Τραγικός είναι ο απολογισμός από τη σύγκρουση ταχύπλοου που μετέφερε άγνωστο αριθμό μεταναστών με σκάφος του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του Μερσινιδίου, στο Βροντάδο της ανατολικής Χίου.
Στους 15 είναι οι νεκροί και συνολικά 25 οι τραυματίες – από την τραγωδία που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Χίου το βράδυ (περίπου 21:00) της Τρίτης 3/2, ενώ οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων ήταν ολονύχτιες και πλέον, με το πρώτο φως της ημέρας συνεχίζονται. Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν 5 Περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Στο μεταξύ, το υπουργείο Ναυτιλίας διαψεύδει ότι στο περιστατικό υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών.
Σημειώνεται ότι παραμένει άγνωστος ο συνολικός αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που επέβαιναν στο πλεούμενο.
Τραγικός απολογισμός με 15 νεκρούς
Από τη θάλασσα ανασύρθηκαν 14 νεκροί, εκ των οποίων οι 11 άνδρες και 3 γυναίκες, όμως στη συνέχεια κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο της Χίου μια τέταρτη γυναίκα, καθώς διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένη με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Οι τραυματίες – Μεταξύ αυτών και 11 παιδιά
Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται συνολικά 25 τραυματίες (μαζί και η γυναίκα λιμενικός).
Τραυματίες είναι 7 άνδρες, 6 γυναίκες και 11 παιδιά.
Ήδη, τρία άτομα χειρουργήθηκαν επειδή είχαν τραυματιστεί σε ζωτικά όργανα.
Επίσης, δύο έγκυες γυναίκες νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, αλλά έχασαν τα έμβρυα που κυοφορούσαν.
Τραυματίστηκαν οι δύο Λιμενικοί
Κατά τη σύγκρουση τραυματίστηκαν ελαφρά δυο στελέχη του Λιμενικού Σώματος (άνδρας και γυναίκα) που επέβαιναν στο σκάφος και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Χίου για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.
Ο άνδρας είναι τραυματισμένος στο άνω άκρο και πήρε εξιτήριο.
Η γυναίκα υπέστη ελαφριά εγκεφαλική διάσειση και παραμένει νοσηλευόμενη για περαιτέρω εξετάσεις.
Η σύγκρουση
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το συμβάν σημειώθηκε ανοικτά της Χίου όταν σκάφος του Λιμενικού που είχε αποπλεύσει από τις Οινούσσες εντόπισε λέμβο που επέβαιναν μετανάστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τους έδωσε σήμα να αλλάξουν πορεία και φέρεται να ακολούθησε επεισόδιο με τους διακινητές της λέμβου, που τελικά συγκρούστηκε με το σκάφος του Λιμενικού.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Λιμενικό, ο διακινητής-χειριστής του σκάφους κινήθηκε προς το περιπολικό με το οποίο συγκρούστηκε και οι επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα, με τον συνολικό αριθμό τους να παραμένει άγνωστος.
Πάντως, διαψεύστηκαν οι πληροφορίες για ανταλλαγή πυροβολισμών.
Η ανακοίνωση του Λιμενικού για τη θανατηφόρα σύγκρουση
Το φουσκωτό ταχύπλοο σκάφος με αλλοδαπούς επιβαίνοντες εντοπίστηκε να κινείται χωρίς φώτα ναυσιπλοΐας προς τις ανατολικές ακτές της Χίου, στη θαλάσσια περιοχή Μυρσινιδίου, ο χειριστής του δεν συμμορφώθηκε στα φωτεινά και ηχητικά σήματα του περιπολικού σκάφους του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, αλλά αντιθέτως ανέστρεψε πορεία και ακολούθησε πρόσκρουση του στην πλάγια δεξιά πλευρά του σκάφους του λιμενικού.
Αυτό αναφέρει για τη θανατηφόρα σύγκρουση σε ανακοίνωσή του το Λιμενικό Σώμα, σημειώνοντας πως από τη σφοδρότητα της πρόσκρουσης το ταχύπλοο με τους μετανάστες ανετράπη και βυθίστηκε, με αποτέλεσμα την πτώση όλων των επιβαινόντων του στη θάλασσα.
Συνολικά οι σοροί είναι 15, οι τραυματίες 25, καθώς ο άνδρας λιμενικός ήδη έχει πάρει εξιτήριο.
Παραμένει η γυναίκα λιμενικός νοσηλευόμενη για περαιτέρω εξετάσεις, αλλά και 24 μετανάστες.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό πιθανόν αγνοουμένων αλλοδαπών συνεχίζονται με 5 Περιπολικά σκάφη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ απογειώθηκε και ένα ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Μάλιστα, το Λιμενικό έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες του φουσκωτού περιπολικού σκάφους, στις οποίες διακρίνεται το σημείο πρόσκρουσης στη δεξιά πλευρά.

















