Ψήφισμα του Δ.Σ. του ΔΣΑ για τον ναζιστικό χαιρετισμό

δικηγόρου στη δίκη της «Χρυσής Αυγής»

Με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές δικηγόρου Αθηνών, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, το ΔΣ του ΔΣΑ αποφάσισε, τα κάτωθι:

1. Ο δικηγόρος είναι από τη φύση του λειτουργήματός του υπέρμαχος της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης, με καθήκον να υπερασπίζεται το Σύνταγμα, τα δικαιώματα του ανθρώπου και τους δημοκρατικούς θεσμούς (άρθρα 5 και 24 του Κώδικα Δικηγόρων, Προοίμιο και άρθρα 2, 5, 14 και 30 του Κώδικα Δεοντολογίας του Δικηγορικού Λειτουργήματος).

2. Ο ναζιστικός χαιρετισμός είναι απόλυτα ασυμβίβαστος με τις αρχές, τις αξίες, τις παραδόσεις και τη δεοντολογία του δικηγορικού σώματος. Για το λόγο αυτό, ο ΔΣΑ έχει διαχρονικά στηλιτεύσει τέτοιου είδους συμπεριφορές, που προσβάλλουν τα εκατομμύρια θυμάτων του ναζισμού, ξυπνούν ανατριχιαστικές μνήμες από τις πιο μαύρες σελίδες της ανθρώπινης ιστορίας, απάδουν στο δικηγορικό ήθος και αντίκεινται στη συνταγματική δημοκρατική τάξη.

3. Για τη συμπεριφορά συνηγόρου υπεράσπισης στη δευτεροβάθμια δίκη της Χρυσής Αυγής, ο οποίος όπως προκύπτει από δημοσιεύματα και φωτογραφικό υλικό χαιρέτισε ναζιστικά κατά τη δικάσιμο της 28.9.2022 στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών, καθώς και για το παρεμφερές περιστατικό της 7.10.2022, έχουν αναληφθεί σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών οι σχετικές πρωτοβουλίες.

4. Εφόσον η σχετική πράξη τελείται κατά τη διάρκεια της δίκης, το Δικαστήριο υποχρεούται να προβεί στα όσα προβλέπονται από το ουσιαστικό και δικονομικό ποινικό δίκαιο. Για το λόγο αυτό, εστάλη ήδη επιστολή προς την Πρόεδρο και την Εισαγγελέα της έδρας του A’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, με αίτημα να διερευνηθεί στο πλαίσιο της κείμενης νομοθεσίας η συγκεκριμένη συμπεριφορά.

Το άνω ψήφισμα εγκρίθηκε από 24 Μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ.

Παρών ψήφισε ο Σύμβουλος Α. Αντανασιώτης (επισυνάπτεται η δικαιολόγηση της ψήφου του)

Για το ναζιστικό χαιρετισμό του Κωνσταντίνου Πλεύρη

Τοποθέτηση του Αντώνη Αντανασιώτη, μέλους του ΔΣ του ΔΣΑ, εκλεγμένου με την Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων

Όπως είναι γνωστό, η παράταξή μας, πήρε την πρωτοβουλία και ζήτησε την έκδοση ανακοίνωσης του Συλλόγου για τις άθλιες προκλήσεις με τους ναζιστικούς χαιρετισμούς του Κωνσταντίνου Πλεύρη.

Ωστόσο, το προτεινόμενο ψήφισμα, δεν ανταποκρίνεται στην ανάγκη για τη σαφή καταδίκη τόσο του συγκεκριμένου γεγονότος και ιδίως της απαράδεκτης ανοχής που επέδειξε το Δικαστήριο, όσο κυρίως του πλαισίου μέσα στο οποίο εκκολάπτονται τέτοιες άθλιες συμπεριφορές. Αντίθετα, στην ουσία, αυτό το πλαίσιο το αθωώνει.

Στις 07.10.2022 έξω από το Εφετείο της Αθήνας εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές και μέλη μαζικών φορέων συγκεντρώθηκαν με αφορμή την συμπλήρωση δύο ετών από τη μεγαλειώδη διαδήλωση του 2020 ανήμερα της καταδίκης των εγκληματιών ναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής ως μελών εγκληματικής οργάνωσης και την κατάθεση της Μάγδας Φύσσα.

Την ίδια ημέρα μέσα στο Εφετείο της Αθήνας ο συνήγορος του κατηγορούμενου Ι. Λαγού Κ. Πλεύρης, γνωστός υμνητής των ναζί και της χούντας, την ώρα της κατάθεσης της μητέρας του δολοφονημένου από τους ναζί Παύλου Φύσσα, ύψωσε το χέρι του σε έναν προκλητικό, ναζιστικό χαιρετισμό, μπροστά στην έδρα του δικαστηρίου που την ίδια στιγμή έκανε παρατήρηση στο ακροατήριο, επειδή χειροκροτούσε τη Μάγδα Φύσσα για την έκφρασή της: «Πολιτικός κρατούμενος ο Λαγός; Θα τρίζουν τα κόκαλα των πολιτικών κρατουμένων».

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα φασιστοειδή βρίσκουν έδαφος για τις εξαλλοσύνες τους εντός ακροατηρίου. Είχε προηγηθεί ναζιστικός χαιρετισμός του ίδιου δικηγόρου των φασιστών και φιέστα των οπαδών των ναζί δολοφόνων στις 28/09 μέσα στην ίδια αίθουσα.

Αν η συμπεριφορά των φασιστών είναι προκλητική για κάθε προοδευτικό πολίτη, το ίδιο προκλητική είναι και η ανοχή  που η αστική δικαιοσύνη δείχνει στους φασίστες. Έχουν προηγηθεί οι αποφάσεις που κάνουν δεκτές τις αιτήσεις αναστολής καταδικασμένων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, με τις πρώτες να εκδίδονται πριν στεγνώσει το μελάνι της πρωτόδικης απόφασης, αφού “το έγκλημα.. τελέσθηκε για συγκεκριμένους λόγους ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών”

Η αγκαλιά του αστικού κράτους, του «κράτους δικαίου» και της Δικαιοσύνης του έχει χώρο για το αυγό του φιδιού. Οι μεγαλοστομίες περί «δημοκρατικού τόξου», οι όψιμες πειθαρχικές διώξεις από τα όργανα των δικηγορικών συλλόγων– που σπανίως γίνονται καταδίκες, γιατί άραγε; – και οι υποκριτικές καταδίκες που δεν κοστίζουν τίποτε, είναι συνθήκες κατάλληλες για τη εκκόλαψή του.

Το φίδι εξοντώνεται όταν πληγεί στο κεφάλι. Θα αναπνέει έτοιμο να ξαναεπιτεθεί, όσο βρίσκει οξυγόνο μέσα στο σύστημα της εκμετάλλευσης και τους θεσμούς τους, που επικαλούνται τα δικαιώματα και την δημοκρατία μόνο για να ξεπλύνουν την ποινικοποίηση των αγώνων, τις διώξεις αγωνιστών και την καταστολή.

Η απάντησή μας βρίσκεται στο δρόμο, στους αγώνες, στη συλλογική πάλη ενάντια στον φασισμό και στο σύστημα που τον γεννά.

Για τους παραπάνω λόγους τοποθετούμαστε με παρών στο συγκεκριμένο ψήφισμα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ