Τίτλοι τέλους γράφονται για την ιστορική οινοποιία Τσάνταλης που κατέθεσε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης αίτηση πτώχευσης και παύση πληρωμών. Η αίτηση θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο στις 11 Οκτωβρίου.

Η αρνητική αυτή εξέλιξη συνδέεται με τα μείζονα οικονομικά προβλήματα της οινοποιίας που εντάθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας και της αδυναμίας της, παρά τις προσπάθειες που έγιναν να εξυγιανθεί.

Μάλιστα, οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί τους τελευταίους μήνες για τη διάσωση της εταιρείας -μια εξ αυτών είναι από τα Ελληνικά Οινοποιεία των αδελφών Ηλία και Θωμά Γεωργιάδη, βασικών μετόχων της Premia, που έχουν αποκτήσει την Μπουτάρης– δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τις τράπεζες. Και ο δρόμος που χωρίζει την πρόταση των επενδυτών από τις απαιτήσεις των τραπεζών – servicers είναι όχι απλά αβυσσαλέα, αλλά εκτός πραγματικότητας, είχαν υποστηρίξει πηγές με γνώση στο Euro2day.gr στα μέσα Ιουνίου όπου είχε διαφανεί ότι η αίτηση πτώχευσης ήταν μονόδρομος.

Η ουσία είναι ότι η Τσάνταλης, που συνέδεσε το όνομά της με το ελληνικό κρασί θα αποτελέσει παρελθόν, 134 χρόνια μετά την ίδρυσή της. Πώς όμως οδηγήθηκε στο τέλμα η Τσάνταλης; Τον Απρίλιο του 2020 η εταιρεία είχε υπογράψει συμφωνία βασικών όρων αναδιάρθρωσης οφειλών με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με τους όρους, τα τραπεζικά δάνεια ρυθμίστηκαν σε βάθος 15ετίας με επιτόκιο 2-3%.