Εντολή για προσωρινό περιορισμό επεξεργασίας δεδομένων των ιταλών χρηστών από την OpenAI, την αμερικανική εταιρεία που ανέπτυξε την περιβόητη πλατφόρμα ChatGPT έδωσε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων της Ιταλίας.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει η La Repubblica, η Αρχή ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.
Στη σχετική διάταξη υπογραμμίζεται η έλλειψη ενημέρωσης των χρηστών και όλων των ενδιαφερομένων μερών των οποίων τα δεδομένα συλλέγονται από την OpenAI, αλλά κυρίως την απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από τους διενεργηθέντες ελέγχους, οι πληροφορίες που παρέχει η ChatGPT δεν ανταποκρίνονται πάντα στα πραγματικά δεδομένα, οδηγώντας έτσι σε ανακριβή επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων
Τέλος, παρά το γεγονός ότι -σύμφωνα με τους όρους της OpenAI – η υπηρεσία απευθύνεται σε άτομα άνω των 13 ετών, η Αρχή επισημαίνει ότι η απουσία φίλτρου για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών εκθέτει τους ανηλίκους σε απολύτως ακατάλληλες απαντήσεις.
Πλέον, η OpenAI (δεν έχει κανένα γραφείο στην Ε.Ε, αλλά μόνο έναν αντιπρόσωπο) πρέπει να κοινοποιήσει εντός 20 ημερών τα μέτρα που έλαβε για ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ιταλικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων, ειδάλλως απειλείται με πρόστιμο έως και 20 εκατ. ευρώ ή έως και 4% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της.
Υπενθυμίζεται ότι το ChatGPT υπέστη παραβίαση δεδομένων σχετικά με συνομιλίες χρηστών και πληροφορίες σχετικά με τις πληρωμές συνδρομητών στην -επί πληρωμή- υπηρεσία. Σημειώνεται επίσης ότι η πλατφόρμα αποθηκεύει προσωπικά δεδομένα προκειμένου να «εκπαιδεύσει» τους αλγόριθμους πάνω στους οποίους βασίζεται η λειτουργία της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ