Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης που εκτυλίσσεται για την τροποποίηση του Κώδικα Δικηγόρων, κατόπιν πρωτοβουλίας του Συμβούλου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Στέλιου Λεριού, καθώς και των συμβούλων της Ε.Α.Ν.Δ.Α., Κωστή Λιακόπουλου, Γιώργου Βουνίδη και Αντώνη Μιχελόγγονα με ανοιχτή επιστολή, 120 ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι εξέφρασαν τη θετική τους στάση προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης του συστήματος εξετάσεων για τους υποψηφίους δικηγόρους.
Στην επιστολή υπογραμμίζεται η ανάγκη αναθεώρησης της τρέχουσας διαδικασίας εξετάσεων, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά επιτυχίας, γεγονός που δεν αντανακλά επαρκώς τις απαιτήσεις αξιολόγησης των δεξιοτήτων των υποψηφίων.
Η επιστολή προτείνει μια συνολική αναβάθμιση του συστήματος εξετάσεων, ώστε αυτό να μετατραπεί σε αξιόπιστο εργαλείο αξιολόγησης των ικανοτήτων και των γνώσεων των υποψηφίων δικηγόρων, όπως εφαρμόζεται σε άλλες χώρες, με βασικό κριτήριο την αξιοκρατία.
Μεταξύ των προτεινόμενων αλλαγών, περιλαμβάνονται οι εξής:
Οι εξετάσεις να διαμορφώνονται και να αξιολογούνται από αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς και δικαστικούς.
Να υπάρχει έμφαση στη σύνταξη νομικών εγγράφων, προκειμένου η θεματολογία να αντικατοπτρίζει την καθημερινή δικηγορική πρακτική.
Να δίνεται προτεραιότητα στον τομέα δικαίου που επιλέγει ο υποψήφιος, με αποτέλεσμα να βαθμολογείται ευνοϊκότερα στον τομέα εξειδίκευσής του.
Να ισχύσουν αυστηρότεροι κανόνες επιτήρησης κατά τις εξετάσεις για την εξασφάλιση της διαφάνειας και της δικαιοσύνης.
Να προσφέρονται επαναληπτικές εξετάσεις μόνο για τα μαθήματα στα οποία ο υποψήφιος αποτυγχάνει, αντί να εξετάζεται εκ νέου σε όλα τα μαθήματα.
Να παρέχονται υποτροφίες στους υποψήφιους που αριστεύουν.
Να μειωθεί η συνολική διάρκεια της άσκησης ώστε οι υποψήφιοι να έχουν χρόνο για σωστή προετοιμασία, χωρίς να υπερβαίνει τα δύο έτη μέχρι την έκδοση των αποτελεσμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις συζητήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς για την αναμόρφωση του συστήματος εξετάσεων, αυτή είναι η πρώτη φορά που το αίτημα παρουσιάζεται με τόσο μαζικό και επίσημο τρόπο, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για μια ουσιαστική και ενδεχομένως καθοριστική συζήτηση για το μέλλον των δικηγορικών εξετάσεων.
Ανοιχτή επιστολή για την αναβάθμιση του πλαισίου των εξετάσεων των υποψηφίων δικηγόρων ζητούν με την υπογραφή τους 120 ασκούμενοι και νέοι δικηγόροι
Διαβάστε την επιστολή εδώ: https://tinyurl.com/yzd6t5a5