Αποφυλακίσθηκε σήμερα με περιοριστικούς όρους ο κληρονόμος, αντιπρόεδρος και ντε φάκτο επικεφαλής της Samsung Electronics,  ο οποίος είχε καταδικαστεί για δωροδοκία και κατάχρηση.
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας απηύθυνε έκκληση τους πολίτες να επιδείξουν κατανόηση για την αμφιλεγόμενη απελευθέρωσή του.
Η υποστήριξη για την αποφυλάκιση του Lee αυξήθηκε εν μέσω ανησυχιών ότι μείζονες στρατηγικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς αυτόν στην εταιρεία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο κατασκευαστής μικροεπεξεργαστών μνήμης και smartphone.
Από το γραφείο του προέδρου ανακοινώθηκε πως η απόφαση για την απελευθέρωση του Lee είναι προς το εθνικό συμφέρον.
Ωστόσο, οργανώσεις πολιτών επέκριναν την αποφυλάκισή του, χαρακτηρίζοντας την ως μια ακόμη ένδειξη επιείκειας προς την επιχειρηματική ελίτ της χώρας, που υπονομεύει το δικαστικό σύστημά της.
Ο 53χρονος εμφανίσθηκε έξω από το Κέντρο Κράτησης της Σεούλ φορώντας σκούρο γκρι κοστούμι και πολύ πιο αδύνατος απ’ ό,τι όταν είχε τεθεί για τελευταία φορά υπό κράτηση τον Ιανουάριο. Καταδικασμένος ότι δωροδόκησε μια φίλη της πρώην προέδρου, εξέτισε 18 μήνες από την ποινή φυλάκισης 30 μηνών που του είχε επιβληθεί.
«Προκάλεσα πολλή ανησυχία στον κόσμο. Ζητώ συγγνώμη εκ βάθους καρδίας», είπε o Lee στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: «Ακούω τις ανησυχίες, τις επικρίσεις και τις υψηλές προσδοκίες από εμένα. Θα εργαστώ σκληρά».
Μετά την αποφυλάκισή του, μετέβη κατ’ ευθείαν στην έδρα της Samsung.

Τεταμένη ατμόσφαιρα

Οι Νοτιοκορεάτες έχουν από καιρό μια ταραχώδη σχέση με τις ιδρυτικές οικογένειες των επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, μια σχέση που κυμαίνεται ανάμεσα στον θυμό για τα πολλά προνόμια και σκάνδαλά τους και την αναγνώριση ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι επίσης υπεύθυνοι για μεγάλο μέρος της οικονομικής επιτυχίας της χώρας.
Επικεφαλής επιχειρήσεων και μερικοί βουλευτές έχουν υποστηρίξει πως ο Lee έχει αρκετή επιρροή στο εξωτερικό ώστε να βοηθήσει τη Νότια Κορέα να αποκτήσει περισσότερα εμβόλια κατά της Covid-19.
Έχουν επίσης αυξηθεί οι ανησυχίες ότι η Samsung χρειάζεται ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι για να τη βοηθήσει να παραμείνει ανταγωνιστική στον τομέα των μικροεπεξεργαστών εν μέσω παγκόσμιας έλλειψης και σε μια περίοδο που αντίπαλοι, όπως οι TSNC και Intel Corp, κάνουν μεγάλες επενδύσεις.
Μία από τις μείζονες αποφάσεις που αναμένεται να λάβει ο Lee είναι η τελική απόφαση για την τοποθεσία ενός εργοστασίου 17 δισεκ. δολαρίων στις ΗΠΑ, το οποίο θα παράγει προηγμένους μικροεπεξεργαστές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ