Δίκη Σαρκοζί: Οι εισαγγελείς προτείνουν φυλάκιση 4 ετών για διαφθορά

228

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εκ των οποίων τα δύο με αναστολή, προτείνουν οι εισαγγελείς για το σκάνδαλο διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας, για το οποίο κατηγορείται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Οι δύο εισαγγελείς του οικονομικού δικαστηρίου της Γαλλίας έκριναν σήμερα πως ο Νικολά Σαρκοζί είναι ένοχος για την υπόθεση των «ecoutes» και ζήτησαν να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 4 ετών, εκ των οποίων δύο με αναστολή.

Την ίδια ποινή ζήτησαν για τον δικηγόρο του Νικολά Σαρκοζί, Τιερί Ερζόγκ, που εμπλέκεται επίσης στην υπόθεση, αλλά και για τον δικαστή, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ. Ειδικά για τον Ερζόγκ, το δικαστήριο πρότεινε, παράλληλα, τη στέρηση επαγγελματικών δικαιωμάτων για διάστημα πέντε ετών.

Σημειώνεται πως ο Νικολά Σαρκοζί δικάζεται για «διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής» και κατηγορείται για προσφορά προνομιακής θέσης σε ανώτατο δικαστικό, με αντάλλαγμα εσωτερική πληροφόρηση σε άλλη υπόθεση.

Οι γαλλικές αρχές είχαν παρακολουθήσει συνομιλίες του Σαρκοζί και του δικηγόρου του, Τιερί Χέρτζογκ, στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών για χρηματοδότηση της καμπάνιας του Σαρκοζί από τον Μοαμάρ Καντάφι της Λιβύης. Απο τις παρακολουθήσεις αυτές έχει λάβει και το όνομα της η υπόθεση (ecoutes/υποκλοπές), με την κατηγορούσα αρχή να υποστηρίζει πως οι συνομιλίες αποδεικνύουν την ύπαρξης ενός «συμφώνου διαφθοράς».

Εχθές, ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έλαβε το λόγο στο Δικαστήριο, όπου και κατήγγειλε «τις συκοφαντίες και κακοφημίες» εις βάρος του.

Αναφορικά με τις πάνω από 3.000 – υπό παρακολούθηση – τηλεφωνικές συνομιλίες του με τον Χέρτζογκ, ο Σαρκοζί εξήγησε ότι επρόκειτο για «φλυαρίες» ανάμεσα σε φίλους. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι ήταν αγχωμένος για την εξέλιξη της υπόθεσής του σχετικά με τον χρηματισμό της τότε εκστρατείας του από την κληρονόμο της Ορεάλ στο Ακυρωτικό Δικαστήριο:

«Εκεί είναι λίγοι οι δικαστές, γνωρίζονται μεταξύ τους, θα ήθελα να ξέρω τις σκέφτονται για μένα», εξήγησε.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα να ζητήσουν πληροφορίες από τον φίλο τους, δικαστή στο Ακυρωτικό, Ζιλμπέρ Αζιμπέρ, ο οποίος αναζητούσε μετάθεση στο Μονακό.«Μπορώ να βάλω ένα χεράκι – «coup de pouce» (στα γαλλικά) για τη μετάθεση», είπε ο Σαρκοζί.