Νέες παρεμβάσεις στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό προωθεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να διορθώσει τις δυσλειτουργίες του ισχύοντος πλαισίου, που άφησαν χιλιάδες επιχειρήσεις εκτός ρύθμισης.
Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η τροποποίηση του αλγορίθμου υπολογισμού των δόσεων, ο οποίος μέχρι σήμερα απέδιδε λίγες, αλλά υπέρογκα υψηλές μηνιαίες πληρωμές, καθιστώντας μη βιώσιμο το σχήμα για μεγάλο αριθμό νομικών προσώπων.
Με τη νέα ρύθμιση, που αναμένεται να ενεργοποιηθεί άμεσα μέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), οι επιχειρήσεις αποκτούν τη δυνατότητα επανένταξης σε ένα πιο ρεαλιστικό και λειτουργικό καθεστώς αποπληρωμής.
Η αρχή θα γίνει με 5.000 επιχειρήσεις που είχαν ενταχθεί στον εξωδικαστικό αλλά βρέθηκαν εκτός λόγω αδυναμίας καταβολής τουλάχιστον τριών δόσεων.
Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι επιχειρήσεις που αποβλήθηκαν από τον μηχανισμό θα έχουν προθεσμία ενός μήνα με βάση την Υπουργική Απόφαση για να υποβάλουν εκ νέου αίτηση.
Η πλατφόρμα του Εξωδικαστικού θα ενημερωθεί αναλόγως ώστε να υποδέχεται τις νέες αιτήσεις με βάση τον αναθεωρημένο αλγόριθμο.
Η δυνατότητα αυτή αφορά οφειλές προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ δρομολογείται ανάλογη προσαρμογή και για οφειλές προς τράπεζες και servicers.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι οφειλές των νομικών προσώπων που έχουν ενταχθεί στον εξωδικαστικό ανέρχονται σε 9,55 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,78 δισ. ευρώ έχουν καταγγελθεί και 4,76 δισ. ευρώ παραμένουν μη εξυπηρετούμενες. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 33.432 επιτυχείς ρυθμίσεις, με συνολική αξία ρυθμισμένων οφειλών 10,9 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 117% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024.
Οι επιτυχείς ρυθμίσεις σημείωσαν άνοδο 35,7% φέτος τον Μάρτιο σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν 1.475 ρυθμίσεις που αντιστοιχούν σε 454 εκατ. ευρώ οφειλές έναντι 1.087 ρυθμίσεων που αντιστοιχούσαν σε οφειλές 355 εκατ. ευρώ πέρυσι τον Μάρτιο.
Σε υψηλά επίπεδα συνέχισαν και οι νέες αιτήσεις καθώς και οι οριστικές υποβολές αιτήσεων τον Μάρτιο του 2025 που διαμορφώθηκαν σε 5.340 και 3.080 αιτήσεις αντιστοίχως.
Παράλληλα, 3.173 ευάλωτα νοικοκυριά επωφελήθηκαν από ρυθμίσεις οφειλών σύμφωνα με τη θεσπισμένη υποχρεωτικότητα καταγράφοντας αύξηση 31% συγκριτικά με τον Δεκέμβριο του 2024. Επιπρόσθετα, 183 οφειλέτες κατάφεραν να αναστείλουν προγραμματισμένους πλειστηριασμούς κάνοντας χρήση του μέτρου της προκαταβολής.
Παράλληλα, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού πραγματοποιήθηκε διαγραφή οφειλών προς Δημόσιο (Εφορία, ΚΕΑΟ κ.λπ) και χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες, servicers κ.λπ.) άνω των 3,4 δις ευρώ. Συγκεκριμένα, το μέσο «κούρεμα» για οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται στο 15% και για οφειλές προς χρηματοπιστωτικούς φορείς ανέρχεται στο 30,4%. Τέλος, περίπου 1 στις 2 ρυθμίσεις οφειλής προς χρηματοπιστωτικούς φορείς έλαβε και κούρεμα οφειλής άνω του 30% μέσω του εξωδικαστικού.
Μάριος Χριστοδούλου