Τα αποτελέσματα από την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής [https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2658] είναι απολύτως αποθαρρυντικά για τη χώρα, η οποία αποκλίνει σημαντικά από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχολιάζει η Οργάνωση «Διεθνής διαφάνεια Ελλάδας».

Την ίδια ώρα όπως αναφέρεται, οι ελληνικές αρχές παρουσιάζουν επιλεκτικά συγκεκριμένα μόνο στοιχεία της έρευνας.

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας:

→ 98% των πολιτών πιστεύει πως υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά σε όλους τους τομείς της χώρας [ ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι: 68% ].

→ 51% των πολιτών πιστεύει πως η διαφθορά αυξήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα μας [ ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι: 41% ].

→ 59% των πολιτών πιστεύει πως επηρεάζεται η καθημερινότητά του από τα επίπεδα διαφθοράς [ ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι: 24% ].

→ 47% των πολιτών δεν πιστεύει πως μπορεί να αποδειχτούν οι υποθέσεις διαφθοράς [ ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι: 48% ].

→ 51% των πολιτών πιστεύουν πως το να καταγγείλουν υποθέσεις διαφθοράς είναι άσκοπο, καθώς οι υπαίτιοι δεν θα τιμωρηθούν [ ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι: 30% ].

→ 41% των πολιτών πιστεύουν πως όλοι γνωρίζουν για υποθέσεις διαφθοράς αλλά κανείς δεν καταγγέλλει τίποτα [ ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι: 21% ].

→ 93% των πολιτών πιστεύει πως η στενή σχέση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα οδηγεί σε διαφθορά [ ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι: 77% ].

→ 90% των πολιτών πιστεύει πως η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας στην Ελλάδα [ ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι: 61% ].

→ 73% των πολιτών πιστεύουν πως για να επιτύχουν επιχειρηματικά θα πρέπει να έχουν διασυνδέσεις στο Δημόσιο [ο Μ.Ο. στην ΕΕ είναι: 53

Η πλήρης έκθεση:

Η θέση της Ελλάδας

Οι μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου αποτελούν σημαντική πηγή πληροφοριών για τις αξιολογήσεις της Επιτροπής, μεταξύ άλλων για τις εκθέσεις όσον αφορά το κράτος δικαίου. Στο πλαίσιο του μηχανισμού της ΕΕ για το κράτος δικαίου, η Επιτροπή προωθεί την καταπολέμηση της διαφθοράς για την προώθηση μιας νοοτροπίας κράτους δικαίου σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η έκθεση του 2022 για το κράτος δικαίου θα περιέχει για πρώτη φορά στοχευμένες συστάσεις προς τα κράτη μέλη, μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Τον Μάιο, η Επιτροπή υπέβαλε πρόταση οδηγίας σχετικά με την ανάκτηση και τη δήμευση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το έγκλημα και η διαφθορά δεν αποφέρουν καρπούς, περιορίζοντας την ικανότητα των εγκληματιών να διαπράττουν νέα εγκλήματα. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στο πλαίσιο της λειτουργίας της έχει ήδη δεσμεύσει και κατάσχει περιουσιακά στοιχεία εγκληματιών αξίας αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ