Πέρα από τα τακτικά πρωινά χειρουργεία που γίνονται στα δημόσια νοσοκομεία, με τη γνωστή λίστα αναμονής, και τα έκτακτα απογευματινά, θα μπορούν να γίνονται και προγραμματισμένα απογευματινά χειρουργεία, αλλά με συμμετοχή των ασθενών αυτή τη φορά.
Είναι ένα νέο μοντέλο για τα δημόσια νοσοκομεία που φέρνει το υπουργείο Υγείας, στη λογική της αποσυμφόρησης του πρωινού όγκου και της μείωσης των χρόνων αναμονής, αλλά και της αύξησης των απολαβών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού του ΕΣΥ.
Πρόκειται για μια αλλαγή που θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που θα τεθεί προς διαβούλευση μέσα στο μήνα και αναμένεται να ψηφιστεί τον Απρίλιο.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό της Αριστοτέλους, ο ΕΟΠΥΥ ή η ασφαλιστική εταιρεία θα πληρώνει το 70% του κόστους για το απογευματινό χειρουργείο, ενώ το υπόλοιπο 30% θα αφορά σε συμμετοχή του ασθενούς, ο οποίος όμως θα επωμιστεί και την ιατρική αμοιβή.

Δεν επηρεάζεται η πρωινή λίστα

Όπως σημειώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, δεν θα υπάρξει καμιά αλλαγή ή μεταβολή στις λίστες αναμονής για τα πρωινά τακτικά χειρουργεία.
Ο ίδιος θεωρεί πως αυτή η παρέμβαση θα δώσει τη δυνατότητα στο προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων να αυξήσει τις απολαβές του (σημειώνεται πως δεν θα επιτρέπεται σε ιδιώτες γιατρούς να κάνουν χρήση των δημόσιων δομών), και πως όποιος θέλει να κάνει την επέμβαση στο ΕΣΥ, θα την κάνει πιο γρήγορα.
Υπάρχει, όπως παραδέχεται, η οικονομική επιβάρυνση, η οποία όμως θα είναι χαμηλότερη σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.
Όσον αφορά στην κοστολόγηση των χειρουργικών πράξεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας θα υπάρξει συγκεκριμένο πλαίσιο και οι τιμές δεν θα είναι ελεύθερες. Ειδικότερα εξετάζεται το κόστος των πράξεων να καθοριστεί όπως γίνεται και με το σύστημα των ασφαλιστικών εταιρειών.
Για τη λειτουργία των επ’ αμοιβή απογευματινών χειρουργείων θα πρέπει τέλος να έχει πληρωθεί η λίστα των πρωινών τακτικών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ