Αλέξανδρος Μαντζούτσος, Δικηγόρος – ΔΝ, Αντιπρόεδρος ΔΣΑ

Η άρνηση εκκαθάρισης και καταβολής των αποζημιώσεων Νομικής Βοήθειας -42.000 εκκρεμείς αιτήσεις δικαιούχων στο ΤΑΧΔΙΚ για τα έτη 2019, 2020, 2021 και 2022- παραβιάζει ευθέως το δικαίωμα αποτελεσματικής πρόσβασης στη Δικαιοσύνη για τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για την άσκησή του.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κατόπιν συνεννόησης με τους Δικηγορικούς Συλλόγους, προώθησε σχετική διάταξη τον Ιούλιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος με εκκαθάριση των αποζημιώσεων από υπαλλήλους Δικηγορικών Συλλόγων ή Δικηγόρους, αλλά εκ των υστέρων ενημέρωσε ότι η διάταξη αυτή δεν μπορεί να εφαρμοστεί (!), διότι δεν επιτρέπεται η διενέργεια εκκαθάρισης από υπαλλήλους που δεν έχουν σχετική αρμοδιότητα.

Και αν είναι έτσι, γιατί δεν προέβλεψε στην ίδια διάταξη ειδική ρύθμιση για την αρμοδιότητα;

Όπως πιστοποιήθηκαν Δικηγόροι και εντάχθηκαν στη διαδικασία απονομής των συντάξεων του e-ΕΦΚΑ, τι θα εμπόδιζε να γίνει το ίδιο και στο ΤΑΧΔΙΚ;

Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη προώθησε άλλη διάταξη, για τη δυνατότητα απόσπασης υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών, που όμως κανείς δεν μας εγγυάται -και αυτή- αν και πότε θα εφαρμοστεί.

Καθότι, ως γνωστόν, δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί ούτε η περσινή διάταξη για τη μερική προκαταβολή της αποζημίωσης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι το ελληνικό κράτος παρέχει Νομική Βοήθεια στους αδύναμους συμπολίτες μας.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υποχρεώνουμε τα μέλη μας να δικάζουν υποθέσεις για τις οποίες θα αποζημιωθούν 3 ή 4 χρόνια μετά.

Δεν μπορούμε να αξιώνουμε επίπεδο και ποιότητα παροχής νομικών υπηρεσιών από ένα Δικηγόρο, όσο ευσυνείδητος κι αν είναι, όταν δεν γνωρίζει αν και πότε θα πληρωθεί.

Σημειωτέον, την ίδια στιγμή, το Κράτος στέλνει στο ΚΕΑΟ ληξιπρόθεσμες οφειλές μας στον ΕΦΚΑ έστω και για μία ημέρα και προβαίνει σε αθρόες κατασχέσεις λογαριασμών για φορολογικές οφειλές.

 

Η συνολική (μη) αντιμετώπιση του θέματος από την Πολιτεία πλήττει το θεσμό στον πυρήνα του.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κατά την τελευταία συνεδρίασή του επικύρωσε την εισήγηση της Ολομέλειας, που επιλήφθηκε μετά και την εκ μέρους μας ανάδειξη του θέματος, για αποχή από τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας και μη έκδοση γραμματίων προκαταβολής και ενσήμων σε όλες τις σχετικές υποθέσεις από 21/11/2022.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ