Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, η μονομελής συγκρότηση, από έναν δικαστικό λειτουργό δηλαδή, των Επιτροπών Προσφυγών της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αποφασίζουν σε δεύτερο βαθμό για; τη χορήγηση ή μη άσυλου σε πρόσφυγες και μετανάστες. Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση , αφού αλλάζει δραστικά τη διαδικασία χορήγησης ασύλου , στηριζόμενη στην νομική παραδοχή του ανωτάτου δικαστηρίου , ότι δεν επιτρέπεται η ανάθεση σε δικαστικό λειτουργό καθηκόντων μονομελούς διοικητικού οργάνου, έστω και αν αυτό ασκεί αρμοδιότητες πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένο μετά το πέρας της σχετικής διάσκεψης, κεκλεισμένων των θυρών, της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου και ελήφθη με κατά πλειοψηφία αφού 12 μέλη της Ολομέλειας είχαν αντίθετη άποψη, όπως αναφέρει το dikastiko.gr

Όχι αναδρομικά

Πάντως οι δικαστές για λόγους δημοσίου συμφέροντος, εν ολίγοις για να μην τιναχθούν οι διαδικασίες ασύλου στον αέρα, αποφάσισαν πως επιβάλλεται τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας να αρχίσουν από την ημέρα της δημοσίευσης της απόφασης, η οποία αναμένεται μετά από 4 μήνες, δηλαδή, τον Απρίλιο του 2024: “Ειδικότερα, από την ημέρα της δημοσίευσης και μετά οι ενδικοφανείς προσφυγές που ασκούνται κατά αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου δεν θα μπορούν να συζητηθούν από Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών υπό μονομελή σύνθεση”, αναφέρει η ανακοίνωση του Μιχ. Πικραμένου.

Τι είναι

Να διευκρινιστεί ότι Αρχή Προσφυγών είναι το δευτεροβάθμιο όργανο εξέτασης προσφυγών αιτούντων αλλοδαπών διεθνούς προστασίας κατά των απορριπτικών αποφάσεων της Υπηρεσίας Ασύλου (α’ βαθμός). Η υπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια μετά από προδικαστικό ερώτημα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που επιλήφθηκε επί αίτησης ακυρώσεως αλλοδαπού κατά απόφασης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών (μονομελής σύνθεσης), με την οποία απορρίφθηκε σε δεύτερο βαθμό το αίτημά του να του χορηγηθεί διεθνής προστασία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας κατά την διάσκεψη αποφάνθηκαν ότι «το άρθρο 89 παρ. 2 του Συντάγματος δεν επιτρέπει την ανάθεση σε δικαστικό λειτουργό καθηκόντων μονομελούς διοικητικού οργάνου, έστω και αν αυτό ασκεί αρμοδιότητες πειθαρχικού, ελεγκτικού ή δικαιοδοτικού χαρακτήρα».

Κατά συνέπεια, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, η διάταξη του άρθρου 5 παρ. 7 του ν. 4375/2016, (όπως αντικαταστάθηκε με τους νόμους 4636/2019 και 4686/2020), «αντίκειται στο Σύνταγμα, κατά το μέρος που προβλέπει ότι οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών λειτουργούν υπό μονομελή σύνθεση».