Μάριος Χριστοδούλου

Αναστάτωση σε χιλιάδες φορολογούμενους έχουν προκαλέσει τα μαζικά e-mails από την ΑΑΔΕ για πληρωμή προστίμων λόγω μη υποβολής ή εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων και έξτρα φόρων για παραβάσεις του παρελθόντος.
Τα ραβασάκια αφορούν κυρίως εργαζόμενους και συνταξιούχους με αδήλωτα αναδρομικά και αποδοχές, επαγγελματίες και επιχειρήσεις που υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών, ιδιοκτήτες ακινήτων με αδήλωτα εισοδήματα και υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φορολογίας ακινήτων και άλλων φορολογικών αντικειμένων της τελευταίας 10ετίας και 15ετίας οι οποίες παραγράφονται στο τέλος του έτους.

Τι αφορούν τα e-mail

Με τα e-mail οι φορολογούμενοι ενημερώνονται για τις πράξεις επιβολής προστίμων και πρόσθετων φόρων που έχουν εκδοθεί στο όνομά τους για παλαιές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν μετά τον έλεγχο.
Εν όψει της παραγραφής χιλιάδων υποθέσεων με παραβάσεις στο τέλος Δεκεμβρίου ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει ανεβάσει ταχύτητες προχωρώντας στην έκδοση και την κοινοποίηση των πράξεων επιβολής προστίμου και οριστικού διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου προκειμένου να περιοριστεί ο αριθμός των υποθέσεων που θα λάβουν «άφεση αμαρτιών».
Τα σημειώματα με την επιβολή των προστίμων και των φόρων θα πρέπει να έχουν φθάσει στους φορολογούμενους πριν την εκπνοή του 2022 καθώς σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ το δημόσιο χάνει το δικαίωμα επιβολής φόρων και προστίμων σε περίπτωση που εντός του προβλεπόμενου από τη νομοθεσία χρονικού διαστήματος για την παραγραφή δεν κοινοποιήσει στο φορολογούμενο τη καταλογιστική πράξη.

Η λυπητερή

Οι λυπητερές αφορούν τις ακόλουθες υποθέσεις:
1. Υποθέσεις φορολογουμένων που δεν δήλωσαν ή δήλωσαν ανακριβώς αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία εισέπραξαν μέσα στο 2016 για παλαιότερα έτη.
2. Υποθέσεις επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δήλωσαν ανακριβή στοιχεία για τα ακαθάριστα έσοδα ή τις δαπάνες κατά τη διαχειριστική περίοδο του 2016 ή υπέβαλαν εκπρόθεσμα τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών – προμηθευτών τις γνωστές ΜΥΦ.
3. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος για τη χρήση του 2013, για τις οποίες υποβλήθηκαν αρχικές εκπρόθεσμες δηλώσεις εντός του 2019.
4. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ για τη χρήση του έτους 2011 για τις οποίες μετά τη λήξη της κανονικής 5ετούς περιόδου παραγραφής, περιήλθαν σε γνώση των αρμοδίων φορολογικών αρχών «συμπληρωματικά στοιχεία» για απόκρυψη φορολογητέας ύλης.
5. Υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος που αφορούν τη χρήση του έτους 2006, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή υποβλήθηκε εκπρόθεσμη αρχική δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Για τις υποθέσεις αυτές η προθεσμία παραγραφής είναι 15ετής. Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία έχει το δικαίωμα να διενεργήσει ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα και προσαυξήσεις, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022, για τις υποθέσεις του φορολογικού έτους 2006.
Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που έχουν ήδη λάβει σημειώματα με πρόστιμα καλούνται να τα εξοφλήσουν εντός 30 ημερών ενώ σε περίπτωση αμφισβήτησης της καταλογιστικής πράξης έχουν τη δυνατότητα εντός 30 ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης αλλά δεν επιτρέπεται απευθείας προσφυγή στα δικαστήρια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ