Κατηγορία για ψευδή κατάθεση ενώπιον της Βουλής της Αυστρίας κατά τη διερεύνηση του λεγόμενου «σκανδάλου Ίμπιζα» αντιμετωπίζει ο πρώην καγκελάριος της χώρας, Kurz, όπως ανακοίνωσε το γραφείου του αρμόδιου για οικονομικά εγκλήματα και διαφθορά εισαγγελέα.
Ο Kurz, που εκτινάχθηκε στο πολιτικό στερέωμα για να γίνει ο νεότερος εκλεγμένος ηγέτης του πλανήτη, οδηγήθηκε στην παραίτηση από την καγκελαρία λόγω των σκανδάλων τον Οκτώβριο 2021 και έκτοτε εξαφανίσθηκε από την πολιτική ζωή.
Είναι η πρώτη απαγγελία κατηγορίας κατά του 36χρονου, που απειλείται με ποινή φυλάκισης τριών ετών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, ο Kurz κατηγορείται ότι είπε ψέματα το 2020 ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που διερευνούσε αν είχε παρέμβει για τον διορισμό δικού του ανθρώπου, του Τόμας Σμιτ, στην θέση του επικεφαλής δημόσιας εταιρείας χαρτοφυλακίου.

«Ψευδείς οι κατηγορίες», λέει ο Kurz

«Οι κατηγορίες είναι ψευδείς και περιμένουμε με ανυπομονησία να λάμψει η αλήθεια ενώπιον του δικαστηρίου», δήλωσε ο Κουρτς με ανάρτηση στο Twitter (Χ).
Kurz είχε αρνηθεί οποιονδήποτε ρόλο όταν ήρθαν οι αποκαλύψεις. Αλλά, την άνοιξη του 2021, διέρρευσαν στον Τύπο ανταλλαγές SMS ανάμεσα στους δύο άνδρες δείχνοντας ότι ο διορισμός είχε συζητηθεί μεταξύ τους.
Σε ένα μήνυμα που συνοδευόταν από τρυφερά emojis, ο Κουρτς είχε γράψει: «Θα έχεις ό,τι θέλεις». Και ο Τόμας Σμιτ είχε απαντήσει: «Είμαι τόσο χαρούμενος. Λατρεύω τον καγκελάριό μου».
Σε άλλη υπόθεση, ο Kurz θεωρείται ύποπτος για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων για να χρηματοδοτήσει την πολιτική του ανέλιξη, με την παραγγελία πλαστών δημοσκοπήσεων και υμνητικών άρθρων για το πρόσωπό του που δημοσιεύονταν σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδες ταμπλόιντ. Ως προς την υπόθεση αυτή, η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.