Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι η Σόφια οφείλει να καταβάλει «σε προσωρινή βάση» περισσότερα του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ στον πρώην βασιλιά της Βουλγαρίας Συμεών Β’ και στην αδελφή του, διότι εμποδίσθηκαν να εκμεταλλευθούν εμπορικά δασικές εκτάσεις.
Η Βουλγαρία «οφείλει να καταβάλει στους προσφυγόντες συνολικό ποσό 1.635.875 ευρώ ως υλική αποζημίωση», αναφέρει στην απόφασή του το Δικαστήριο το οποίο έχει ήδη καταδικάσει την Σόφια στην υπόθεση αυτή τον Σεπτέμβριο 2021.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο οποίο προσέφυγαν οι Συμεών Μπορίσοφ Σαξκομπουργκότσκι και η Μαρία-Λουίζα Μπορίσοβα Χρόμποκ, πρώην πριγκίπισσα, είχε τότε ομοφώνως κρίνει ότι η Βουλγαρία παραβίασε το δικαίωμα στην προστασία της ιδιοκτησίας και το δικαίωμά τους για δίκαιη δίκη.
Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας του μορατόριου για την μεταβίβαση ή την εμπορική εκμετάλλευση των αποκατεστημένων περιουσιακών στοιχείων και αφορούσε κυρίως δασικές εκτάσεις. Το μορατόριο επιβλήθηκε το 2009 και παραμένει σε ισχύ.
Ολες οι ιδιοκτησίες του Στέμματος είχαν μεταβιβασθεί στο Κράτος το 1947, μετά την ανακήρυξη της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας από το κομμουνιστικό καθεστώς.
Ομως, το 1998, αυτή η μεταβίβαση κρίθηκε αντίθετη με το δίκαιο της ιδιοκτησίας και αυτό οδήγησε τον πρώην βασιλιά και την αδελφή του να ζητήσουν την αποκατάσταση των περιουσιακών στοιχείων της Στέμματος. Αυτό ίσχυσε για το μεγαλύτερο μέρος της βασιλικής περιουσίας, αλλά παράλληλα επιβλήθηκε το μορατόριο.
Στην πρώτη του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αφήσει σε εκκρεμότητα το ζήτημα της δίκαιης ικανοποίησης εν αναμονή συμφωνίας ανάμεσα στους ενάγοντες και το βουλγαρικό κράτος.
Όμως, σχεδόν δύο χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του 2021, η διαδικασία παραμένει εκκρεμής ενώπιον των βουλγαρικών δικαστηρίων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε εκ νέου υπέρ του πρώην βασιλιά και της αδελφής του, επικυρώνοντας τους ισχυρισμούς τους για τις οικονομικές τους απώλειες και αποφασίζοντας την καταβολή «σε προσωρινή βάση» περισσοτέρων του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ, υπό την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης της εκκρεμούσας διαδικασίας στην Βουλγαρία.
Ο Συμεών Β’ δεν παρέμεινε στον θρόνο παρά λίγα χρόνια όταν ήταν παιδί.
Γεννήθηκε το 1937, ανέβηκε στον θρόνο το 1943 μετά τον θάνατο του πατέρα του, για να τον εγκαταλείψει το 1946.
Επέστρεψε από την εξορία το 1996 και ποτέ δεν απαρνήθηκε την βουλγαρική εθνικότητα.
Είναι ο μόνος πρώην βασιλιάς στην Ευρώπη που έγινε πρωθυπουργός στην χώρα του. Φιλελεύθερος κεντρώος, κυβέρνησε από το 2001 μέχρι το 2005.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ