Αμέσως μετά την ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, ο Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ, Αλέξανδρος Μαντζούτσος, απευθυνόμενος στα μέλη του Συλλόγου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Συνάδελφοί μου,
Με ανείπωτη οργή και βαθιά θλίψη για όσα συμβαίνουν, καταθέτω προς συζήτηση κάποιες πρώτες σκέψεις μου για το πώς μπορούμε να κινηθούμε εφεξής.
ΠΡΩΤΟΝ, εκτιμώ ότι οι δράσεις μας για την επόμενη ημέρα πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:
1. Να στοχεύουν στη μέγιστη οικονομική πίεση του Κράτους και των οργανωμένων συμφερόντων και στην πολιτική πίεση της Κυβέρνησης.
2. Να συνεπάγονται το ελάχιστο κόστος για τους δικηγόρους ώστε να μπορούμε να τις αντέξουμε και να τις υποστηρίξουμε σε βάθος χρόνου.
3. Να συνδυάζονται με κοινές ενέργειες στο πλαίσιο της «Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων», η οποία να παραμείνει ενεργή και σε πλήρη λειτουργία.
4. Να μας δικαιώνουν ενώπιον της Κοινωνίας, την υποστήριξη της οποίας πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια έστω μερικώς να εξασφαλίσουμε.
ΔΕΥΤΕΡΟΝ, ακόμα κι αν η Κυβέρνηση εμμείνει, το ψηφισμένο νομοσχέδιο μπορεί να «ακυρωθεί» με δύο τρόπους:
1. Με διαπίστωση των αντισυνταγματικοτήτων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα προσφύγουμε άμεσα.
2. Με επιβεβαίωση της μη απόδοσής του, εφόσον προκύψει όχι αύξηση αλλά μείωση των εσόδων του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ, από την αδυναμία είσπραξης και το -απευκταίο αλλά αναπόφευκτο- κλείσιμο των βιβλίων μέρους των ελευθέρων επαγγελματιών.
ΤΡΙΤΟΝ, κανένας από τους 500.000 θιγόμενους ελεύθερους επαγγελματίες δεν πρέπει να αποδεχθεί το «τεκμήριο». Να καταστήσουμε πρακτικά ανέφικτη την εφαρμογή του, επιλέγοντας μαζικά τον έλεγχο, παρά τους εύλογους φόβους – κινδύνους, αφού η ΑΑΔΕ δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει παρά ένα ελάχιστο ποσοστό ετησίως (το οποίο ελέγχει έτσι κι αλλιώς). Το να μην αποδεχθούμε το «τεκμήριο»:
1. Δεν είναι μόνο αντικειμενικά επιβεβλημένο, αφού η πλειοψηφία των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων δεν φοροδιαφεύγει, άρα προφανώς δεν μπορεί να αποδώσει χρήματα που δεν διαθέτει.
2. Είναι και θέμα αρχής, αφού όποιος το αποδέχεται είναι σα να «ομολογεί» ότι με έλεγχο θα πλήρωνε περισσότερα, άρα ότι φοροδιαφεύγει (εγώ, αν ήμουν η ΑΑΔΕ, αυτόν ακριβώς θα πήγαινα να ελέγξω αμέσως μετά…).
ΤΕΤΑΡΤΟΝ, για να στηρίξουμε τα μέλη μας:
1. Πρωτοβουλίες οικονομικής αρωγής / επαγγελματικής συνδρομής των πιο αδύναμων συναδέλφων, προκειμένου να αποφευχθεί η μαζική έξοδος από το επάγγελμα.
2. Νομική – πρακτική καθοδήγηση για την αναζήτηση λύσεων, όπως η δημιουργία συνεργατικών σχημάτων, που επιτρέπουν την άσκηση της δικηγορίας χωρίς υπαγωγή στο νέο καθεστώς.
3. Εφοδιασμός όλων, όταν έρθει η ώρα των φορολογικών δηλώσεων, με υποδείγματα διοικητικών και δικαστικών προσφυγών.
Συνάδελφοί μου,
Ποιος θα το φανταζόταν ότι σε δημοκρατική περίοδο θα βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με αδίστακτους «ντελιβεράδες της εξουσίας» που εντελώς αναίτια και αδικαιολόγητα απειλούν την ίδια μας την ύπαρξη.
Όπως έλεγε και ο Τσώρτσιλ:
«Αν περνάς μέσα από την κόλαση, συνέχισε να προχωράς. Ποτέ, ποτέ, ποτέ μην τα παρατάς.»
Κανένας δεν θα καταφέρει ποτέ να μας λυγίσει όσο έχουμε ο ένας τον άλλον.”