Δικαιοσύνη το τελευταίο καταφύγιο προπύργιο για κάθε πολίτη.

Ο όρος επιτάχυνση είναι απαγορευτικός η ασύμβατος με την απονομή της δικαιοσύνης . Κάτι σαν τον ασύμβατο δότη σε πιθανή μεταμόσχευση.

Το πολύπαθο λοιπόν άρθρο 349 ΚΠοινΔ η ένα από τα πολλά του είδους.  Που η διαγραφόμενη τροποποίηση του, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων και ορθότατα.

Δέχεται ακόμη μια φορά φκιασίδωμα – μερεμέτι.

Πόσες αλλαγές και μπροστά η πίσω γυρίσματα είχε αυτό στη διαδρομή των ετών!!!

«Ποσόστωση αναβολών…Μόνο από δημόσιο νοσοκομείο ισχύουν έγγραφα. Μετά  και από ιδιωτικά . Μετά από ιδιώτες γιατρούς. Τώρα όχι από ιδιώτες. Έρευνα εάν μπορεί πρώτα διακοπή δίκης και μετά αναβολή- ίδιος ο πρόεδρος που μελέτησε την δικογραφία θα την δικάζει και μετά από οποιαδήποτε αναβολή -κ.λ.π κ.λ.π.»

Να μη γεμίσουμε σελίδες  με τις αλλεπάλληλες μεταρρυθμίσεις .

Λοιπόν να πούμε τα πράγματα με το όνομα τους.

Πέραν της οιαδήποτε επιστημονικής ανάλυσης της τελευταίας αυτής φερόμενης υπό διαβούλευση αλλαγής της υπό κρίση  διάταξης .

 Μια πρώτη ανάγνωση της οδηγεί στα εξής :  Τουλάχιστον για όσους  έχουν επαφή με την ποινική διαδικασία σε βάση μαχόμενης δικηγορίας.

  1. Επιτάχυνση και ορθή απονομή δικαιοσύνης είπαμε ασύμβατες έννοιες. Ένας δικαστής ευρύτερα μορφωμένος και απλά όπως λέμε   «κόβει» το μυαλό του και διαβασμένος βέβαια  με τις υποθέσεις, τελειώνει μια δύσκολη  και ογκώδη υπόθεση εντός 5 ωρών διαδικασίας στο ακροατήριο.

Ένας άλλος θέλει 2 η και 3 μέρες για την ίδια υπόθεση .Πληρώνονται το ίδιο.

Που θα βάλουμε εδώ την επιτάχυνση; Μπορείς να ψέξεις τον δεύτερο δικαστή ; ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙΣ ΤΟ ΚΛΑΣΜΑ ΑΠΟΔΟΣΗ / ΤΑΧΥΤΗΤΑ –  ΜΙΣΘΟΣ;;

  1. Αυτό ότι οι ιδιώτες ιατροί όταν βεβαιώνουν ασθένεια , θεωρούνται a priori  αναξιόπιστοι η ίσως και ψευδώς βεβαιούντες , επίσης που μπορούμε να το χωρέσουμε;

Συγγνώμη πχ εγώ είχα ασθενήσει από κορονοϊό  και ήμουν σπίτι κάτω από τις συνεχείς  οδηγίες του  παθολόγου μου.

Αν προσκομιζόταν βεβαίωση του ιδιώτη αυτού ιατρού δεν θα αναβαλλόταν η υπόθεση; Σύμφωνα με τη νέα διάταξη; Έπρεπε να πάω σε νοσηλευτήριο να κολλήσω και τους άλλους;

Και ας λύσει επιτέλους η πολιτεία το ζήτημα ότι η βεβαίωση του ιατρού δεν είναι ψευδής .Δεν είναι επίορκος.  A PRIORI.

  1. Ας υπάρχει μια συνεννόηση ΔΙΚΑΣΤΩΝ – ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ. Θα έλυνε πολλά . Δεν είμαστε αντίπαλοι.

Ασθενεί δικαστής. Αντικαθίσταται.

Ασθενεί δικηγόρος 2η φορά ; ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ !!! Διότι η  χάνει την υπόθεση αφού δεν επιτρέπεται 2η αναβολή γι αυτό το λόγο  η  ο εντολέας του θα διορίσει άλλον δικηγόρο. Κάτι τέτοιο υπαινίσσεται σαφώς θα έλεγα  η διάταξη η νεόκοπη.

Στον ίδιο χώρο δεν είμαστε; Στις ίδιες πόλεις; Στις ίδιες νομικές σχολές δεν σπουδάσαμε; Στα ίδια δικαστικά κτίρια δεν βρισκόμαστε κάθε μέρα;

Χάθηκε το μέτρο; Γιατί αυτή η διάκριση;

  1. Όσοι νομοθετούν και θέτουν ως προϋπόθεση αναβολής πρώτα την δυνατότητα διερεύνησης  διακοπής της δίκης και υποχρεωτική αναβολή εντός 3 μηνών, μάλλον έχουν πολύ καιρό να παρακολουθήσουν διαδικασίες σε ποινικά ακροατήρια . Αυτό να συνυπολογιστεί και σε σχέση με τα  πάγια αιτήματα των δικαστών για περισσότερες οργανικές θέσεις και φόρτο εργασίας επικαλούμενοι και τεράστιες σε όγκο δικογραφίες συνάμα και υπερφορτωμένα πινάκια και ..και.. και …

Κατά τα άλλα οι δικηγόροι φταίνε..

Ας μη χάνεται η επαφή με την πραγματικότητα και τις επικρατούσες συνθήκες και με το μέτρο.  COMMON SENSE κατά τους Άγγλους.

  1. Τέλος λέγεται ότι αυτή η τροποποίηση  είναι σε σχέδιο νόμου  στα πλαίσια ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής οδηγίας ..»

Και λένε οι μελέτες και τα στατιστικά της Ευρώπης ότι  η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη «από κάτω»  όμως στον κατάλογο  στην ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης. Γι αυτό ας επιταχύνουμε. Τέλος οι αναβολές.

Πόσο ψέμα και σύγκριση ανόμοιων ; Πόσο απάτη χρόνια τώρα είναι αυτή η σύγκριση; Ένας δεν βγαίνει να πει το εξής αυτονόητο.

Φέρετε μας κύριοι την Ευρώπη εδώ. Φέρετε μας όλα τα καλούδια της.

Την οργάνωση της , την υποδομή  της , τους χώρους της  ( τον φέροντα οργανισμό του κτιρίου  ..τις βάσεις του οικοδομήματος .. σε ένα σεισμό δεν θα σε σώσουν οι κουρτίνες η οι ίσως πανάκριβοι πίνακες ζωγραφικής στους τοίχους..) .

Στη Γαλλία δικαστική αστυνομία  υπάρχει εδώ και δεκαετίες και στη χώρα μας τώρα συζητείται..

Πείτε ότι σε τέτοια θέματα είμαστε 50 η 60 χρόνια πίσω να συμφωνήσουμε.

ΕΥΡΩΠΗ – ΕΛΛΑΔΑ.

Μας ζητούν να έχουμε όλα τα δύσκολα και αδύνατα της Ευρώπης και κανένα από  τα καλά της .

Δεν βάζεις νέον οίνο σε παλαιά ασκιά. Δεν κάνεις μερεμέτια σε ετοιμόρροπα κτίρια. Ξέρετε ποτέ δεν μπορεί να βρεις τεχνίτη για μερεμέτια. Με το κιάλι τον ψάχνεις. Όμως τέτοιοι μερεμετζηδες βρίθουν στα υπουργεία και στις νομοπαρασκευαστικές  επιτροπές . Αλλιώς δεν εξηγείται.

Με μερεμέτια δεν σώζεται ένα οικοδόμημα .Με φκιασιδώματά και πούδρες δεν αλλάζει  η ηλικία σε ένα γέρικο πρόσωπο.

Αλλάξτε τις υποδομές. Εξειδικεύστε  δικαστές. Στην 4η βιομηχανική επανάσταση φθάσαμε. Η τεχνητή νοημοσύνη αλώνει τον ένα τοπίο μετά  το άλλο .. και ακόμη εμείς…

Δώστε τους υλικοτεχνική  υποστήριξη και χώρους. ( στην Αθήνα Προέδροι Εφετών και δεν έχουν το δικό τους γραφείο κατά τα άλλα να κάνουμε ότι η Ευρώπη..) .

Φτιάξτε τα θεμέλια γερά.. τον φέροντα οργανισμό… τους τοίχους ..Μόρφωση – επιμόρφωση-  σεμινάρια ειδικά κλπ κλπ

Γνωστό σε όλους τι δέον γενέσθαι..

Και μετά ας πάμε και σε 0  αναβολές και μόνο αν αποβίωσε κάποιος να μη γίνεται η δίκη.

Ας μη κοροϊδευόμαστε  και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας.

Το χειρότερο είδος μάθησης η ΗΜΙ ΜΑΘΕΙΑ.

Το χειρότερο είδος μέτρων τα ΗΜΙ ΜΕΤΡΑ .

Και μη τα ρίχνει ο ένας στον άλλο κατά την γνωστή εδώ και χρόνια «συζήτηση» .. Οι δικηγόροι  φταίνε για τις αναβολές .

Άλλη μεγάλη αναλήθεια .

ΜΕΤΡΟ – ΛΟΓΙΚΗ – ΑΛΛΗΛΟΚΑΤΑΝΟΗΣΗ – COMMON SENSE  και όλα θα λυθούν .. η θα τα ξεχάσουμε για μια ακόμη φορά .. τα γνωστά άγνωστα προβλήματα της δικαιοσύνης .

*Νεμέτης Α. Δημήτριος, Δικηγόρος Θεσσαλονίκης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ