Της Ελένης Τσιάβο
Αναβολή για τις 24 Ιουνίου 2022 έλαβε η δίκη για το τεράστιο κύκλωμα δολιοφθοράς εντός του κόλπου της αστυνομίας, που αποκάλυψε με πόρισμα της το 2020 η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Ειδικότερα, η νέα αναβολή δόθηκε εξαιτίας βασικών ελλείψεων στα στοιχεία της δικογραφίας που αφορά τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών για τους εμπλεκόμενους φερόμενους ως δράστες.
Αποκλειστικές πληροφορίες του Bankingnews από το δικαστικό ρεπορτάζ αναφέρουν ότι δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμα σε γραπτό κείμενο 90 δισκέτες (CDs) που αφορούν την υπόθεση λόγω του όγκου – μαμούθ των δεδομένων.
Το κύκλωμα που φέρεται να έβγαζε 1.000.000 ευρώ μηνιαίως
Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η ΕΥΠ «κύκλωμα αποτελούμενο από δικηγόρους πολίτες εν ενεργεία και απόστρατους αξιωματικούς της αστυνομίας διευκολύνει και παρέχει την απαραίτητη κάλυψη για την εκτέλεση παράνομων δραστηριοτήτων κι έχει έσοδα περίπου 1.000.000 ευρώ μηνιαίως.
Έχει καταφέρει να διεισδύσει σε σημαντικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας παρέχοντας την απαραίτητη «κάλυψη» σε καταστήματα με παράνομη δραστηριότητα χρηματίζοντας εν ενεργεία υψηλόβαθμους αστυνομικούς, με τη βοήθεια αποστράτων αξιωματικών.
Κατά την έρευνά μας στα προγράμματα κάλυψης συμμετέχουν περίπου 350 οίκοι ανοχής, 250 studio και 300 παράνομα καζίνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής».
Η παρακολούθηση του μεγαλύτερου κυκλώματος διαφθοράς στην αστυνομία έγινε από την ΕΥΠ, ενώ η δικογραφία περιλαμβάνει πάνω από 106 χιλιάδες τηλεφωνικές επικοινωνίες
Όπως αποκαλύπτει το Bankingnews κατηγορούμενος είναι και ένας εν ενεργεία ταξίαρχος, σύμφωνα με τη δικογραφία.
Όλες οι παρακολουθήσεις, ουσιαστικά η εξιχνίαση της υπόθεσης, ανατέθηκε απευθείας και κάτω από άκρα μυστικότητα, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.
Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν είχε ενημέρωση ούτε ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
Οι κατηγορίες
Στην υπόθεση φέρονται να εμπλέκονται συνολικά 27 άτομα άλλοι για πλημμεληματικές πράξεις και άλλοι ακόμη και για κακουργήματα.
Σημειώνεται πως τέσσερα από τα αναφερόμενα άτομα στην εν λόγω δικογραφία έχουν δολοφονηθεί την τελευταία τετραετία.
Η κατηγορία που αντιμετωπίζουν δέκα πρόσωπα που θα οδηγηθούν σε δίκη είναι για δωροδοκία κρατικού υπαλλήλου (αρθρο 236 του Ποινικού Κώδικα) κι οδηγούνται απευθείας σε δίκη λόγω του κινδύνου παραγραφής του συγκεκριμένου αδικήματος, αφού η σχετική έρευνα φαίνεται να έχει πραγματοποιηθεί το 2016.
Με πολλούς από τους κατηγορουμένους να μιλούν για «έωλες κι αναπόδεικτες κατηγορίες κι ημιτελή έρευνα των μυστικών υπηρεσιών που εξαντλήθηκε σε αποσπασματικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις»