Στην οριστική απόλυση μίας πρωτοδίκη, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων, προχώρησε ομόφωνα η 48μελής Πειθαρχική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπό την πρόεδρο Ιωάννα Κλάπα-Χριστοδουλέα και με τη συμμετοχή της εισαγγελέως Γεωργίας Αδειλίνη.

Στην εισήγησή της, η αρεοπαγίτης Γεωργία Κατσίμαγκλη ανέφερε ότι λόγω των καθυστερήσεων στις πόλεις όπου υπηρετούσε η πρωτοδίκης υπήρχαν έγγραφες και τηλεφωνικές διαμαρτυρίες δικηγόρων και πολιτών για τις μεγάλες εκκρεμότητες που είχε.

Οπως είπε, όταν η εν λόγω πρωτοδίκης υπηρετούσε στον Πειραιά, της αφαιρέθηκαν 59 συνολικά δικογραφίες, τις οποίες καθυστερούσε υπερβολικά, προκειμένου να χρεωθούν σε άλλους δικαστές, καθώς υπήρχε κίνδυνος παραγραφής αδικημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, οι δικογραφίες δεν παραδόθηκαν και υπεβλήθη μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της για υπεξαίρεση εγγράφων. Τελικά, οι δικογραφίες παραδόθηκαν από την πρώην πρωτοδίκη στον προϊστάμενό της, ωστόσο μία δικογραφία δεν επιστράφηκε ποτέ, ενώ και η ίδια δεν απάντησε εάν την έχει χάσει ή όχι, με αποτέλεσμα να γίνει αυτεπάγγελτη ανασύσταση της χαμένης δικογραφίας.

Παρόμοιο περιστατικό σημειώθηκε και στο Ηράκλειο, καθώς της αφαιρέθηκαν 44 υποθέσεις και της ζητήθηκε και πάλι να επιστρέψει 25 που είχε στην κατοχή της, ωστόσο, δεν τις επέστρεψε μέχρι την ημέρα συνεδρίασης της Πειθαρχικής Ολομέλειας.

Από την πλευρά της η πρωτοδίκης ισχυρίστηκε ότι είχε χρεωθεί μεγάλο όγκο υποθέσεων, γεγονός που, σε συνδυασμό με την απειρία της και τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε, ήταν κάτι που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων, ενώ στη συνέχεια της ακροαματικής διαδικασίας επικαλέστηκε και ψυχολογικά προβλήματα.

Ενδεικτικά, μεταξύ της προέδρου του Αρείου Πάγου και της πρωτοδίκου υπήρξε ο εξής διάλογος:

Κλάπα: Ολοι όταν μπήκαμε στο δικαστικό σώμα είχαμε απειρία, όλοι αντιμετωπίσαμε δυσκολίες στα πρώτα χρόνια, αλλά ρωτούσαμε και προχωρούσαμε και ο όγκος των υποθέσεων που χρεωνόμαστε ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι σήμερα. Μας χρέωναν 300 υποθέσεις και παράδοση σε έναν μήνα και ανά 40 ημέρες ήμασταν υπόλογοι στους προϊσταμένους μας για την πορεία των υποθέσεων και τον αριθμό που παραδίδαμε. Ομως, εσείς αποφάσεις δεν βγάζατε. Οι πολίτες περίμεναν χρόνια για να δουν τις δημοσιεύσεις σας.

Πρωτοδίκης: Σεβόμουν τους πολίτες, γι’ αυτό δεν ελάμβανα αναρρωτικές άδειες, λόγω της ψυχικής μου κατάστασης. Τελικά πήγα σε ψυχολόγο και έχω ξεπεράσει το πρόβλημά μου. Βρίσκομαι υπόλογη στην ελληνική κοινωνία, αλλά ας έχω μια τελευταία ευκαιρία.

Κλάπα: Δεν καταλάβατε πόσα προβλήματα δημιουργήσατε. Εγιναν πολλές προσπάθειες από τα πειθαρχικά όργανα για εσάς, δεν συνήλθατε όμως ποτέ. Απόλυτη αδιαφορία και ανικανότητα. Δεν ακούγατε τους προϊσταμένους σας που σας παρακαλούσαν να επιτρέψετε τις δικογραφίες και ταλαιπωρούσατε τους πολίτες. Δεν είχατε συναίσθηση της ευθύνης εδώ και 11 χρόνια. Δεν βλέπω να έχετε ξυπνήσει από τον λήθαργο, ενώ πληρωνόσαστε κανονικά, όπως όλοι μας, βλάπτοντας το κοινωνικό σύνολο.

Η κ. Αδειλίνη συντάχθηκε με την εισηγήτρια αρεοπαγίτη για την οριστική απόλυση της πρωτοδίκου, η οποία, τελικά, ομόφωνα τέθηκε εκτός δικαστικού σώματος, διατηρώντας όμως το δικαίωμα να απασχοληθεί στο Δημόσιο ως υπάλληλος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ