Τη χειρότερη πολιτική της κρίση από το 1980 βιώνει η Νότια Κορέα με εικόνες πρωτοφανούς χάους και τανκς στους δρόμους…
Όλα ξεκίνησαν από το μεσημέρι της Τρίτης 3 Δεκεμβρίου όταν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κορέας, Yun Seok-yeol κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης επιβάλλοντας αρχικά στρατιωτικό νόμο για να αποφύγει την αποπομπή του από την εξουσία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap επικαλούμενο την προεδρική διοίκηση.
Λίγη ώρα μετά το διάγγελμα, εικόνες σοκ επικράτησαν έξω από το Κοινοβούλιο με την κατάσταση να μυρίζει μπαρούτι, καθώς συγκεντρώθηκε πλήθος κόσμου ενώ ακολούθησαν βίαιες συγκρούσεις με την αστυνομία.
Μετά τις ραγδαίες εξελίξεις κατέβηκε ακόμα και ο στρατός για να απωθήσει τους εξαγριωμένους πολίτες.
Ωστόσο, παρά την κήρυξη του στρατιωτικού Νόμου από τον Yun, μέλη του Kοινοβουλίου της Νότιας Κορέας υιοθέτησαν ψήφισμα που ζητά την άρση του, μεταδίδει το τηλεοπτικό κανάλι YTN.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 190 βουλευτές που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση ψήφισαν υπέρ.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Νότιας Κορέας κήρυξε έτσι ως «άκυρο το καθεστώς στρατιωτικού νόμου» στη χώρα και ο στρατός αποσύρει βάσει του νόμου που ισχύει.
Συγκεκριμένα, το Σύνταγμα προβλέπει ότι ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να αρθεί όταν «το ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».
Και έτσι έγινε.
Νωρίτερα, βουλευτές της αντιπολίτευσης συνελήφθησαν από τον στρατό καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στο κτίριο του κοινοβουλίου πηδώντας τους γύρω φράχτες της περίφραξης.
Ο στρατός ανακοίνωσε την αναστολή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, ενώ η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο της Βουλής.
Παρά την λογοκρισία στα ΜΜΕ και τα social media, εικόνες στο Χ έδειχναν οχήματα των ενόπλων δυνάμεων στον δρόμο και ελικόπτερα πάνω από το κτίριο της Βουλή αλλά και τανκ στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά τεταμένη στην κοινωνία με τον κόσμο της Σεούλ να «βράζει».
Όπως μετέδιδε νωρίτερα το BN, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας σε μια πρωτοφανή εξέλιξη κήρυξε έκτακτο στρατιωτικό νόμο στη χώρα, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για αντικρατικές δραστηριότητες, την ώρα όμως που ο ίδιος αλλά και η σύζυγος του φέρονται να εμπλέκονται σε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος Yoon Suk Yeol στο διάγγελμα του την Τρίτη 3/12 ανέφερε ότι θα «ανοικοδομήσει μια ελεύθερη και δημοκρατική χώρα μέσω του στρατιωτικού νόμου».
Στο διάγγελμά του ωστόσο δεν είπε συγκεκριμένα για το ποια μέτρα θα ληφθούν…
Σε νεότερη εξέλιξη, ο αρχηγός του στρατού Park An-su διορίστηκε έπειτα ως διοικητής του στρατιωτικού νόμου εν μέσω φόβων για ακραία επεισόδια έξω από το Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Yonhap, ο Yun Seok Yeol πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη το βράδυ (2/12), υπό την απειλή διάλυσης της εξουσίας λόγω των προσπαθειών διεξαγωγής διαδικασίας παραπομπής εναντίον του.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας
Με την ψήφιση της πρότασης που αναφέρθηκε, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είναι άκυρη, σύμφωνα με το γραφείο της προέδρου της Βουλής.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο πρόεδρος μπορεί να κηρύξει στρατιωτικό νόμο ως απάντηση σε στρατιωτικές ανάγκες σε περιόδους πολέμου, ένοπλων συγκρούσεων, εθνικής έκτακτης ανάγκης ή όταν το απαιτούν η δημόσια ασφάλεια και τάξη.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να αρθεί όταν το ζητήσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Νότιας Κορέας είπε ότι οποιοσδήποτε ενεργεί υπό την εντολή του πρόεδρου της χώρας Yun και των διοικητών παραβιάζει τον νόμο καθώς ο στρατιωτικός νόμος είναι άκυρος.
Ο ηγέτης της νοτιοκορεατικής αντιπολίτευσης μίλησε αμέσως μετά την ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για την άρση του στρατιωτικού νόμου.
Στην ανακοίνωση του ο Yun ανέφερε πάντως, ότι μέτρο σχετίζεται με τον «αγώνα κατά των υποστηρικτών» της Βόρειας Κορέας, για την τήρηση της συνταγματικής τάξης».
«Αυτό είναι ένα αναπόφευκτο μέτρο για τη διασφάλιση της ελευθερίας και της ασφάλειας των ανθρώπων και την εγγύηση της βιωσιμότητας του έθνους ενάντια στην αναταραχή που προκαλούν αυτά τα ανατρεπτικά, αντικρατικά στοιχεία».
Το φιλελεύθερο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των βουλευτών του μετά την ανακοίνωση του Yoon.
Πάντως με την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου, οι οποιεσδήποτε δραστηριότητες που σχετίζονται με την Εθνοσυνέλευση, απαγορεύονται από τα πολιτικά κόμματα.
Έκτακτες συνεδριάσεις συγκάλεσαν τα Υπουργεία Οικονομικών, Άμυνας και Εξωτερικών.
Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2022, ο Yoon αγωνίστηκε για να προωθήσει τις ατζέντες του ενάντια σε ένα κοινοβούλιο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.
Το συντηρητικό Κόμμα People Power του Yoon είχε εγκλωβιστεί σε αδιέξοδο με το Δημοκρατικό Κόμμα σχετικά με το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.
Κλειστή η είσοδος στο Κοινοβούλιο – Στα πρόθυρα χάους – Σοβαρά επεισόδια
Η είσοδος στην Εθνοσυνέλευση (Κοινοβούλιο της Νότιας Κορέας) παραμένει κλειστή και οι Αρχές είναι αντιμέτωπες με σοβαρά επεισόδια.
Στο διάγγελμα του ο πρόεδρος Yυn έκανε λόγο για «άντρο των εγκληματικών συμμοριών» και «ένα τέρας που καταστρέφει το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα».
Την ίδια ώρα, το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε επειγόντως τους βουλευτές στην Εθνοσυνέλευση παρά την απαγόρευση.
Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος χαρακτήρισε τις ενέργειες του προέδρου ως αντισυνταγματικές και παράνομες.
Νωρίτερα είχε καλέσει επίσης τον κόσμο να συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο για να «υπερασπιστεί τη χώρα», όπως και έγινε.
«Φαίνεται ότι θα μεταφερθούμε από μια χώρα στην οποία κυριαρχούν οι εισαγγελείς σε μια χώρα όπου κυριαρχεί ο στρατός», κατέληξε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.
Εν τω μεταξύ, η ρωσική πρεσβεία στη Σεούλ κάλεσε τους Ρώσους πολίτες της να μην συμμετέχουν σε πολιτικές διαδηλώσεις με φόντο την εισαγωγή του στρατιωτικού νόμου στη Δημοκρατία της Κορέας και συνέστησε ψυχραιμία.
Ειδικές δυνάμεις εισέρχονται στο κτίριο του νοτιοκορεατικού κοινοβουλίου για να παρέχουν ασφάλεια και να αποτρέψουν την κατάληψη του κτιρίου:
Ο δήμαρχος της Σεούλ ζητά την άρση του στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα
Ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της Νότιας Κορέας, Oh Se-hoon, ζήτησε την άρση του διατάγματος για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Δημοκρατία της Κορέας μετέδωσε το πρακτορείο Yonhap.
«Είμαι αντίθετος στον στρατιωτικό νόμο Ο στρατιωτικός νόμος πρέπει να καταργηθεί».
Ο δήμαρχος ανέφερε επίσης ότι οι δημοτικές αρχές θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύσουν τους κατοίκους της Σεούλ.