Ένα ηχηρό μήνυμα εξέπεμψε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης, Ιωάννης Μπούγας, ότι η τιμωρία εγκλημάτων πρέπει να γίνεται από εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας, αναφερόμενος στο περιστατικό της κράτησης σε τρέιλερ 13 παράτυπων μεταναστών στην Αλεξανδρούπολη από επιχειρηματία της περιοχής, ο οποίος ανέφερε πως τους ακινητοποίησε όταν τους εντόπισε την ώρα που ετοιμάζονταν να βάλουν νέες εστίες πυρκαγιάς.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε μία γενική παραδοχή ότι προνόμιο, δικαίωμα αλλά και υποχρέωση για την έρευνα την δίωξη και τιμωρία των εγκλημάτων έχει μόνο το κράτος. Η δίωξη, η τιμωρία αλλά και η ποινική εκδίκαση των εγκλημάτων θα πρέπει να γίνεται από τα εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας και από κανέναν άλλον» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπούγας μιλώντας στο ΟΡΕΝ.

Στην παρέμβασή του διευκρίνισε πως ναι μεν υπάρχει διάταξη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που δίνει το δικαίωμα σε πολίτες να συλλαμβάνουν τους δράστες όταν διαπράττεται αυτόφωρο έγκλημα, ωστόσο αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει το στήριγμα για καταχρήσεις και υπερβολές που μπορεί να είναι σκόπιμες ή μη.

«Υπάρχει διάταξη στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δίνει την δυνατότητα, το δικαίωμα σε κάθε πολίτη, εφόσον διαπιστώνει ότι διαπράττεται γνήσιο αυτόφωρο έγκλημα δηλαδή βρίσκεται εν το πράττεσθαι η παράνομη πράξη, να συλλάβει τον δράστη με σκοπό όχι να τον κρατήσει παράνομα αλλά να τον ακινητοποιήσει προσωρινά έως ότου σπεύσουν οι αρμόδιες Αρχές και υλοποιήσουν την προσαγωγή ή σύλληψή του» ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

Χρειάζεται να βλέπουμε με λογική και νηφαλιότητα

Υπογράμμισε, ωστόσο, πως «είναι μία εξαιρετική διάταξη και χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή στην εφαρμογή της, διότι μπορεί εύκολα να αποτελέσει το στήριγμα για καταχρήσεις και υπερβολές που μπορεί να είναι σκόπιμες ή μη».

Συμπλήρωσε μάλιστα με έμφαση ότι πρέπει “να είμαστε όλοι ψύχραιμοι και να βλέπουμε με την λογική και την νηφαλιότητα που απαιτούν οι περιστάσεις όσα συμβαίνουν αυτές τις δύσκολες μέρες για τη Χώρα μας”.

Καταλήγοντας ο κ. Μπούγας αναφέρθηκε στις νέες ρυθμίσεις που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης γενικότερα στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας στις οποίες περιλαμβάνεται όπως είπε και “το έγκλημα του εμπρησμού”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ