Περισσότερα από 2 χιλ. έργα τέχνης λεηλάτησαν οι Ρώσοι στρατιώτες από μουσεία στη Μαριούπολη και τα μετέφεραν στο υπό ρωσική κυριαρχία Ντονέτσκ.
Σύμφωνα με ανάρτηση του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης στο Telegram, Ρώσοι στρατιώτες έκαναν επιδρομές σε τρία μουσεία της πόλης.
“Οι εισβολείς λεηλάτησαν τη Μαριούπολη από την ιστορική και πολιτιστική της κληρονομιά” γράφει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην ανάρτησή του.
“Έκλεψαν από τη Μαριούπολη και μετέφεραν στο Ντονέτσκ πάνω από 2.000 εκθέματα” αναφέρει η σχετική ανάρτηση.
Μάλιστα, μεταξύ των κλεμμένων έργων τέχνης περιλαμβάνεται κι ένα Ευαγγέλιο του 1811 των Ελλήνων της Μαριούπολης που είχε τυπωθεί σε τυπογραφείο της Βενετίας, τρία έργα του καλλιτέχνη Αρκίπ Κουιντζί από τον 19ο αιώνα και άλλα του διάσημου Ρώσου ρομαντικού ζωγράφου Ιβάν Αϊβαζόφσκι.
“Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ετοιμάζει το απαραίτητο υλικό, ώστε να κινήσει ποινικές διαδικασίες και να προσφύγει στην Ιντερπόλ” τονίζουν στην ανάρτησή τους στο Telegram οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, το μουσείο “Kuindzhi” υπέστη σοβαρές ζημιές κατά την αεροπορική επιδρομή της 20ης Μάρτη.
Όπως αναφέρουν οι “New York Times” από την αρχή της ρωσικής εισβολής περισσότερα από 250 πολιτιστικά κέντρα έχουν “χτυπηθεί και έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί” ενώ χιλιάδες άλλα έχουν λεηλατηθεί, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ουκρανίας.
Όπως, χαρακτηριστικά, ανέφερε ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, οι Ρώσοι έκλεψαν μεταξύ άλλων και αρχαία αντικείμενα της Σκυθίας από χρυσό.
“Ήταν μια από τις μεγαλύτερες και πολυτιμότερες αρχαίες συλλογές της Ουκρανίας” και βρισκόταν στη Μελιτόπολη, τόνισε ο δήμαρχος της πόλης.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα “New York Times”, ένας άντρας που φορούσε άσπρο παλτό και “ειδικά γάντια” αφαίρεσε το σκυθικό χρυσάφι.
Μπήκε στο μουσείο της Μελιτούπολης με την ένοπλη συνοδεία στρατιωτών από τη Ρωσία και τα έκλεψε, γράφουν οι New York Times.
“Πραγματοποιούν έναν πόλεμο δίχως κανόνες[…]καταστρέφουν τη ζωή μας, τη φύση μας, τον πολιτισμό μας, τη βιομηχανία μας, τα πάντα” σχολίασε στους New York Times ο Ολεξάντρ Σιμονένκο, επιμελητής του ουκρανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου.
“Πρόκειται για έγκλημα!” πρόσθεσε ο καθηγητής.
Παρέμβαση Λίνας Μενδώνη: Οδυνηρό να παρακολουθούμε την αποτρόπαια λεηλασία
“Είναι πραγματικά οδυνηρό να παρακολουθούμε, εκτός από τις δραματικές ώρες που ζουν οι πολίτες της Ουκρανίας εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, την αποτρόπαια λεηλασία των τεχνουργημάτων των Σκυθών από το Μουσείο της Μελιτόπολης”, δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.
“Είναι λυπηρό”, συνέχισε η υπουργός, “ότι η βαρβαρότητα του πολέμου εκδηλώνεται με επιθέσεις στα μουσεία και σε ό,τι εκφράζει το ανθρώπινο πνεύμα και τον πολιτισμό. Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία αντιμετωπίζει με αυτόν τον τρόπο τα έργα τέχνης. Επί δεκαετίες, έπειτα από την πτώση του ναζιστικού καθεστώτος, ο θησαυρός του Πριάμου από τις ανασκαφές του Σλίμαν μεταφέρθηκε στη Ρωσία για να αποκαλυφθεί πολλά χρόνια αργότερα, το 1993, στο μουσείο Πούσκιν”.
“Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτές τις ενέργειες. Ήδη, στο τελευταίο Συμβούλιο των Υπουργών Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο, ζητήσαμε μέτρα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας, συγκεκριμένα, τη δημιουργία Red List για την αποτροπή της παράνομης διακίνησής τους, τη δημιουργία πλατφόρμας για τη συλλογή πληροφοριών για λεηλασίες και κλοπές πολιτιστικών αγαθών, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη λήψη ad hoc νομικών και θεσμικών μέτρων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ουκρανίας. Η λήψη των μέτρων αυτών είναι πλέον εκτός από αναγκαία και επείγουσα”, κατέληξε στη δήλωσή της η Λ. Μενδώνη.