Και οι βουλευτές δεσμεύονται από τις απαιτήσεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, όπως κρίθηκε από το διοικητικό δικαστήριο του Ταλίν. Στο εσθονικό δικαστήριο είχε προσφύγει ο βουλευτής Kalle Grünthal, ζητώντας την ακύρωση της σε βάρος του απόφασης της αρχής προστασίας δεδομένων της χώρας ΑΚΙ.
Ο Grünthal είχε ηχογραφήσει τηλεφωνική συνομιλία του με υπάλληλο του Υπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων της Εσθονίας, την οποία και δημοσιοποίησε στη συνέχεια μέσα από τη σελίδα του στο Facebook. Η επίμαχη ανάρτηση, η οποία συνοδευόταν και από ονοματεπώνυμο του εν λόγω υπαλλήλου, είχε λάβει περισσότερες από 33.000 προβολές και είχε συγκεντρώσει 944 κοινοποιήσεις και 205 σχόλια, με ένα εξ αυτών να περιλαμβάνει και τη φωτογραφία του υπαλλήλου αυτού, ο οποίος μάλιστα στο τέλος της συνομιλίας αποκάλυπτε και πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.
Η υπόθεση έφτασε ενώπιον της εσθονικής εποπτικής αρχής ΑΚΙ, η οποία διαπίστωσε την παραβίαση των δικαιωμάτων του υπαλλήλου στην ιδιωτικότητα και την προστασία των προσωπικών δεδομένων και έδωσε εντολή στον Grünthal να κατεβάσει άμεσα το ηχητικό απόσπασμα, άλλως να αφαιρέσει κάθε στοιχείο που θα μπορούσε να ταυτοποιήσει τον συνομιλητή του.
Ο βουλευτής προσέφυγε στο διοικητικό δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση της απόφασης αυτής. Ισχυρίστηκε πως η δημοσίευση της επίμαχης συνομιλίας ήταν σύννομη, καθώς αποτελούσε μέρος των κοινοβουλευτικών του καθηκόντων ελέγχου, ωστόσο το δικαστήριο είχε άλλη άποψη.
Σύμφωνα με την απόφασή του, ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ασκείται με τα μέσα και τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και οι κανονισμοί του κοινοβουλίου και όχι μέσα από προσωπικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παράλληλα, η εποπτική αρχή ορθώς επιλήφθηκε της υπόθεσης και έλεγξε τη νομιμότητα της επίμαχης επεξεργασίας, αφού η αρμοδιότητά της εκτείνεται και στα μέλη του Κοινοβουλίου, τα οποία άλλωστε δεν εξαιρούνται από τις υποχρεώσεις νομιμότητας του ΓΚΠΔ εκ της ιδιότητός τους και μόνο.
Πηγή: lawspot.gr