Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών (Cotsen Hall), η ημερίδα της Αρχής Προστασίας Δεδομένων «Επίκαιρα ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων – πρόσφατες εξελίξεις». Αποτίοντας φόρο τιμής στον εκλιπόντα καθηγητή Σπύρο Σημίτη, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στην ίδρυση της Αρχής και στη διαμόρφωση του ιδρυτικού της νόμου, στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις δύο μαθητές του και πρώην μέλη της Αρχής, η Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, Δικηγόρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για το Δίκαιο της Ιδιωτικότητας, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία και ο Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου, Καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Βρυξελλών (VUB).

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο π. Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης και ο Πρόεδρος της Αρχής, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνος Μενουδάκος.

Στην ημερίδα παραβρέθηκαν οι Γεώργιος Μπατζαλέξης, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Αρχής, Επίτιμος Αρεοπαγίτης, Αθανάσιος Παπαϊωάννου, Πρόεδρος του ΑΣΕΠ, Γιάννης Πολίτης, Αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, και Χρίστος Γεραρής, π. Πρόεδρος της Αρχής, Επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο μήνυμα του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, το οποίο διαβάστηκε από την καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου, η οποία υπήρξε συνεργάτριά του και μαθήτρια του Σπύρου Σημίτη, ο πρώην Πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων:

 «Η συμβολή της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, με σκοπό την προστασία της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του πολίτη, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Η προσέγγισή της έναντι της επεξεργασίας προσωπικών πληροφοριών από κράτος και ιδιώτες (ΜΜΕ, εργοδότες, εμπορικές εταιρίες, τράπεζες) υπήρξε εξισορροπητική και σταθμισμένη, χωρίς υποχωρήσεις και εκπτώσεις από την προστασία των δεδομένων. Στην σχεδόν 30χρονη διαδρομή της η Αρχή Προστασίας Δεδομένων αντιμετώπισε με επάρκεια και θεσμικό θάρρος ακόμη και μείζονος χαρακτήρα συγκρούσεις, όπως το θέμα των ταυτοτήτων. Η Αρχή έρχεται όμως και διαρκώς αντιμέτωπη με νέα ζητήματα, απαιτήσεις που προκύπτουν κυρίως από τη ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη. Γι’ αυτό και θα πρέπει:

  • να συμβάλει στην εξεύρεση της βέλτιστης ισορροπίας ανάμεσα στην αξιοποίηση των καινοτομιών και την προστασία βασικών κοινωνικών και συνταγματικών αγαθών και αρχών, όπως η ισότητα και η προστασία της αξίας του ανθρώπου.
  • να διαφυλάξει, εφαρμόζοντας τον νόμο, την αυτονομία των προσώπων. Να μπορούν να ασκούν τα δικαιώματά τους, χωρίς δυσανάλογους περιορισμούς και χωρίς να υφίστανται χειραγώγηση των επιλογών τους. Ένας κίνδυνος που βαίνει διαρκώς διογκούμενος στο περιβάλλον της σημερινής κοινωνίας με τη συνεχή ανάπτυξη τεχνολογιών».

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «ο Σπύρος Σημίτης υπήρξε πρωτοπόρος, ήταν αυτός που θεμελίωσε αυτό το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων πρώτα στη Γερμανία και μετά στο οικοδόμημα της ΕΕ. Ήδη από την αρχή της τρίτης βιομηχανικής επανάστασης τόνιζε ότι η προσπάθεια για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι μια απάντηση και μια αντίδραση στη συνεχή εξέλιξη της πληροφορικής. Φανταστείτε πόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε σήμερα που η εξέλιξη αυτή οδήγησε στην 4η βιομηχανική επανάσταση που κυριαρχείται ήδη από την εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης. Η πιο βασική σκέψη που επικρατεί είναι ότι αν ο άνθρωπος κυριάρχησε στον κόσμο κυρίως επειδή διέθετε νοημοσύνη, τι θα γίνει με την εμφάνιση μιας νοημοσύνης που υπερβαίνει τη δική του; Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα τώρα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα, σε έναν διαρκή αγώνα, στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης σε πολλά επίπεδα και κυρίως στην προστασία των προσωπικών δεδομένων. Πολλοί θεωρούν ότι είναι άνισος. Οι κοινωνίες όμως διαθέτουν μυαλά, αρχές, θεσμούς που να μπορούν να αντεπεξέλθουν ώστε από την εξέλιξη της ΤΝ η ανθρωπότητα να κερδίσει τα πολλά καλά που μπορεί να προσφέρει και να περιορίσει τα αρνητικά που ενδεχομένως μπορεί να υπάρξουν». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε επίσης ότι «η Αρχή έχει να επιτελέσει μια πάρα πολύ δύσκολη λειτουργία και ότι οι σταθμίσεις που πρέπει να κάνει είναι πολύ δύσκολες, απαιτούν ικανότητες, πολλούς συσχετισμούς και ένα είδος συναισθηματικής νοημοσύνης». Kλείνοντας τον χαιρετισμό του ο Υπουργός συνεχάρη την Αρχή για το έως τώρα έργο της και ευχήθηκε «να συνεχίσει με θάρρος το πολύ σπουδαίο έργο που έχει να επιτελέσει και επιτελεί στην Ελλάδα ιδίως ενόψει των συνθηκών που διαμορφώνονται».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Αρχής Κωνσταντίνος Μενουδάκος σημείωσε ότι «ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων έχει διευρύνει το νομικό πλαίσιο προστασίας της προϊσχύουσας Οδηγίας 95/46/ΕΚ με την πρόβλεψη νέων μέτρων και διαδικασιών, καθώς και με την αυστηροποίηση του κυρωτικού οπλοστασίου, με βάση το οποίο παρέχεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων εξαιρετικά μεγάλου ύψους. Διαπιστώνουμε ότι οι εθνικές αρχές προστασίας δεδομένων εφάρμοσαν και στην πράξη τα προβλεπόμενα υψηλά πρόστιμα». Κάνοντας μια σύντομη αναδρομή στο 2023, ο Πρόεδρος της Αρχής αναφέρθηκε ενδεικτικά σε αποφάσεις με τις οποίες επιβλήθηκαν πρόστιμα σε τράπεζες και εταιρείες αλλά και στην απονομή στην Αρχή του βραβείου κατηγορίας People’s Choice Award της 45ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Ιδιωτικότητας. Ο Κ. Μενουδάκος επεσήμανε ότι «στη σημερινή ψηφιακή εποχή των μεγάλων προκλήσεων για την ιδιωτικότητα η Αρχή καταβάλλει εντατικές προσπάθειες για να ανταποκριθεί με την προληπτική και κυρωτική δράση της στις υψηλές προσδοκίες της κοινωνίας και των πολιτών. Ωστόσο, το εξαιρετικά μικρό μέγεθος της είναι αντιστρόφως ανάλογο του εύρους της αρμοδιότητάς της και της πολυπλοκότητας των απαιτούμενων παρεμβάσεων, τις οποίες καλείται να υλοποιήσει αλλά και των απαιτήσεων της κοινωνίας και των πολιτών. H Αρχή οφείλει να ξεπερνά κάθε είδους εμπόδια, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Για τον σκοπό αυτόν πρέπει και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να εξασφαλίζουν ότι διαθέτει τα αναγκαία μέσα, σε εφαρμογή άλλωστε και των σχετικών προβλέψεων του Γενικού Κανονισμού».

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ