Το κλείσιμο του γηπέδου ΟΑΚΑ σχολιάζεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα διεθνή ΜΜΕ με επικριτικά άρθρα όπως το σημερινό 5/10 του βρετανικού Guardian.
«Για τους Έλληνες, οι οποίοι ήλπιζαν ότι θα αναπολούσαν τους “ονειρεμένους αγώνες” με υπερηφάνεια, το αρχιτεκτονικό ορόσημο του Santiago Calatrava τα έλεγε όλα.
Μια κατασκευή που τόσο αψήφησε τους σκεπτικιστές που αμφισβητούσαν την ικανότητά τους να φιλοξενήσουν το μεγαλύτερο σόου της Γης όσο και εξέφραζε μια νεογέννητη αίσθηση αυτοπεποίθησης», αναφέρει το άρθρο της Helena Smith στον Guardian.
«Αυτή την εβδομάδα, σχεδόν 20 χρόνια αργότερα, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το στάδιο των 70.000 θέσεων θα κλείσει “επ’ αόριστον” λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια του χαλύβδινου στεγάστρου του Καλατράβα. Το δίτοξο στέγαστρο – προάγγελος των μεταγενέστερων έργων του iσπανού αρχιτέκτονα – δεν “ανταποκρινόταν στα νομικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας”, σύμφωνα με τον φορέα δημόσιας περιουσίας που είχε αναλάβει την επιθεώρηση του χώρου».
Ένα ποδηλοδρόμιο, καλυμμένο με παρόμοια δομή, θα έπρεπε επίσης να κλείσει γιατί και αυτό είχε δείξει σημάδια αστάθειας.
«Θα ήταν επιφανειακό και ακόμη και ανόητο να δώσουμε οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα… ή να πούμε πότε θα ανοίξει το ποδηλοδρόμιο ή το γήπεδο», είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ο υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.
Η τύχη των εγκαταστάσεων, πρόσθεσε, θα εξαρτηθεί από μια δεύτερη επιθεώρηση από μια επαγγελματική ένωση μηχανικών που συμβουλεύει την κυβέρνηση για έργα δημοσίων έργων.

Ακυρώνονται μεγάλες εκδηλώσεις 

Στη συνέχεια, το άρθρο αναφέρει πως αθλητικά γεγονότα, αλλά και μουσικές συναυλίες -όπως η sold out συναυλία των Coldplay- ακυρώνονται μετά το αιφνίδιο κλείσιμο του γηπέδου.
«Οι αξιωματούχοι άρχισαν να ψιθυρίζουν το αδιανόητο: ίσως ήταν καιρός να αποσυναρμολογηθεί η διάσημη οροφή συνολικά. Σκουριά είχε βρεθεί όχι μόνο κατά μήκος των χαλύβδινων καλωδίων και των τόξων της, αλλά ακόμη και στους κοχλίες που τη συγκρατούσαν. “Τίποτα δεν αποκλείεται σε αυτό το σημείο”, δήλωσε μια καλά πληροφορημένη πηγή. “Ίσως θα πρέπει να κατέβει”», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα Guardian.
«Δεν είναι όλοι οι μηχανικοί πεπεισμένοι ότι τα στέγαστρα κινδυνεύουν με επικείμενη κατάρρευση. Κάποιοι που εργάστηκαν πάνω στο σχέδιο το 2003 πιστεύουν ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι -που αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από καταστροφές φέτος, από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα μέχρι πυρκαγιές και πλημμύρες- μπορεί να ενήργησαν βιαστικά από φόβο μήπως βρεθούν σε δύσκολη θέση», προσθέτει η δημοσιογράφος.
«”Ακόμη και τώρα δεν ξέρουμε τι μας κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004″, αναφέρει η αριστερή εφημερίδα Αυγή σε κύριο άρθρο της αυτή την εβδομάδα. “Οι απόψεις συγκλίνουν στα 20 δισ. ευρώ. Τα λεγόμενα ολυμπιακά έργα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες συνέβαλαν αποφασιστικά στο να χρεοκοπήσει το ελληνικό κράτος λίγα μόλις χρόνια αργότερα. “Έχει γίνει σύμβολο της κατάρρευσης του αφηγήματος του εκσυγχρονισμού της Ελλάδας”, δήλωσε στον Guardian ο Γιάννης Τσίρμπας, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. “Περισσότερο από ποτέ γνωρίζουμε τώρα ότι ο εκσυγχρονισμός [της Ελλάδας] ήταν ακριβώς αυτό: ένα αφήγημα και όχι η πραγματικότητα”», διαβάζουμε στο δημοσίευμα του βρετανικού Μέσου.
Ο Kalatrava έχει υπερασπιστεί τον εαυτό του στο παρελθόν για την κριτική για έργα που αν και περίπλοκα και εντυπωσιακά αποδείχτηκαν στη συνέχεια προβλήματα – σε μια περίπτωση μια στέγη με διαρροή σε οινοποιείο στη βόρεια Ισπανία. Αλλά στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα, η ανεπαρκής συντήρηση ενοχοποιήθηκε για τη δεινή κατάσταση του Ολυμπιακού σταδίου και, πράγματι, την ερημική κατάσταση σχεδόν κάθε άλλης εγκατάστασης που κατασκευάστηκε για τους αγώνες.
«Είναι γνωστό ότι το Ολυμπιακό συγκρότημα του ΟΑΚΑ δεν είχε συντηρηθεί για δύο δεκαετίες», έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε διαδικτυακή ανάρτησή του. «Ποιος δεν νιώθει απογοητευμένος όταν βλέπει τις φωτογραφίες τόσο σημαντικών εγκαταστάσεων που έχουν αφεθεί στη μοίρα του τόσα χρόνια;» θρήνησε ο αρχηγός της κεντροδεξιάς.
Καταγραφή_149.JPG