Της Ελένης Τσιάβου
Σε τελική ευθεία μπαίνει πλέον η υπόθεση των συμβασιούχων του Δήμου και της Περιφέρειας στο Ηράκλειο Κρήτης καθώς εκδικάστηκαν εν τέλει σήμερα 24 Μαρτίου 2023 οι αιτήσεις για τα ασφαλιστικά μέτρα.
Οι εργαζόμενοι πήραν μια μικρή «ανάσα» καθώς κατάφεραν να παρατείνουν για έναν ή δύο ακόμη μήνες την παραμονή στις θέσεις εργασίας τους.
Ωστόσο, το μείζον ζήτημα για τους συμβασιούχους είναι να μπορέσουν να μονιμοποιηθούν, σε μια υπόθεση που εξελίσσεται σε «θρίλερ» καθώς εκκρεμεί από το 2017 μετά τις αλλεπάλληλες αναβολές που είχαν δοθεί στη δίκη.
Σε μια πρώτη δήλωση στο D επί των δικαστικών εξελίξεων ο Μάνος Δρακωνάκης, συνήγορος δεκάδων συμβασιούχων στον νομό Ηρακλείου κάνει λόγο για μια πρώτη, ουσιαστική «νίκη»:
«Διατηρείται η προσωρινή διαταγή για τους εργαζομένους μέχρι την οριστική απόφαση που θα δώσει τέλος στην αγωνία τους.
Η δικαιοσύνη εξήντλησε τα όρια της και δια των συνηγόρων και δια των δικαστών.
Είναι θετικό το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν στη θέση τους για τους επόμενους μήνες».
Η υπόθεση
Σημειώνεται πως το θέμα αφορά περισσότερα από 1.000 άτομα από τον δήμο Ηρακλείου, την Περιφέρεια Κρήτης, από πολλούς δήμους του νομού Ηρακλείου καθώς και από Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Μόνο στον Δήμο Ηρακλείου κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο 650 συμβασιούχοι οι οποίοι εργάζονται σε διάφορες ειδικότητες όπως: Υπηρεσίας Καθαριότητας, Πρασίνου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Νεκροταφείου καθώς και σε Διοικητικές Υπηρεσίες.
Μαζική στήριξη των συμβασιούχων
Νωρίτερα, είχε σημειωθεί μια “βροχή” ανακοινώσεων στήριξης και καλεσμάτων σε συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους.
“Την Παρασκευή 24 Μαρτίου (σ.σ. σήμερα), δεκάδες συνάδελφοί μας εργαζόμενοι στους Δήμους του νομού, με διαφόρων μορφών συμβάσεις ορισμένου χρόνου, προσέρχονται στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, διεκδικώντας την παραμονή τους στην εργασία.
Οι εργαζόμενοι αυτοί εργάζονται πολλά χρόνια δίπλα μας, καλύπτοντας τα εργασιακά κενά που έχει δημιουργήσει η απαξίωση του κεντρικού κράτους και σε πολλές υπηρεσίες δεν είναι υπερβολικό να πούμε ότι λειτουργούν λόγω της παρουσίας τους.
Οι δύο Σύλλογοι δηλώνουμε από κοινού, ότι είμαστε μαζί τους, τους στηρίζουμε και απαιτούμε και από τις δημοτικές Αρχές να στηρίξουν στις δικαστικές αίθουσες την παραμονή αυτών των εργαζομένων στις θέσεις τους. Καλούμε δε την κυβέρνηση να δει, με τη σοβαρότητα που απαιτούν οι καιροί, την πρόταση νόμου που έχει κατατεθεί στην βουλή, μετά από συνεργασία των σωματείων μας με νομικούς και να δώσει οριστική λύση στην εργασιακή “ομηρία” των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Επίσης, την καλούμε να επανεξετάσει τον κανόνα 1:1 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, εξαιρώντας τους ΟΤΑ, δίνοντάς τους μια άλλη εναλλακτική σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ζητάμε Δήμους με υπηρεσίες στελεχωμένες πλήρως, με καταρτισμένο προσωπικό. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να διαφυλάξουν τον δημόσιο και κοινωνικό τους χαρακτήρα και ρόλο, οποίος απορρέει από το Σύνταγμα της χώρας μας”, αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου και ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ηρακλείου.
Διαβάστε επίσης: