Ρεπορτάζ: Μάριος Χριστοδούλου
«Πακέτο» παρεμβάσεων για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής με ανατροπές στο καθεστώς φορολόγησης για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και την επιβολή μέτρων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ( Airbnb) που βρίσκονται σε άνθιση δρομολογεί η κυβέρνηση από το 2024.
Την ίδια στιγμή μπαίνει «φρένο» στις αγοραπωλησίες ακινήτων με μετρητά οι οποίες θα γίνονται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικά μέσα προκειμένου να περιοριστούν οι συναλλαγές «κάτω από το τραπέζι» ειδικά τώρα που τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινούνται ανοδικά.
Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η επανεξέταση του πλαισίου φορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στο πλασματικό οικονομικό προφίλ με τον Πρωθυπουργό να προαναγγέλλει από την ΔΕΘ αναμόρφωση του καθεστώτος για την έκπτωση των δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα με την αναγνώριση από την εφορία μόνο των δαπανών που περνούν μέσα από τα ηλεκτρονικά βιβλία MyDATA.
Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων δείχνουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τζίρου και καθαρών κερδών ενώ περίπου 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.
Το πακέτο με τις νέες δράσεις θα εξειδικευθούν αύριο από το οικονομικό επιτελείο μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για την στήριξη των ευάλωτων και το νέο Ταμείο αποκατάστασης των ζημιών από φυσικές καταστροφές.
Αναλυτικότερα τα βασικά μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή από το 2024 είναι τα εξής:
1.Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις, από τρία ή περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και σε τέλη που ισχύουν για τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια (φόρος διαμονής, Τέλος Παρεπιδημούντων 0,5%). Σήμερα, οι ιδιοκτήτες που μισθώνουν τα ακίνητα μέσω των πλατφορμών τύπου Airbnb απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ, οπότε για τους διαχειριστές ακινήτων, εφόσον μετατραπούν σε εταιρείες με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία θα πρέπει να καταβάλλουν οι ίδιοι τον ΦΠΑ ανά μήνα ή ανά τρίμηνο. Προτεραιότητα τη στιγμή έχει η επικαιροποίηση του μνημονίου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με τις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, αλλά και η επέκτασή του σε όλες τις άλλες εταιρείες που φιλοξενούν τέτοιου είδους μισθώσεις. Το ζητούμενο είναι η παροχή περισσότερων στοιχείων και σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα ούτως ώστε να εντοπίζονται ακίνητα που ενοικιάζονται χωρίς να ακολουθούν τους «κανόνες», και κρυφά εισοδήματα που θα αποκαλύπτονται μέσα από διασταυρώσεις με τα αντίστοιχα έντυπα της Εφορίας, τραπεζικούς λογαριασμούς, κάρτες εμβάσματα κ.λπ.
2. Αγοραπωλησίες ακινήτων: Καταργούνται τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων οι οποίες θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να μπει φρένο στις συναλλαγές που γίνονται «κάτω από το τραπέζι» ειδικά τώρα που τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κινούνται ανοδικά.
3. Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιδιαίτερα για εκείνους που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και καθιέρωση νέου τρόπου εντοπισμού της φορολογητέας ύλης μέσω πλέγματος κριτηρίων. Τα δηλωμένα έσοδα του φορολογούμενου δεν θα μπορεί να υπολείπονται εκείνων που προκύπτουν από την ηλεκτρονική ενημέρωση ενώ η Εφορία θα αναγνωρίζει ως έξοδα μόνο όσα έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα mydata.
4. Ταμειακές μηχανές: Μέσα στους πρώτους μήνες του 2024 θα υπάρξει διασύνδεση μέσα 400.000 ταμειακών μηχανών και 140.000 ειδικών φορολογικών μηχανισμών με τα POS των επιχειρήσεων.
5. POS: Επέκταση των POS σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες καθώς σήμερα δεν είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν POS δεκάδες επαγγελματικοί χώροι όπως γυμναστήρια, φροντιστήρια, χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων, κινηματογράφοι.
6. Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής: Υποχρεωτική χρήση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης από τον Ιανουάριο, απλοποιημένο τιμολόγιο με μείωση του ύψους του από τα 100 στα 50 ευρώ και καθιέρωση ψηφιακού δελτίου αποστολής που θα επιτρέψει σε πραγματικό χρόνο να ελέγχεται η διακίνηση των προϊόντων (οικοδομής, αγροτικά κ.λ.π.).
7. Πρόστιμα: Θα επιβάλλεται πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά. Το σημερινό πρόστιμο ήταν 100 ευρώ.
Πέραν αυτών προωθούνται επίσης
8.Τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία: Αύξηση του φόρου ημερήσιας διαμονής από 0,5 έως 4 ευρώ σε 1,5 έως 10 ευρώ, με το βάρος να πέφτει κυρίως στα πολυτελή ξενοδοχεία. Στόχος η ενίσχυση του ειδικού αποθεματικού για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές. Το Ταμείο ξεκινά με πόρους 300 εκατ. ευρώ ενώ ο Πρωθυπουργός απηύθυνε προσκλητήριο στις μεγάλες επιχειρήσεις να συνδράμουν και αυτές με την σειρά τους καθώς 50 εκατ. ευρώ είναι η συνεισφορά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
O νέος φόρος διαμονής διαμορφώνεται ως εξής:
Eνοικιαζόμενα και ξενοδοχεία με 1 έως 2 αστέρια: 1,5 ευρώ από 0,50
3 αστέρων: 3 ευρώ από 1,5 ευρώ
4 αστέρων: 7 ευρώ από 3 ευρώ
5 αστέρων: 10 ευρώ από 4 ευρώ
Σημειώνεται ότι ο νέος φόρος διαμονής πιάνει και τις μισθώσεις τύπου Airbnb, ανεξαρτήτως του αριθμού των ακινήτων που διαθέτει κάποιος για βραχυχρόνια μίσθωση.
9. Επίδομα θέρμανσης : Στην διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για τις οικογένειες με παιδιά προχωρεί η κυβέρνηση προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των δικαιούχων που θα λάβουν φέτος το επίδομα θέρμανσης. Συγκεκριμένα, η προσαύξηση λόγω παιδιών αναπροσαρμόζεται στα 5.000 ευρώ, από 3.000 ευρώ που ισχύει σήμερα. Έτσι, για μια 4μελή οικογένεια, το εισοδηματικό όριο που πέρσι είχε τεθεί στις 30.000 ευρώ, φέτος ανεβαίνει στις 34.000 ευρώ. Το κονδύλι για επίδομα θέρμανσης υπολογίζεται φέτος στα 230 εκατ. ευρώ.
Πηγή: www.bankingnews.gr