Οι αρχές του Ελ Σαλβαδόρ έχουν συλλάβει περισσότερα από 30.000 μέλη συμμοριών από τότε που ο πρόεδρος κήρυξε στα τέλη Μαρτίου έναν “πόλεμο” εναντίον αυτών των εγκληματικών συμμοριών που κατηγορούνται για κλίμα τρομοκράτησης μέσω δολοφονιών και εκβιασμών, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.
“Χθες Κυριακή 15 Μαΐου συνελήφθησαν 536 τρομοκράτες, πενήντα ημέρες μετά την έναρξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Ο συνολικός αριθμός των συλλήψεων από την έναρξη του πολέμου κατά των συμμοριών είναι 30.506”, ανέφερε η αστυνομία στον λογαριασμό της στο Twitter.
Η επιθετική εκστρατεία της κυβέρνησης κατά των συμμοριών ξεκίνησε ύστερα από το μακελειό με τους 87 νεκρούς μέσα σε δύο ημέρες στα τέλη Μαρτίου, για το οποίο οι αρχές κατηγορούν αυτές τις εγκληματικές ομάδες.
Κατόπιν αιτήματος του αρχηγού του κράτους, το Κοινοβούλιο διέταξε ένα έκτακτο καθεστώς που επιτρέπει τη φυλάκιση χωρίς δικαστική απόφαση και την αυστηροποίηση των ποινών για μέλη συμμοριών έως και 45 χρόνια κάθειρξης.
Το καθεστώς αυτό παρατάθηκε για 30 ημέρες στα τέλη Απριλίου.
Επιτρέπει επίσης τον περιορισμό της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και των δικαιωμάτων άμυνας, παρατείνει τις περιόδους κράτησης από την αστυνομία και επιτρέπει τις τηλεφωνικές υποκλοπές.
Οι εγκληματικές συμμορίες, μεταξύ των οποίων οι πιο βίαιες είναι οι La Mara Salvatrucha (MS-13) και Barrio 18, έχουν περίπου 70.000 μέλη, σύμφωνα με τις αρχές.
Τώρα, με την καταμέτρηση των πρόσφατων συλλήψεων, 46.000 από αυτούς βρίσκονται στη φυλακή, σύμφωνα με τις αρχές, αριθμός πρωτοφανής εδώ και 30 χρόνια σε αυτήν τη χώρα των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων στην Κεντρική Αμερική.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατήγγειλαν τη σύλληψη πολλών νεαρών που δεν είχαν σχέση με συμμορίες.
Ο αντιπρόεδρος του Σαλβαδόρ υπερασπίστηκε στις 5 Μαΐου ενώπιον των εκπροσώπων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού την επίθεση της κυβέρνησης κατά των συμμοριών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ