Αυλαία στην πολύκροτη δίκη για την υπόθεση του αποκαλούμενου ψευτογιατρού, Δρ Kontos, Νίκος Κοντοστάθης καθώς το μεικτό ορκωτό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο για 7 ανθρωποκτονίες, ανάμεσα στις οποίες αυτές δύο ανήλικων παιδιών, καθώς αλλά και για 6 απόπειρες ανθρωποκτονίας.
Καταδικάστηκε σε 8 φορές ισόβια ενώ επιβλήθηκαν επίσης 50 χρόνια πρόσκαιρης κάθειρξης και χρηματική ποινή ύψους 327.000 ευρώ.
Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ποινές που επιβληθεί στα δικαστικά χρονικά της Ελλάδας.
Την ίδια ώρα, ο 50χρονος που παρουσιαζόταν ως «Ογκολόγος» κρίθηκε αθώος για 5 δολοφονίες και 8 απόπειρες ανθρωποκτονίας ενώ αθώοι κρίθηκαν και οι υπόλοιποι 16 κατηγορούμενοι.

Η απόφαση της έδρας

Αναλυτικά, στον κεντρικό πρωταγωνιστή της υπόθεσης επιβλήθηκε ομόφωνα και κατά συγχώνευση ποινή 8 φορές ισόβια, 50 χρόνια πρόσκαιρη κάθειρξη (εκτιτέα 20 έτη) και χρηματική ποινή ύψους 327.000 ευρώ.
Πριν τη συγχώνευση των ποινών το δικαστήριο καταδίκασε τον 50χρονο κατηγορούμενο σε ισόβια για κάθε μια από τις 7 ανθρωποκτονίες, σε 12 ετη κάθειρξης για κάθε απόπειρα ανθρωποκτονίας, σε ισόβια και 300.000 ευρώ χρηματική ποινή για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, σε 10 ετη κάθειρξης και 18.000 ευρώ για απάτη, σε 1 έτος φυλάκιση και 2.000 ευρώ αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος, σε 2 ετη και 15.000 ευρώ για πλαστογραφία και σε 2 ετη φυλάκισης, 1.000 ευρώ για οπλοκατοχή και σε ποινή φυλάκιση 1 έτους και 1.000 ευρώ χρηματική ποινή για παράνομη κατοχή μνημείου.
Το δικαστήριο αποφάσισε την παύση της ποινικής δίωξης υφ όρων για το αδίκημα της αντιποίησης ιατρικού επαγγέλματος λόγω παραγραφής για πράξεις μέχρι τον Απρίλιο του 2020, ενώ αντίστοιχα η παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος του αποφασίστηκε για ανάλογο χρονικό διάστημα και για την πράξη της απάτης. Ένοχος κρίθηκε για την αντιποίηση του ιστορικού επαγγέλματος για το διάστημα από το Μάιο του 2020 κι έπειτα.
Ένοχος κρίθηκε ο 50χρονος κατηγορούμενος για απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατά συρροή σε βάρος 28 ασθενών και συγγενών και συγγενών ασθενών.
Αθώοι κρίθηκαν και οι 16 συγκατηγορούμενοι του Νικόλαου Κοντοστάθη. Ανάμεσα στα πρόσωπα αυτά βρίσκονται γιατροί, μέλη διοικητικού συμβουλίου ιδιωτικής κλινικής, μία μοναχή, ένας έμπορος βοτάνων αλλά και ένας πρώην υπουργός της ΝΔ, γιατρός στο επάγγελμα.
«Η εγκληματική δράση του εκτείνεται σε μεγάλο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Επίσης εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα – Φεβρουάριο 2007 και συνεχίζεται μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και τη σύλληψη του- δηλαδή εκτείνεται σε ένα διάστημα άνω των 13 ετών.
Η παραπλανητική συμπεριφορά του είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις. Η πλειοψηφία των παθόντων αναφέρθηκε στις ίδιες εκφράσεις. Παρουσιάζεται ως γιατρός με το όνομα Dr Nikolaos Kontos με βασικές ειδικότητες αυτές του νευρολόγου – νευροχειρουργού» είχε πει ο εισαγγελέας συμπληρώνοντας ότι «ο κατηγορούμενος υποστήριξε πως δεν συστηνόταν αλλά ότι δεν διέψευδε όσους τους σύστηναν ως γιατρό, αν και είχε ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να αναφέρει πως δεν είναι».
Όπως περιέγραψε ο εισαγγελέας, ο «ψευτογιατρός» είχε συγκεκριμένο modus operandi, κάνοντας επίκληση αυθεντίας και γνώσεων. «Όλοι ήταν πεπεισμένοι για την ειδικότητα του. Έκανε επίκληση της θρησκευτικής πίστης και μέσω της χρήσης της φράσης «μη φοβού». Κατάφερνε να καθησυχάζει συγγενείς, λέγοντας πως ο Θεός είναι με το μέρος τους και θα βοηθήσει μέσω του ίδιου. Οι περισσότεροι ήταν θρησκευόμενοι, ενώ άλλοι όχι ιδιαίτερα πιστοί, όταν αντιμετωπίζαν καρκίνο, στράφηκαν στη θρησκεία για να βρουν ελπίδα. Όλα τα θύματα τον χαρακτήρισαν χειριστικό και ότι η παρουσία του τους ενέπνεε εμπιστοσύνη».

Ο τρόπος δράσης του

Ο ίδιος εμφανιζόταν ως πιστός Χριστιανός και άνθρωπος της Εκκλησίας, προσεγγίζοντας τα θύματά του σε μοναστήρια, όπου κατέφευγαν οι ίδιοι ή οι συγγενείς τους για να ζητήσουν, ως ύστατη ελπίδα, βοήθεια από τον Θεό, και τους έπειθε να ακολουθήσουν τις οδηγίες του και τα «μαντζούνια» που τους πρότεινε για να θεραπευτούν.
Όταν συνελήφθη ο 47χρονος “μαϊμού”-γιατρός, διαπιστώθηκε πως πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που κατηγορείται για απάτη σε βάρος του επιχειρηματία, από τον οποίο φέρεται ότι απέσπασε 55.000.000 ευρώ από το 2004 έως το 2009, υπόθεση που έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, ενώ είχε βγει και απαγόρευση εξόδου από την χώρα σε βάρος του.
Εκείνο που εξέπληξε τους αστυνομικούς κατά την εξέλιξη της έρευνας, είναι ότι ο “μαϊμού”-γιατρός είχε πείσει γιατρούς πως είναι συνάδελφος τους και διέθεταν το ιατρείο τους για συνεξετάζουν ασθενείς. Κάποιοι από αυτούς κλήθηκαν να καταθέσουν στην Ασφάλεια και έμειναν άναυδοι όταν πληροφορήθηκαν περί τίνος επρόκειτο.

Οι δύο ανήλικοι που έχασαν τη ζωή τους

Από την εγκληματική του δραστηριότητα έχασαν την ζωή τους δύο ανήλικοι 14 και 16 ετών, από Β. Ελλάδα και Κω, καθώς και ένας 76χρονος από την Αθήνα.
Ο απατεώνας «γιατρός» είχε πείσει τους γονείς των παιδιών να εγκαταλείψουν την θεραπεία τους και να τον εμπιστευτούν με τα «μαντζούνια» που τους έδινε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η υγεία τους και να πεθάνουν.
Στον ίδιο δικηγόρο εντελώς συμπτωματικά κατέληξαν και οι δύο υποθέσεις, ο οποίος σύντομα ανακάλυψε τον κοινό τόπο που ήταν ο ίδιος «μαϊμού» θεραπευτής, ο οποίος  κρυβόταν πίσω από την καταστροφική θεραπεία… και ενημέρωσε σχετικά τις Αρχές που ξεκίνησαν μία έρευνα η οποία κράτησε παραπάνω από χρόνο για να διαπιστώσουν τόσο την πραγματική ταυτότητα του δράστη όσο και το σύνολο της εγκληματικής του δραστηριότητας.
Μάλιστα όταν τον ταυτοποίησαν αντιλήφθηκαν πως ήταν το ίδιο άτομο που το 2004 είχε εξαπατήσει τον πολύ γνωστό Έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, στον οποίο είχε παρουσιαστεί σαν πρώην πράκτορας της CIA, που ιδιώτευε πλέον και είχε ανοίξει μία εταιρεία δορυφορικού εξοπλισμού, καταφέρνοντας να υπεξαιρέσει από τον επιχειρηματία 55 εκατομμύρια ευρώ, υπόθεση η οποία εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια.
Ο άκρως επικίνδυνος απατεώνας είχε ως συνεργούς του, την σύζυγό του που εμφανιζόταν ως κόρη πολύ γνωστής οικογένειας επιχειρηματιών και δύο ιδιώτες γιατρούς που δεν γνώριζαν ολόκληρο το μέγεθος της απάτης του, αλλά με το αζημίωτο του παρείχαν τα ιατρεία τους ως χώρους που υποδεχόταν τα υποψήφια θύματά του.

Η απάτη προς τον εκλιπόντα Δημήτρη Κοντομηνά 

Όπως προέκυπτε από αξιόπιστες πληροφορίες προερχόμενες από αστυνομικές πηγές ο γιατρός “μαϊμού” είχε στο παρελθόν και άλλες ιδιότητες κατορθώντας να υφαρπάζει σημαντικά χρηματικά ποσά από επιχειρηματίες. Πριν από αρκετά χρόνια είχε “πλευρίσει” τον γνωστό επιχειρηματία, Δημήτρη Κοντομηνά, τον οποίοι είχε πείσει ότι μπορεί να του μεταβιβάσει τα αρχεία του στρατηγού Νίκου Γρυλάκη αλλά και προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό από την Αμερική! Μάλιστα κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο “μαϊμού”-γιατρός φέρεται να “πουλούσε” το παραμύθι ότι η σύζυγος του ήταν από την γνωστή εφοπλιστική οικογένεια των Αγούδημων.

Ζήτησε να τον… συγχωρέσουν

Οι δικαστές, αξιολόγησαν όλα τα έγγραφα, ιατροδικαστικές εκθέσεις και άλλα στοιχεία τής δικογραφίας και όσα εισέφεραν όλες οι πλευρές. Αξιολόγησαν τις μαρτυρίες των ανθρώπων που βίωσαν οδυνηρά την επαφή τους με τον δήθεν επιστήμονα αλλά και τις απολογίες των κατηγορουμένων. Κυρίως αυτή του πρωταγωνιστή τής υπόθεσης ο οποίος ολοκληρώνοντας την απολογία του ζήτησε από τους πολιτικώς ενάγοντες να βρουν την δύναμη «να γίνουν καλύτεροι χριστιανοί και να με συγχωρέσουν».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ