Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καλόγρια ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση της δίκης για το θάνατο του Ζακ Κωστοπουλου στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Ο μάρτυρας δέχθηκε βροχή ερωτήσεων από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ενώ ρωτήθηκε επίμονα σχετικά με το εάν ένα φάρμακο που εντοπίστηκε στον οργανισμό του Ζακ Κωστόπουλου, μπορούσε να συνδέεται με το θάνατο του: «Είναι σα να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση» ανέφερε ο κ. Καλογριάς.

Ο ιατροδικαστής υπογράμμισε ότι ο 33χρονος δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατο του, ενώ σχετικά με την αιτία θανάτου, ότι δηλαδή προκλήθηκε ισχαιμικό επεισόδιο που πυροδοτήθηκε από μηχανισμό στρες, είπε: «Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων».

Μάρτυρας: Ελέγχθηκε τοξικολογικά, ελέγχθηκε και η καρδιακή κατάσταση. Με ασφάλεια λέμε ότι δεν έχει κανένα άλλο λόγο που να έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Δεν είχα δει κάποια παθολογία να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα. Επειδή η ιατρική είναι θετική επιστήμη, επιβαίνοντες μαθηματικά. Τα τραύματα ήταν αυτά που οδήγησαν εκεί. Δεν λέω πώς προήλθαν τα τραύματα.

Υπεράσπιση: Το συμπέρασμα περί μηχανικού στρες προκύπτει κατευθείαν από τα ευρήματα ή μέσω αποκλεισμού άλλων;

Μάρτυρας: Δεν είναι πιθανολόγηση αλλά και δια του αποκλεισμού παθολογικών και τοξικολογικών οντοτήτων. Η γνώση ήταν εκεί… δεν υπάρχει πιθανολόγηση. Τα ευρήματα μαζί με την ιατροδικαστική γνώση ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει, μας οδηγούν στο συμπέρασμα.

Κατά τον μάρτυρα, δεν μπορεί να κριθεί ποια τραύματα συμμετείχαν περισσότερο ή λιγότερο στην πυροδοτηση του μηχανισμού στρες. «Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι αν πρόκειται για τραύματα στο κεφάλι τότε είναι πιο πιθανή η πυροδοτηση του μηχανισμού, γιατί είναι ευαίσθητο σημείο του σώματος» ανέφερε ο μάρτυρας, στον οποιο παρουσιάστηκε και οπτικοακουστικό υλικό από την επίθεση στο νεαρό ακτιβιστή. Δίκη Ζακ Κωστόπουλου Δίκη Ζακ Κωστόπουλου

«Όλα τα τραύματα συνετέλεσαν στο θάνατο και δεν υπάρχει τρόπος ποσοστοποίησης παρά μόνο αναφορικά με το μέρος του σώματος» κατέληξε ο μάρτυρας και το δικαστήριο διέκοψε για τις 26 Νοεμβρίου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ