Εντονες αντιδράσεις από το δικηγορικό σώμα προκαλεί η «αιφνίδια προσθήκη σε σχέδιο νόμου» που αφορά σε πλαφόν στις αναβολές που θα μπορούν να δοθούν από τα ποινικά δικαστήρια σε λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο του δικηγόρου.
Με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος (και κοινοποίησή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων και την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων) η Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων χαρακτηρίζει την εν λόγω προσθήκη ως αιφνιδιαστική, εν κρυπτώ και απαράδεκτη, υπογραμμίζει ότι «θα φαλκιδεύσει τα υπερασπιστικά δικαιώματα των εντολέων μας αλλά και θα δημιουργήσει περαιτέρω υποβάθμιση και περιορισμό της δικηγορικής ύλης», εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα δικάζονται πλημμελήματα χωρίς δικηγόρο και κακουργήματα χωρίς τον δικηγόρο της επιλογής τους.
Επίσης η Ένωση, αφού κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετακυλήσει αποκλειστικά προς τους δικηγόρους, τις διαχρονικές ευθύνες και παθογένειες της πολιτείας στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης, καλεί σε άμεση «απάντηση» από σύσσωμο τον δικηγορικό κλάδο, προτείνοντας ως αντίδραση την αποχή από τα καθήκοντά τους σε κάθε περίπτωση που δεν χορηγείται αναβολή για λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο του συνηγόρου.
Σύμφωνα με το dikastiko.gr, με τη νέα προσθήκη αλλάζουν τα εξής:
⇒ Για την αναβολή λόγω σοβαρού λόγου υγείας (ακόμα και του δικηγόρου) απαιτείται πλέον αυτός να αποδεικνύεται «με ιατρική πιστοποίηση δημοσίου φορέα ή πιστοποιητικό νοσηλείας από ιδιωτικό θεραπευτήριο και μπορεί να ελεγχθεί με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο από το δικαστήριο».
⇒ Η αναβολή δεν μπορεί να υπερβεί τους τρεις (3) μήνες, αλλά προηγουμένως το δικαστήριο πρέπει υποχρεωτικά πρέπει να διερευνήσει τη δυνατότητα διακοπής της δίκης. «Η απόφαση που δέχεται τους λόγους αναβολής πρέπει να έχει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, η οποία πρέπει να αναφέρει, ότι ο λόγος της αναβολής δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με διακοπή της δίκης».
⇒ Αναβολή για κώλυμα του συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης της κατηγορίας λόγω συμμετοχής του σε άλλη δίκη ή διαδικασία, μπορεί να προβληθεί μόνο μία (1) φορά. Δηλαδή μια φορά για κάθε πλευρά. Επίσης όμως πρέπει «αυτός που προβάλλει το κώλυμα να προσκομίζει υποχρεωτικά στο δικαστήριο κάθε νομιμοποιητικό, διαδικαστικό ή άλλο έγγραφο, με το οποίο αποδεικνύεται πλήρως, ο λόγος της αναβολής».
Η ανακοίνωση της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων
Προς τον Πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
ΚΟΙΝ. 1) κ.Υπουργό Δικαιοσύνης
2) Προέδρους Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος
3) Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση επιχειρεί αιφνιδιαστικά και απαράδεκτα να μετακυλήσει τις διαχρονικές ευθύνες και παθογένειες της πολιτείας (ελλείψεις δικαστών, προσωπικού, υποδομών, μη πληρωμής υπερωριών κλπ) στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης αποκλειστικά στους δικηγόρους, δήθεν λόγω των αιτημάτων αναβολής που συννόμως και δικαιολογημένα υποβάλλουμε για την καλύτερη υπεράσπιση των εντολέων μας.
Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες μας την Παρασκευή 10/6 το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή, προσθήκη διάταξης σε σχέδιο νόμου (ενσωμάτωση οδηγ. ΕΕ) για πλαφόν στις αναβολές που θα μπορούν να δοθούν από τα ποινικά δικαστήρια σε λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο του δικηγόρου.
Η Ένωση μας θεωρεί αυτή την αιφνιδιαστική, εν κρυπτώ προσθήκη της σχετικής διάταξης απαράδεκτη καθόσον πέραν της μετακύλησης ευθυνών άλλων, στο δικηγορικό σώμα, θα φαλκιδεύσει τα υπερασπιστικά δικαιώματα των εντολέων μας αλλά και θα δημιουργήσει περαιτέρω υποβάθμιση και περιορισμό της δικηγορικής ύλης, αφού με αυτό τον τρόπο θα δικάζονται πλημμελήματα χωρίς δικηγόρο και κακουργήματα χωρίς τον δικηγόρο της επιλογής τους.
Καλούμε την Ολομέλεια, Συντονιστική και όλους τους δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας σε άμεση αντίδραση τόσο μέχρι την ψήφιση αυτής της διάταξης, όσο και στη συνέχεια κατά την εφαρμογή της.
Η λύση που προτείνουμε προς τα θεσμικά μας όργανα είναι μία.
Άμεση απόφαση της Συντονιστικής, της Ολομέλειας και των Δικηγορικών Συλλόγων και στη συνέχεια αποχή των δικηγόρων σε συμμόρφωση με την απόφαση αυτή σε κάθε περίπτωση που δεν χορηγείται αναβολή σε ποινικό δικαστήριο για λόγο που ανάγεται στο πρόσωπο του συνηγόρου.