Τη στρατηγική «οφθαλμός αντί οφθαλμού» ακολουθεί η Κίνα, ανακοινώνοντας ότι αυξάνει τους δασμούς στις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες από 34% σε 84%, ως αντίποινα τους δασμούς που επέβαλε στις εξαγωγές της η Ουάσιγκτον.
Λίγες ώρες λοιπόν χρειάστηκε η Κίνα προκειμένου να απαντήσει στον νέο γύρο υψηλών δασμών που επέβαλε ο πρόεδρος Donald Trump και τέθηκε σε ισχύ σήμερα, 9 Απριλίου 2025, σε προϊόντα που εισάγονται από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο.
Η Κίνα, όμως, θα έχει δασμούς 104% στα εξαγόμενα αγαθά της στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο τεράστιος νέος δασμός αντικατοπτρίζει έναν δασμό 20% που είχε επιβληθεί στο παρελθόν, έναν πρόσθετο δασμό 34% και μια αύξηση 50% την τελευταία στιγμή που υπέγραψε ο Trump αργά την Τρίτη, 8 Απριλίου 2025.
«Οι ΗΠΑ εκλιπαρούν για… αυγά»
Εν τω μεταξύ, τα hashtags που διακωμωδούσαν τις ΗΠΑ ή προωθούσαν την παγκόσμια ισχύ της Κίνας επιτράπηκε να γίνουν trend και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεκίνησαν ρητά από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Το CCTV, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κίνας, ξεκίνησε το hashtag: “Η Αμερική διεξάγει εμπορικό πόλεμο ενώ ζητιανεύει για αυγά”.
Ένα άλλο δημοφιλές hashtag στην πλατφόρμα σήμερα το πρωί γράφει: “Η Κίνα δεν προκαλεί προβλήματα, αλλά ποτέ δεν τα φοβάται”.
Αυτή τη φράση ακούμε τις τελευταίες ημέρες και από εκπροσώπους της κινεζικής κυβέρνησης.
Η οδηγία της κεντρικής τράπεζας
Την ίδια στιγμή, η κεντρική τράπεζα της Κίνας εμφανίζεται αποφασισμένη να μην επιτρέψει απότομη πτώση του γουάν. Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters, ζήτησε από τις μεγάλες κρατικές τράπεζες να μειώσουν τις αγορές δολαρίων ΗΠΑ.
Η οδηγία των αρχών έρχεται καθώς το γουάν αντιμετωπίζει ισχυρές πτωτικές πιέσεις μετά τους μαζικούς δασμούς των ΗΠΑ στις κινεζικές εξαγωγές και τις κινήσεις αντιποίνων του Πεκίνου.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) έστειλε την καθοδήγηση, η οποία είναι το άτυπο στυλ της για τη διαχείριση της πολιτικής γύρω από τις αγορές, στις κρατικές τράπεζες αυτή την εβδομάδα, ζητώντας τους να παρακρατήσουν τις αγορές δολαρίων ΗΠΑ για τους ιδιόκτητους λογαριασμούς τους, ανέφεραν τρεις πηγές.
Οι μεγάλες τράπεζες ενημερώθηκαν επίσης να εντείνουν τους ελέγχους κατά την εκτέλεση εντολών αγοράς δολαρίων για τους πελάτες τους, σε μια κίνηση που οι αγορές ερμηνεύουν ως έναν τρόπο για την κεντρική τράπεζα να περιορίσει τις κερδοσκοπικές συναλλαγές.
Συναλλαγματικός πόλεμος
Οι μεγάλες κρατικές τράπεζες της χώρας εθεάθησαν να πωλούν δολάρια και να αγοράζουν γουάν επιθετικά για να επιβραδύνουν τον ρυθμό της πτώσης του γουάν στην χερσαία αγορά spot την Τετάρτη, ανέφεραν δύο διαφορετικές πηγές.
Το γουάν της Κίνας έχει χάσει περίπου 1,3% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα και διαμορφώθηκε τελευταία φορά στα 7,35 ανά δολάριο την Τετάρτη, ενώ το αντίστοιχο υπεράκτιο νόμισμα σημείωσε χαμηλό ρεκόρ κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δεν θα καταφύγει σε υποτίμηση του γουάν για να αμβλύνει το πλήγμα από τους δασμούς στις εξαγωγές και την ευρύτερη οικονομία. «Μια απότομη υποτίμηση δεν θα συμβεί, καθώς αυτό θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη της αγοράς, αλλά μια μέτρια υποτίμηση θα βοηθήσει τις εξαγωγές», δήλωσε ένας από τους συμβούλους πολιτικής. «Θα πρέπει επίσης να βοηθήσουμε τις βασικές επιχειρήσεις μέσω επιδοτήσεων, φορολογικών εκπτώσεων ή διαφοροποίησης της αγοράς».
Γεωπολιτικό big bang φέρνει ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος
Με την επωνυμία «Ημέρα Απελευθέρωσης» της Αμερικής, η πρωτοβουλία του Trump αναδιαμορφώνει θεμελιωδώς το τοπίο του παγκόσμιου εμπορίου.
Ενώ οι οικονομικές της συνέπειες παραμένουν αβέβαιες, ένα χαρακτηριστικό της εν λόγω πολιτικής ξεχωρίζει: είναι δομημένη γύρω από διάφορες αρχές της θεωρίας των παιγνίων.
Αξιοποιεί τις ασυμμετρίες ισχύος, επιβάλλει αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς και κατακερματίζει τον συντονισμό μεταξύ των εμπορικών εταίρων.
Με αυτόν τον τρόπο, επαναπροσδιορίζει το παγκόσμιο εμπόριο ως ένα παιχνίδι διαπραγματεύσεων μεταξύ πολλών παικτών παρά ως ένα σύστημα βασισμένο σε κανόνες, όπως ήταν η μεταπολεμική φιλελεύθερη τάξη.