Έφοδο στο «Ελ Ντοράντο» των ελληνικών ακινήτων ετοιμάζει η ΑΑΔΕ με τα δύο νέα «στρατηγεία» σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και σε συνδυασμό με το Μητρώο ιδιοκτησίας που θα τρέξει από τον Σεπτέμβριο θα περνούν από κρησάρα όλες τις περίεργες μεταβιβάσεις μπλοκάροντας το «μαύρο χρήμα» στις αγοραπωλησίες που ρέει μέσα από τις εικονικές δηλώσεις.

Στόχος των δύο νέων ειδικών μονάδων που θα πιάσουν δουλειά τον επόμενο μήνα είναι η στενότερη παρακολούθηση της διαδικασίας φορολόγησης των ακινήτων με διασταυρώσεις σε όλα τα στάδια από την αγορά και τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας ειδικά αν πρόκειται για κτίσμα εκτός αντικειμενικού συστήματος μέχρι την υποβολή του Ε9 και την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής έμφαση θα δοθεί στα ακίνητα που άλλαξαν χέρια με μετρητά, στις επαναλαμβόμενες γονικές παροχές και δωρεές καθώς το υψηλό αφορολόγητο των 800.000 ευρώ ισχύει για μία φορά, στους ιδιοκτήτες που απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ και τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, στο νέο φορολογικό πλαίσιο για τις μισθώσεις μέσω Airbnb ακόμη και στους συμβολαιογράφους οι οποίοι θα ελέγχονται για την ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Πρώτο στη μάχη θα ριχθεί το Κέντρο Φορολογίας Κεφαλαίου που θα λειτουργήσει στην Αθήνα αναλαμβάνοντας δράση από τις 22 Απριλίου απορροφώντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες όλων των ΔΟΥ που λειτουργούν σήμερα στις περιφέρειες Αττικής. Σειρά θα πάρει το Κέντρο Κρούσης στη Θεσσαλονίκη που θα κάνει πρεμιέρα στις 13 Μαΐου παίρνοντας υπό την εποπτεία του τις αντίστοιχες υπηρεσίες Κεφαλαίου της Μακεδονίας. Οι υπάλληλοι των δύο νέων υπηρεσιών έχουν λάβει εντολή να «ξεσκονίσουν» όλες τις εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας ακινήτων αποστέλλοντας τους σχετικούς φακέλους στις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Το βαρύ όμως πυροβολικό για τον εντοπισμό περιπτώσεων φοροδιαφυγής με απόκρυψη της πραγματικής «ταυτότητας» των ακινήτων και εισοδημάτων από ενοίκια είναι ηλεκτρονική καταγραφή από την ΑΑΔΕ της ακίνητης περιουσίας που έχουν στη κατοχή τους πάνω από 7 εκατ. φορολογούμενοι. Πρόκειται για το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» που θα με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο της ΑΑΔΕ θα είναι έτοιμο το Σεπτέμβριο του 2024 και όπου θα αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ποσοστό συνιδιοκτησίας, ηλεκτροδοτούμενο, ημιτελές, κενό και σε περίπτωση εκμισθούμενων ακινήτων τα ποσά των μηνιαίων και ετήσιων μισθωμάτων καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών.

Ειδικότερα το «Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων» θα περιέχει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» με τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νομικών προσώπων και τα στοιχεία για τα μισθωμένα ακίνητα τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρμα για τα μισθωτήρια ακίνητων αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Ο φοροελεγκτικός μηχανισμός θα χρησιμοποιήσει λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα «σαρώσει» τα ακίνητα στο δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία με τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου. Σύμφωνα με πληροφορίες για τη δημιουργία του αλγόριθμου θα χρησιμοποιηθούν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Περιουσιολόγιο Ε9 και τα δεδομένα του Κτηματολογίου.

Τα στοιχεία των ακινήτων που θα συγκεντρώνονται με βάση τον αλγόριθμο θα συγκρίνονται με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι με αδήλωτα ή και με αυθαίρετα κτίσματα. Οι ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει μικρότερη επιφάνεια θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναδρομικούς φόρους και πρόστιμα (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, τεκμήρια, δημοτικά τέλη, ΤΑΠ) ενώ τα στοιχεία τους θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές για να επιβάλουν τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών.

Επίσης με το νέο ηλεκτρονικό φάκελο ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άμεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκμισθούμενα καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές. Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ενώ θα ενημερώνεται αυτόματα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της μίσθωσης ενός ακινήτου του.

Παράλληλα το Μητρώο θα διασυνδεθεί με το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων προκειμένου τα εισοδήματα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυμπληρώνονται από την ΑΑΔΕ στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων και δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωμές μισθωμάτων να προσυμπληρώνονται στα έντυπα Ε1.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ