Συνέντευξη στην Ελένη Τσιάβο

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αναφορικά με ζητήματα της νομικής επικαιρότητας και όχι μόνο, προχώρησε ο πρόεδρος της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών κ. Δημήτρης Βερβεσός, για το BankingNews.
Με αφορμή το θέμα της ρήτρας αναπροσαρμογής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία οδηγεί σε απόγνωση χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω των ραγδαίων αυξήσεων που σημειώνονται στους λογαριασμούς, η συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε εκτάκτως στις 13.4.2022, απεφάνθη πως το δικηγορικό σώμα θα στραφεί νομικά κατά της εν λόγω ρήτρας.
Ειδικότερα, ο κύριος Βερβεσός τοποθετήθηκε επ’ αυτού, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «οι δικηγόροι δεν μπορούν να μείνουν απαθείς μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα», τονίζοντας πως εν προκειμένω προκύπτουν «σοβαρά ζητήματα τόσο σε σχέση με την ένταξη των ρητρών αυτών στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και σε σχέση με το κύρος του περιεχομένου τους.
Επιπροσθέτως, στο δεύτερο σκέλος της συνέντευξης, ο πρόεδρος του ΔΣΑ, τοποθετήθηκε σχετικά με την αποχή που κήρυξαν οι δικηγόροι με κύριο αίτημα την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 187 ΠΚ παρ. 6.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος, η εν λόγω νομοθετική μεθόδευση «υπονομεύει θεμελιώδεις αρχές του ποινικού δόγματος και συγκεκριμένα: το τεκμήριο αθωότητας, την ισότητα του νόμου, την αναλογικότητα των ποινών και την επιμέτρηση της ποινής από τον φυσικό δικαστή».
Καταλήγοντας, ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα της δικηγορίας βάσει το οράματος του, αλλά και όσα ευελπιστεί να βελτιώσουν τον πολύπαθο κλάδο της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά:

Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα κατ’ αρχάς ένα σχόλιό σας για την απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος σχετικά με τις ενέργειές του δικηγορικού σώματος κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ηλεκτρικό ρεύμα. 

Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κοινωνία βρίσκεται μπροστά σε ένα  κύμα διαρκών ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες, που δημιουργούν σημαντικά  προβλήματα, ακόμη και κίνδυνο επιβίωσης, σε πολλούς συμπολίτες και συναδέλφους μας. Οι τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας,   σε ένα κοινωνικό αγαθό,  λόγω  της ρήτρας αναπροσαρμογής,  αποτελούν το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα, που ταλανίζει το σύνολο των πολιτών και εκτροχιάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Το δικηγορικό σώμα δεν μπορεί να μείνει απαθές μπροστά στη νέα αυτή πραγματικότητα. Με τη μέχρι σήμερα δράση μας, άλλωστε, έχουμε αποδείξει ότι, φύσει και θέσει, πρωτοστατούμε στους κοινωνικούς αγώνες.
Αγωνιζόμαστε όχι μόνο για την καθημερινότητά μας, αλλά και για τα μείζονα κοινωνικά ζητήματα του τόπου.
Από τις πρόσφατες δράσεις μας, θυμίζω τον νικηφόρο αγώνα κατά του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, την καθολική αντίδραση απέναντι στην επαναφορά του αγωγόσημου στις αναγνωριστικές αγωγές Πολυμελούς, που βρήκε ευήκοον ους στη νομολογία με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα αξιοσημείωτο νομολογιακό corpus υπέρ της αντισυνταγματικότητας του μέτρου, καθώς και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας με τη στοχευμένη αποχή από πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών.
Επειδή δεν αρκούμαστε σε ρηματικές μόνο διακοινώσεις, λόγω του κατεπείγοντος χαρακτήρα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και εξελίσσεται, αποφασίσαμε, εν πρώτοις,  τη διοργάνωση ανοιχτής επιστημονικής αλλά και κοινωνικό-παρεμβατικής εκδήλωσης την προσεχή Πέμπτη 28 Απριλίου 2022 και ώρα 17:00, η οποία θα μεταδοθεί ζωντανά on line, μέσω Youtube, από την ιστοσελίδα της Ολομέλειας και του ΔΣΑ, με θέμα τα νομικά ζητήματα και τη συμβατότητά ή μη των ρητρών  αναπροσαρμογής σε συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με τη νομοθεσία τους Γενικούς Όρους Συναλλαγών, αλλά και την ενωσιακή έννομη τάξη.
Στην εκδήλωση αυτή, στην οποία θα συμμετέχουν συνάδελφοι με εξειδίκευση στο αντικείμενο, θα αναδείξουμε τα θέματα συμβατότητας με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο που εγείρει η ρήτρα αναπροσαρμογής. Χωρίς να θέλω να επεκταθώ, σπεύδω να αναφέρω ότι υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα, τόσο σε σχέση με την ένταξη των ρητρών αυτών στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και σε σχέση με το κύρος του περιεχομένου τους.
Οι ρήτρες αυτές δεν διατυπώνονται σε νομικό κενό.
Ο Κανονισμός Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, το δίκαιο προστασίας του καταναλωτή, ιδίως σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των καταχρηστικών ΓΟΣ, η ενωσιακή νομολογία για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και το δίκαιο του ανταγωνισμού, καθιερώνουν ένα αυστηρό πλαίσιο που θέτει όρια στις κερδοσκοπικές πρακτικές των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να τυγχάνει απαρέγκλιτης εφαρμογής.
Σημειώνω ότι η ημερίδα αυτή αποτελεί την πρώτη παρέμβαση του δικηγορικού σώματος για το θέμα.
Έχουμε, ήδη αποφασίσει, σε επίπεδο Ολομέλειας, να ακολουθήσει  προσφυγή στη δικαιοσύνη, ώστε ο νομικός μας αντίλογος να αποκτήσει πρακτικό αντίκρισμα. Είναι κάτι που οφείλουμε στην ελληνική κοινωνία και στους συναδέλφους.

Σας ευχαριστώ. Προχωρώντας στο β’ σκέλος της συνέντευξης μας θα ήθελα να τοποθετηθείτε πάνω σε ένα ακόμη μεγάλο θέμα της επικαιρότητας: Την αποχή των δικηγόρων με αίτημα την κατάργηση της διάταξης του άρθρου 187 ΠΚ παρ. 6. Μπορείτε να μας πείτε γιατί οδηγηθήκατε στην εν λόγω απόφαση; 

Χαίρομαι γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να αναφερθώ σε ένα κομβικό ζήτημα που αντιστρατεύεται  τον νομικό μας πολιτισμό και θίγει ακλόνητες -μέχρι σήμερα- σταθερές  της ποινικής δικαιοσύνης. Εξηγούμαι: Η ελληνική Κυβέρνηση, μετά από μια κόλουρη νομοπαραγωγική διαδικασία κατά την οποία παρέκαμψε κάθε διαδικασία διαβούλευσης, αλλά και την αρμόδια διαρκή επιτροπή και την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής, απέκλεισε νομοθετικά την αναστολή εκτέλεσης της ποινής και την αναστέλλουσα δύναμη της  έφεσης, στην περίπτωση που δύο τουλάχιστον πρόσωπα έχουν οργανωθεί για τη διάπραξη ακόμα και πλημμελημάτων όπως η αυτοδικία, η φθορά ξένης ιδιοκτησίας,  ή η διατάραξη της οικιακής ειρήνης (άρθρο 187 παρ. 6 που προστέθηκε με το άρθρο 72 παρ.2  Ν.4908/2022). Με τη νέα ρύθμιση, που αποβλέπει εξ αντικειμένου στην περιστολή κάθε μορφής κοινωνικής διαμαρτυρίας ή ακτιβισμού, κατηγορούμενοι που έκαναν γκράφιτι σε τοίχο ή αφισοκόλληση από κοινού, ή εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη σε χώρο εργασίας ή διέκοψαν τη συνεδρίαση οργάνου, θα οδηγηθούν στη φυλακή, ασχέτως μάλιστα της τυχόν αθώωσης τους στο Εφετείο. Τουναντίον, κάποιος που καταδικάστηκε για πολύ βαρύτερο πλημμέλημα, όπως η βαριά σωματική βλάβη, μπορεί να πετύχει την αναστολή της ποινής του, ενώ κατηγορούμενος που καταδικάστηκε πρωτόδικα για βαρύ κακούργημα -ακόμα και για ανθρωποκτονία ή ληστεία- θα μπορεί να μείνει εκτός φυλακής εφόσον το δικαστήριο χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του.
Η νομοθετική αυτή μεθόδευση υπονομεύει θεμελιώδεις αρχές του ποινικού δόγματος και συγκεκριμένα: το τεκμήριο αθωότητας, την ισότητα του νόμου, την αναλογικότητα των ποινών και την επιμέτρηση της ποινής από τον φυσικό δικαστή.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι για ένα τόσο κομβικό ζήτημα, με τόσο σημαντικές προεκτάσεις, ήταν αναγκαίο να εκφράσουμε την αντίθεσή μας με την ύψιστη μορφή διαμαρτυρίας που έχουμε στη διάθεσή μας: τη στοχευμένη αποχή από τις δίκες του άρθρου 187 ΠΚ, προς το παρόν στον α’ βαθμό. Ευελπιστώ ότι η Κυβέρνηση θα αντιληφθεί έγκαιρα το νομοθετικό ολίσθημα και θα ανακρούσει πρύμναν. Εάν αυτό δεν συμβεί, είναι σαφές ότι τα αρμόδια συλλογικά όργανα του δικηγορικού σώματος θα κληθούν να επανεξετάσουν τη στάση του σώματος και την τυχόν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
8941577_0_83_1000_648_600x0_80_0_0_8de2342703bf5fb71dea056df2707855.jpg

Με αφορμή το ζήτημα των ψηφιακών υπογραφών που γνωρίζω ότι απασχολεί πολλούς δικηγόρους, θα ήθελα να αναφερθείτε στις δράσεις που έχει αναλάβει ως τώρα ο σύλλογος μετά την ανανέωση της θητείας σας. 

Έχετε δίκιο να αναφέρεστε στο ζήτημα των ψηφιακών υπογραφών, γιατί αφ΄ενός  άπτεται της καθημερινότητας όλων των συναδέλφων , αφ’ ετέρου είναι εκ των ων ουκ άνευ για την προώθηση της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Κατόπιν επίμονων προσπαθειών μας, από τις αρχές Απριλίου ξεκίνησε η διαδικασία χορηγήσεως των νέων ΔΩΡΕΑΝ άυλων (απομακρυσμένων) ψηφιακών υπογραφών σε όλους τους Δικηγόρους. Η αρχή έγινε με εκείνους που είχαν ενεργή ψηφιακή υπογραφή, ενώ ήδη παρέχεται η σχετική δυνατότητα και σε όσους έχουν λήξει τα ψηφιακά πιστοποιητικά. Θέλω να ελπίζω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και πλέον όλοι οι δικηγόροι θα μπορούμε να υπογράφουμε ψηφιακά από οπουδήποτε, με μόνη προϋπόθεση την ύπαρξη σύνδεσης στο διαδίκτυο, χωρίς να χρειαζόμαστε τα γνωστά στικάκια (usb stick). Δεν σας κρύβω ότι πρόκειται και για μια προσωπική δικαίωση, καθώς η υλοποίηση της δράσης αυτής αποτελούσε μια μεγάλη πρόκληση για το σώμα και για το λόγο αυτό την είχα θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες αυτής της θητείας.
Μιας και αναφερόμαστε στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη θέλω επίσης να αναφερθώ στην αναβάθμιση της ιστορικής ΤΝΠ του ΔΣΑ «ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ», που περιλαμβάνει τη μεταφορά της βάσης στις πλέον σύγχρονες υποδομές Cloud , την αναβάθμιση εφαρμογών αναζήτησης, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα, την βελτιστοποίηση της εμφάνισης των αποτελεσμάτων, την άμεση και ασφαλή ενιαία πρόσβαση (με ένα κωδικό όλες οι νομικές υπηρεσίες), τη διασφάλιση συνεχούς λειτουργίας της βάσης  και την ταχύτατη απάντηση στην έρευνα, την άμεση αναζήτηση στα νομοθετικά και νομολογιακά κείμενα, σε συνδυασμό με τα μεταδεδομένα της νομικής επεξεργασίας και τη λειτουργία σε κινητές συσκευές (δημιουργία mobile Portal).
Παράλληλα, αναβαθμίσαμε το portal.olomeleia.gr ώστε να διαθέτει μεγαλύτερη ασφάλεια, καθώς προστίθενται σε αυτό συνεχώς νέες υπηρεσίες (π.χ. ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων, απομακρυσμένος έλεγχος στο κτηματολόγιο, ηλεκτρονική καταχώριση εγγραπτέων πράξεων, αιτήσεις για λήψη αποφάσεων, προτάσεων και πιστοποιητικών, αιτήσεις συμμετοχής σε σεμινάρια), αλλά και να είναι προσβάσιμο και αυτό από κινητές συσκευές.
Για να απαντήσω στο ερώτημά σας πέρα από τα ανωτέρω ζητήματα (των ψηφιακών υπογραφών και της αναβάθμισης των πληροφοριακών μας συστημάτων) μπορώ να αναφερθώ  ενδεικτικά στις ακόλουθες δράσεις που συμβάλλουν στη θεσμική αναβάθμιση της δικηγορίας:

  • Έμπρακτη αναγνώριση των δικηγόρων ως δημοσίων λειτουργών, δια της απασχόλησης σε Κτηματολογικά Γραφεία και της συμμετοχής στην έκδοση πράξεων συνταξιοδότησης. Παρότι τα θεσμικά θεμέλια για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων τέθηκαν στην προηγούμενη θητεία, η υλοποίηση πραγματοποιείται τώρα.
  • Σύσταση Γενικού Μητρώου Μελών Επιστημονικών Φορέων (ΓΕΜΜΕΦ), υπό την εποπτεία των επιστημονικών φορέων στο οποίο θα εγγράφονται προαιρετικά και δωρεάν οι δικηγόροι και λοιποί επιστήμονες – ελεύθεροι επαγγελματίες, προκειμένου να λάβουν ενισχύσεις μέσω ΕΣΠΑ, Ταμείου Ανάκαμψης κλπ. (ν. 4919/2022)
  • Ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης περί υποχρέωσης εγγραφής δικηγόρων και λοιπών επιστημόνων – ελευθέρων επαγγελματιών στο ΓΕΜΗ.

Έπειτα, θέλω να θυμίσω, όπως έχω πει πολλές φορές, ότι η μάχη για τα «μικρά», για την καθημερινότητα του μαχόμενου δικηγόρου, εμμίσθου και αμίσθου, είναι η «μεγαλύτερη» οφειλή μας έναντι του κλάδου και των συναδέλφων. Στην κατεύθυνση αυτή μπορώ να αναφερθώ  ενδεικτικά στις ακόλουθες δράσεις που επηρεάζουν, νομίζω, καταλυτικά προς το καλύτερο τη ζωή των συναδέλφων:

  • Διεύρυνση του ωραρίου παραλαβής-καταχώρισης εγγραπτέων πράξεων και ελέγχου στα Κτηματολογικά Γραφεία.
  • Τηλεφωνικό κέντρο δωρεάν υποστήριξης και συμβουλών για την πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε δικηγόρους.
  • Δικονομικά επιτυχής αντιμετώπιση της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω των έκτακτων καιρικών φαινομένων («Ελπίς») (ν. 4890/2022)
  • Διεύρυνση της δυνατότητας εγγραφής στο Ομαδικό Ασφαλιστήριο καθ’ όλο το έτος και πληρωμή με άτοκες δόσεις. Ήδη η σχετική δυνατότητα εξασφαλίστηκε μέχρι την 31.5.2022.
  • Τοποθέτηση ενισχυτών σήματος κινητής τηλεφωνίας στο Πρωτοδικείο Αθηνών.

Το ασφαλιστικό εξακολουθεί να μας ταλανίζει τα τελευταία χρόνια, και γι’ αυτό το λόγο έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στην ανατροπή των διαδοχικών ασφαλιστικών αντι-μεταρρυμίσεων, από τον νόμο 4387/2016, μέχρι τον υδροκέφαλο, δυσλειτουργικό και αβέλτερο e-ΕΦΚΑ, που εξακολουθεί να παρανομεί και να μας ταλαιπωρεί. Θα σταθώ μόνο στα πρόσφατα προβλήματα που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, και αντιπαρήλθαμε, νομίζω χάρις στις συντονισμένες ενέργειες του κλάδου, με επιτυχία:

  • Έγκαιρη καταβολή (στις 1.4.2022), των ποσών των πιστωτικών υπολοίπων γραμματίων προείσπραξης 2021 στους δικαιούχους.
  • Παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας για όλους τους συναδέλφους, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της εξαγγελίας στοχευμένης αποχής από υποθέσεις του e-ΕΦΚΑ, μετά την παράνομη αφαίρεση ασφαλιστικής ικανότητας από συναδέλφους άνευ υπαιτιότητάς τους. Ήδη δε, με τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων λύνεται το ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας για όσους δικηγόρους οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές υπό τον όρο να καταβάλλουν μόνο τις εισφορές του κλάδου υγείας για το 2021 εντός του 2022. Η ασφαλιστική ικανότητα θα ισχύει μέχρι 28/2/23.
  • Επέκταση χορήγησης επιδόματος μητρότητας και σε έμμισθες δικηγόρους ασφαλισμένες στον e-ΕΦΚΑ.
  • Υπαγωγή δικηγόρων συνεργατών (κατά την παρ.9 του άρθρου 39 του ν.4387/2016) στο ασφαλιστικό καθεστώς μισθωτού (κατ’ άρθρο 38 ν. 4387/2016) μετά την ΥΑ με αριθμό Δ.15/Γ’/οικ. 96195/26.11.2021 & την απόφαση 13/2022 του ΣτΕ.
  • Δυνατότητα ενοποίησης δόσεων για τις οφειλές παλαιών ταμείων (ΤΑΝ, ΤΕΑΔ, ΤΥΔΑ) που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων (ν. 4611/2019) και μείωση κατώτατης δόσης κάτω από το όριο των 50€.

δικαιοσύνη-δμσ-φκ3ρ9κδψνκφνκξςερνξωψδεφβηκςερηξκ.jpeg

Κατά την πάγια στάση μας, όταν και όπου στοχοποιήθηκαν άδικα συνάδελφοί μας, και ταυτίστηκαν ανεπίτρεπτα με τους εντολείς τους από πολιτικούς και δημοσιογράφους πραγματοποιήσαμε καίρια δημόσια παρέμβαση υπέρ τους.
Ομοίως, προς περιφρούρηση του κύρους του δικηγορικού λειτουργήματος, σταθήκαμε ανυποχώρητοι μπροστά στις κατακριτέες αντιδεοντολογικές και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές “τηλε-δικών” και άγρας πελατών. 
Τέλος, συνεπείς στην υποχρέωση ενημέρωσης των συναδέλφων  πραγματοποιήσαμε ενημερωτικά σεμινάρια και εκδώσαμε πρακτικό οδηγό και επεξηγηματικό βίντεο με τη συνεργασία της ΑΑΔΕ για την εφαρμογή MyData, ενώ παράλληλα εξασφαλίστηκε η επιμόρφωση 2.800 δικηγόρων στο δίκαιο του Κτηματολογίου για τη στελέχωση του μητρώου νομικών παραστατών, που αποτελεί ένα νέο πεδίο δικηγορικής ύλης, για τους νέους κυρίως συναδέλφους.

Κύριε Βερβεσέ, θα θέλατε να αναφερθείτε επιγραμματικά στο όραμά σας για τη νέα θητεία; 

Το δικηγορικό σώμα, όπως και η ελληνική κοινωνία συνολικά, βρίσκεται σε μια διαρκή περιδίνηση κρίσεων: μνημονιακή, πανδημική, ενεργειακή, πληθωριστική. Οι κρίσεις αυτές είναι δυστυχώς αλληλοδιάδοχες και πλήττουν εξ αντικειμένου τους πιο αδύναμους οικονομικά συναδέλφους και ευάλωτους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό τώρα είναι η ώρα να σταθούμε ακόμη πιο έντονα δίπλα στους νέους δικηγόρους, στις μητέρες, στους πιο αδύναμους από μας, στους χαμηλά αμειβόμενους, σε αυτούς που απασχολούνται με καθεστώς «μπλοκ»,  στους μαχόμενους και έμμισθους, που έχουν πιο πολύ την ανάγκη της στήριξής μας.
Στη νέα αυτή θητεία θα αγωνιστούμε με ακόμη μεγαλύτερο πείσμα για την ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης, τη βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητάς μας και την επέκταση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης, που μετά την εντυπωσιακή πρόοδο της πανδημικής περιόδου, εμφάνισε υστέρηση και επανεκκινεί χάρις στις συνεχείς επίμονες προσπάθειές μας.
Στον τομέα του e-justice φιλοδοξώ στη διάρκεια αυτής της θητείας, κεφαλαιοποιώντας την μέχρι τώρα προσπάθεια, να επεκταθεί η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων σε όλες τις διαφορές και διαδικασίες (αντί του περιορισμένου αριθμού, που προβλέπεται σήμερα), σε όλα τα δικαστήρια της Χώρας, τα οποία είναι ενταγμένα στα ΟΣΔΔΥ-ΠΠ και ΟΣΔΔΥ-ΔΔ.
Για όσες διαδικασίες προβλέπεται σήμερα ή θα προβλεφθεί η ψηφιακή κατάθεση δικογράφου, θα πρέπει παράλληλα να προβλεφθεί (ή να επεκταθεί και να βελτιωθεί η ήδη υπάρχουσα σήμερα) δυνατότητα ψηφιακής καταθέσεως προτάσεων-υπομνήματος-προσθήκης/αντίκρουσης κλπ, ώστε όλα τα δικόγραφα και τα σχετικά έγγραφα να μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά.
Περαιτέρω, πρέπει να προβλεφθεί η ψηφιακή δημοσίευση των δικαστικών αποφάσεων, παρέχοντας δυνατότητα πρόσβασης στους δικηγόρους.
Πρόκειται για ένα έργο, που θα αλλάξει την πραγματικότητα της δικηγορίας και που έχουμε καθήκον να κληροδοτήσουμε στις νέες γενιές συναδέλφων.
Στις προτεραιότητές μας βρίσκεται, επίσης, η θέσπιση ενός νέου Κώδικα Δικηγόρων, στο πλαίσιο του οποίου θα τεθούν εκ νέου όλα τα μείζονα θεσμικά ζητήματα που μας απασχολούν (ασυμβίβαστα, κατοχύρωση  των δικαιωμάτων  των συνεργατών δικηγόρων κλπ)· η μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ και η επέκταση του καθεστώτος απαλλαγής· η θέσπιση πιστοποιητικού βαρών στις εμπράγματες δικαιοπραξίες,  η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος· η θεσμοθέτηση της υποκατώτατης ασφαλιστικής κλάσης για τους νέους.
Προσωπική μου επιδίωξη είναι να κάνουμε όλοι μαζί βήματα μπροστά.
Με καθημερινό αγώνα, συνεργασία και σκληρή δουλειά, απομονώνοντας εκείνους που προσπαθούν να διχάσουν το σώμα.
Μόνο έτσι θα αναβαθμίσουμε το κύρος μας και θα ολοκληρώσουμε το όραμά μας για τη Δικηγορία του αύριο.