Έλεγχο σε 5 πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες που, σύμφωνα με καταγγελία του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων εισάγουν μικρότερες ποσότητες φαρμάκων από αυτές που απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού διέταξε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Όπως αναφέρει το Υπουργείο, σε συνέχεια των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων και συγκεκριμένα της έκδοσης επικαιροποιημένης λίστα απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών που θα αναρτηθεί σήμερα, της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των ελλειπτικών φαρμάκων και της αύξησης των εισαγωγών, ο κ. Πλεύρης κατόπιν καταγγελίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Έδωσα σήμερα εντολή στον ΕΟΦ να ελέγξει 5 πολυεθνικές εταιρείες που φέρεται ότι εισάγουν μικρότερες ποσότητες στην Ελληνική επικράτεια από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού και, σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, να επιβληθούν οι αυστηρότερες των ποινών στις συγκεκριμένες εταιρείες. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι κανένας δεν θα παίζει με τη δημόσια υγεία και τα φάρμακα των πολιτών».

Σύμφωνα με πηγές από την εφοδιαστική αλυσίδα, αυτή τη στιγμή, τα φάρμακα που λείπουν από την ελληνική αγορά κυμαίνονται κατ’ εκτίμηση από 150 έως και πάνω από 400, ανάλογα με την περιοχή και το φαρμακείο. Οι φαρμακοποιοί αποδύονται καθημερινά σε αγώνα δρόμου, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών, οι οποίοι υποβάλλονται σε ταλαιπωρία αλλά και εκτίθενται σε δυνητικό κίνδυνο για την υγεία τους.

Όπως αναφέρουν εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, οι ελλείψεις αφορούν όλο το φάσμα των θεραπευτικών κατηγοριών, ενώ πολλά από τα φάρμακα είναι αναντικατάστατα για τη θεραπεία των πασχόντων. Παράλληλα, οι σοβαρές ελλείψεις επιφέρουν μια σειρά από προβλήματα. Στα πιο συνήθη και καταστροφικά για έναν ασθενή, συγκαταλέγονται η καθυστέρηση έναρξης σε θεραπεία, η διακοπή της σταθερής χορήγησης της θεραπείας, καθώς και σε πολλές περιπτώσεις η πλήρης διακοπή της θεραπείας. Ειδική μνεία κάνουν στο κομμάτι της ψυχολογικής συμφόρησης των ασθενών στις περιπτώσεις που αδυνατούν να βρουν το κατάλληλο σκεύασμα.

Οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, ωστόσο, οι παράλληλες εξαγωγές, αποτελούν διαχρονικά μία από τις βασικότερες πηγές του κακού. Στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας αναφέρουν ότι, από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες κοινοποιούν καθημερινά τις πωλήσεις τους στον ΕΟΦ, ανά κωδικό και ανά πελάτη. Ωστόσο, όπως σημειώνουν, δεν συμβαίνει το ίδιο σε επίπεδο χονδρεμπόρων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ