Στην αναζήτηση 212.000 φορολογούμενων οι οποίοι δεν έχουν δηλώσει τον ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμούς βρίσκεται η ΑΑΔΕ προκειμένου να τους επιστρέψει φόρους 138 εκατ ευρώ.

Συνολικά οι επιστροφές φόρου που μπλοκάρουν σε μη δήλωση IBAN, πτωχεύσεις, θανούντες δικαιούχους ή μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων φτάνουν τα 173 εκατ ευρώ και αφορούν 1,2 εκατ. ΑΦΜ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί φορολογούμενοι παρότι έχουν λάβει τα ενημερωτικά email της ΑΑΔΕ, η οποία τους καλεί να δηλώσουν IBAN, δεν προχωρούν στη διαδικασία φοβούμενοι πως πρόκειται για μήνυμα απάτη.

Ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί και σε ενημέρωση φορολογουμένων, οι οποίοι κέρδισαν στη μηνιαία φορολοταρία, αλλά αντί να ολοκληρώσουν τη δήλωση IBAN σβήνουν τα email που λαμβάνουν.

Σημειώνεται πως η μη δήλωση IBAN δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Η επιστροφή φόρου μπλοκάρεται και σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν έχει υποβάλει μια σειρά δηλώσεων.

Για να αντιμετωπίσει το ζήτημα η ΑΑΔΕ προχωράει σε ένα νέο γύρο ενημέρωσης των φορολογουμένων με μηνύματα στους προσωπικούς λογαριασμούς τους, με αποστολή email αλλά και με τηλεφωνικές επικοινωνίες.

Παράλληλα μπαίνει «κόφτης» στην υποβολή φορολογικής δήλωσης σε περίπτωση που δεν έχει δηλωθεί το IBAN.