Ξεκίνησε η διαδικασία της πρότασης της εισαγγελέως στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η εισαγγελέας ξεκίνησε να διαβάζει στο δικαστήριο την πρότασή της για τους 68 κατηγορούμενους της δίκης.

Ξεκινώντας από την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Γιώργο Ρουπακιά, ζήτησε από το δικαστήριο να απορρίψει ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του ότι βρισκόταν σε άμυνα.

Αντίθετα η εισαγγελέας της έδρας ανέφερε:
«Ο Ρουπακιάς αποφάσισε να εκτελέσει σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Επιπλέον, πρόθεση του κατηγορούμενου ήταν να φονεύσει τον παθόντα.

Κατέβηκε από το αυτοκίνητο, του κατάφερε πλήγματα με μανία σε ευπαθή σημεία.

Σε ήρεμη ψυχική κατάσταση που του επέτρεπε την ήρεμη σκέψη, αποδεχόμενος τον βάσιμο κίνδυνο θανατηφόρου αποτελέσματος των ενεργειών του, χρησιμοποιώντας το μαχαίρι έπληξε τον Παύλο Φύσσα.

Οι ισχυρισμοί του κατηγορούμενου ότι ήταν σε άμυνα πρέπει να απορριφθούν ως αβάσιμοι και δεν αποδείχθηκαν στην ακροαματική διαδικασία».

Αθωώνει το τάγμα εφόδου της Νίκαιας
Η εισαγγελέας αν και κατακεραύνωσε τον καθ’ομολογία δολοφόνο, φαίνεται να «αθωώνει» ολόκληρο το τάγμα εφόδου της Νίκαιας που κατηγορείται για συνέργεια. Παρά το γεγονός ότι δέχεται την παρουσία όλων των κατηγορουμένων στο σημείο, αναφέρει: «Δεν προέκυψαν τα στοιχεία της απλής συνέργειας. Δεν ήξεραν για τη δολοφονία του Φύσσα. Η πράξη ανθρωποκτονίας δεν ήταν ορατή στους τρίτους».

Ταυτόχρονα εισηγούμενη πως ο Ρουπακιάς ενήργησε μόνος, σημειώνει: «Ο Ρουπακιάς δεν είχε λάβει SMS από τη Χρυσή Αυγή και η ενημέρωσή του ήταν συμπτωματική. Οι κινήσεις Ρουπακιά δείχνουν ότι δεν είχε σχεδιάσει τη δολοφονία. Ο Ρουπακιάς μόνος κινήθηκε και μόνος αποχώρησε».

Παράλληλα, η πρόταση της εισαγγελέως μέχρι στιγμής δεν εμπλέκει πουθενά τον Ιωάννη Λαγό, ο οποίος είχε επικοινωνία με τον Πατέλη -αποστόλεα του μαζικού SMS- πριν αυτό σταλεί.

Για Αιγύπτιους αλιεργάτες: «Αν ήθελαν να τους σκοτώσουν θα τους σκότωναν»
Επικαλούμενη μαρτυρίες των παθόντων αλλά και κάποιων εκ των κατηγορουμένων, η εισαγγελέας θεωρεί δεδομένη την παρουσία των κατηγορούμενων Χρυσαυγιτών στην επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες στο Πέραμα.

Και πάλι όμως για να προτείνει την ενοχή τους, πρώτα ζητά την μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Δικαιολόγησε την ευνοϊκή αυτή μεταβολή που προτείνει στο ότι «Δεν προέκυψε σκοπός των κατηγορουμένων να φονεύσουν τον παθόντα. Δεν θα τον εγκατέλειπαν αιμόφυρτο να καλεί σε βοήθεια».

Ζητά μετατροπή της κατηγορίας και για την επίθεση στο ΠΑΜΕ
Μιλώντας για την επίθεση των Χρυσαυγιτών στα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα με τους όρους «συμπλοκή» και «επεισόδια», η εισαγγελέας και πάλι ισχυρίστηκε ότι «ο σκοπός των Χρυσαυγιτών δεν ήταν ανθρωποκτόνος».

Δικαιολόγησε μάλιστα αυτήν της την εκτίμηση λέγοντας πως «αν υπήρχε ανθρωποκτόνος σκοπός θα τον είχαν πετύχει. Τα όσα έφεραν, πτυσσόμενα, καδρόνια δεν θα πετύχαιναν τον ανθρωποκτόνο σκοπό».

Παράλληλα η Αδαμαντία Οικονόμου, ζήτησε και σ’ αυτήν την περίπτωση την μετατροπή των κατηγοριών από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε απόπειρα σωματικής βλάβης.

Η πρόταση της εισαγγελέως συνεχίζεται, ενώ στο δικαστήριο είναι παρόντες μόλις τέσσερις από τους 68 κατηγορούμενους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ