Έτοιμη είναι η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα καταλογίζει πρόστιμα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα που δεν ακολουθούν τους κανόνες της κατάθεσης διαγνωστικών τεστ αλλά και στους εργοδότες τους οι οποίοι θα δέχονται στους εργασιακούς χώρους «παράτυπους» εργαζόμενους που δεν έχουν κάνει τα τεστ αυτά.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Σφικτό το πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους που δεν κάνουν τεστ

Η λογική του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρχει ένα σφικτό πλαίσιο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εφόσον το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών δεν έχει προχωρήσει.
Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του BN, θα υπάρξει καταρχάς διαλειτουργικότητα συστημάτων των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Υγείας αλλά και Ψηφιακής Διακυβέρνησης προκειμένου να υπάρχει ο σχετικός έλεγχος της πληροφορίας για κάθε εργαζόμενο.
Συγκεκριμένα θα διαλειτουργήσουν οι ΗΔΙΚΑ, Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, Εργάνη και φυσικά η ΑΑΔΕ που θα κατοχυρώνει τα πρόστιμα.
Επίσης, τα rapid test των εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί θα διενεργούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά εργαστηριακά κέντρα και κλινικές και θα πληρώνονται από τον εργαζόμενο.
Η πληροφορία για το προέβη σε τεστ και για το εάν θα είναι θετικός ή αρνητικός κάποιος εργαζόμενος θα φεύγει ηλεκτρονικά από αυτά και θα πηγαίνει προς τα πληροφοριακά συστήματα των αρμόδιων υπουργείων.

Πρόστιμο 300 ευρώ την πρώτη εβδομάδα, διπλάσιο την δεύτερη και μετά αναστολή σύμβασης

Από εκεί και πέρα, η σχετική Υ.Α θα προβλέπει 1 πρόστιμο για κάθε εβδομάδα που ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος δεν θα προβεί σε διαγνωστικά τεστ.
Την πρώτη εβδομάδα θα είναι 300 ευρώ και θα μπορεί να ανασταλεί εφόσον πάει για εμβολιασμό ο εργαζόμενος και την δεύτερη εβδομάδα που θα πιαστεί χωρίς να έχει κάνει το διαγνωστικό τεστ, το πρόστιμο θα είναι 600 ευρώ και θα αναστέλλεται μόνο εάν προβεί έστω και σε μία δόση εμβολιασμού.
Το πρόστιμο θα το καταλογίζει η ΑΑΔΕ στο προσωπικό taxisnet του κάθε εργαζομένου. Εάν ο εργαζόμενος δουλεύει στο δημόσιο τομέα, το πρόστιμο θα παρακρατείται απευθείας από την μηνιαία μισθοδοσία του.
Εάν ο εργαζόμενος δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα, το πρόστιμο θα πρέπει να καταβληθεί από τον εργαζόμενο στην εφορία ή ηλεκτρονικά και εάν δεν πληρωθεί ισχύουν οι τόκοι που ισχύουν και για τις λοιπές οφειλές του φορολογούμενου.

Σκληρό πρόστιμο 10.000 ευρώ για εργοδότη που εν γνώσει του αφήσει ανεμβολίαστο να εργαστεί

Στην περίπτωση που και για τρίτη εβδομάδα ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος πιαστεί χωρίς να έχει κάνει διαγνωστικό τεστ, τότε ο εργοδότης του θα έχει δικαίωμα να αναστείλει την σύμβασή εργασίας του και να απομακρύνει τον εργαζόμενο από τον εργασιακό χώρο. Η αναστολή της σύμβασης θα σημαίνει αναστολή πληρωμής του μισθού του αλλά και των ασφαλιστικών του εισφορών.
Μόνο και εφόσον προβεί σε εμβολιασμό θα δύναται να επιστρέψει στην εργασία του.
Τέλος, σκληρό θα είναι το πρόστιμο και για όσους εργοδότες δεν καταθέτουν την διαγνωστική κατάσταση των εργαζόμενών τους ή αποδεχτούν εν γνώσει τους στον εργασιακό χώρο ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν έχει προβεί σε διαγνωστικό έλεγχο.
Το πρόστιμο θα είναι 10.000 ευρώ και είναι ίδιο σχεδόν με το πρόστιμο του αδήλωτου και ανασφάλιστου εργαζόμενου.
Παράλληλα, θα τρέξουν συντονισμένοι έλεγχοι από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα σε όλους τους εργασιακούς χώρους και δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Πηγή: www.bankingnews.gr