Σε κλίμα έντονης αντιπαράθεσης συζητήθηκε την Πέμπτη στο Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και πέντε ακόμα πολιτών, που στρέφονται κατά των αποφάσεων που ελήφθησαν το 2018 από το Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
Ειδικότερα, ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις του εν λόγω Συμβολαιογραφικού Συλλόγου, οι οποίες σχετίζονται με τις εξουσιοδοτήσεις και την υπογραφή της σύμβασης παροχής υπηρεσιών υποστήριξης του ηλεκτρονικού συστήματος πλειστηριασμών (πλατφόρμα) με ιδιωτική εταιρεία, κ.λπ.
Μεταξύ των έξι αιτούντων περιλαμβάνεται ένας πολίτης εναντίον του οποίου διενεργήθηκε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας στο Βόλο, μια συμβολαιογράφος του Λαυρίου, ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν πληρώνω» και ένα μέλος της «Πλεύσης Ελευθερίας», ενώ όλοι επικαλούνται την ιδιότητα του πολίτη με αξίωση την χρηστή και διαφανή λειτουργία της διοίκησης και την τήρηση (συμμόρφωση) προς τις επιταγές του Συντάγματος και των διεθνών συμβάσεων.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου επικαλείται την ιδιότητα της δικηγόρου, της πρώην προέδρου της Βουλής η οποία αντιτάχθηκε στην ψήφιση του 3ου μνημονίου και της επικεφαλής της «Πλεύσης Ελευθερίας», κ.λπ.
Ακόμη, οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι με τις προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάστηκε το Σύνταγμα, η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και εκδόθηκαν κατά κατάχρηση εξουσίας.
Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και στους ισχυρισμούς που προβάλλουν οι αιτούντες, ενώ έθεσε θέμα εννόμου συμφέροντος των έξι και δικαιοδοσίας του ΣτΕ, δηλαδή αν είναι αρμόδιο να δικάσει την υπόθεση αυτή.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.