Οι παράλληλες εξαγωγές είναι ο σημαντικότερος λόγος για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΦ

Το πιο δύσκολο πρόβλημα στην αγορά φαρμάκου της χώρας μας, αποτελούν οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων, οι οποίες προκαλούν ελλείψεις, με αποτέλεσμα η πολιτεία να υποχρεώνεται να παίρνει μέτρα περιορισμού της πρακτικής αυτής, μέσω του ΕΟΦ. Το μέτρο κρίνεται απαραίτητο για να προασπίσει τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό συμφέρον.

Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του ΕΟΦ και καθ. Φαρμακολογίας ΔΠΘ Ευάγγελος Μανωλόπουλος, με αφορμή τη δημοσιοποίηση εσωτερικού εγγράφου του ΕΟΦ, στο οποίο αναφέρεται πως η απαγόρευση εξαγωγών αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία. Για το έγγραφο αυτό, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε πως πρόκειται για ανεπίσημο έγγραφο που κυρίως είχε σκοπό να αναλύσει τις θέσεις των συμφερόντων που κάνουν τις παράλληλες εξαγωγές σε κρίσιμα φάρμακα και πως θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για να καθοριστεί η πηγή της κακόβουλης διαρροής.

Οι παράλληλες εξαγωγές αποτελούν το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα στη ελληνική αγορά φαρμάκου εδώ και αρκετά χρόνια

Στις παράλληλες εξαγωγές οφείλονται κατά κύριο λόγο οι ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας

Στην απάντησή του, ο κ. Μανωλόπουλος σημειώνει πως ο ΕΟΦ έχει ως βασική αποστολή του την προστασία της Δημόσιας Υγείας και τη διασφάλιση της ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας των φαρμάκων που κυκλοφορούν στη χώρα. Στα πλαίσια της αποστολής του αυτής και σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο ασκεί τις αρμοδιότητές του στην κάλυψη της επάρκειας, την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Κάθε νόμιμο μέτρο

Όπως προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του Οργανισμού, «Ο ΕΟΦ λαμβάνει κάθε νόμιμο μέτρο για τον ομαλό εφοδιασμό της αγοράς με φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα για την αποφυγή ελλείψεων». (άρθρο 3 παρ. 8 του Νόμου 1316/83 (ΦΕΚ 3Α/11-1-83).

Ο κ. Μανωλόπουλος επισημαίνει πως «ένα πολύ σοβαρό θέμα που συχνά απασχολεί τον ΕΟΦ, το Υπουργείο Υγείας αλλά και την κοινή γνώμη και αποτελεί πηγή ανησυχίας στους πολίτες είναι οι ελλείψεις φαρμάκων.

Κάποιες από αυτές μπορεί να οφείλονται σε διαταραχές στην παραγωγή των πρώτων υλών.

Ένας άλλος λόγος για κάποια σκευάσματα είναι η απουσία εμπορικού ενδιαφέροντος για τις εταιρείες, συνήθως λόγω της πολύ χαμηλής τιμής του σκευάσματος.

Ο σημαντικότερος λόγος όμως για τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας είναι οι παράλληλες εξαγωγές».

Η αιτία
Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι χαμηλές τιμές φαρμάκων που διασφαλίζει με μεγάλη προσπάθεια το Υπουργείο προς όφελος των Ελλήνων ασθενών καθιστούν κάποια φάρμακα ιδιαίτερα προσοδοφόρα αν εξαχθούν σε χώρες τις Δυτικής Ευρώπης όπου έχουν πολύ μεγαλύτερη τιμή πώλησης.

Αποτελεί το πλέον δυσεπίλυτο πρόβλημα στη ελληνική αγορά φαρμάκου εδώ και αρκετά χρόνια και υποχρεώνει την πολιτεία μέσω του ΕΟΦ να λαμβάνει μέτρα περιορισμού αυτής της πρακτικής όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο για να προασπίσει τη δημόσια υγεία και το κοινωνικό συμφέρον.

Το ανεπίσημο εσωτερικό έγγραφο ενημέρωσης προς τον Πρόεδρο, το οποίο κυρίως είχε ως σκοπό να αναλύσει τις θέσεις των συμφερόντων που κάνουν τις παράλληλες εξαγωγές κρίσιμων φαρμάκων, εκτός από την ελεγχόμενη προέλευση του, σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει τις θέσεις του ΕΟΦ στο θέμα.

Οι θέσεις του Οργανισμού για το θέμα αυτό έχουν κατατεθεί αρμοδίως στο Συμβούλιο Επικρατείας και δεν έχουν καμία σχέση με το έγγραφο που διέρρευσε.

Το ΣτΕ

Επίσης αξίζει να τονιστεί ότι το Συμβούλιο Επικρατείας σε πρόσφατη απόφασή του που αφορούσε πανομοιότυπη προσφυγή διαφόρων συμφερόντων κατά της προηγούμενης λίστας απαγορεύσεων εξαγωγών φαρμάκων του ΕΟΦ, απέρριψε την προσφυγή αποδεχόμενο πλήρως το σκεπτικό του ΕΟΦ και τον σημαντικό ρόλο του στην προστασία της Δημόσιας Υγείας».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού, διαβεβαίωσε ότι ο ΕΟΦ συνολικά ως Οργανισμός και ο ίδιος προσωπικά από τη θέση του Προέδρου, θα συνεχίσουν να προασπίζουν με σθένος τη Δημόσια Υγεία, ενώ θα προβούν άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να καθοριστεί η πηγή της κακόβουλης διαρροής αυτού του ανεπίσημου εγγράφου που είχε ως μόνο στόχο την πρόκληση ανησυχίας στην κοινή γνώμη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ