Νέα εκκαθαριστικά σημειώματα με έξτρα «κατ εκτίμηση» φόρο σε 20.000 φορολογούμενους με αδήλωτα εισοδήματα και 120.000 προγράμματα διασταυρώσεων και ελέγχων πάνω σε βαριές υποθέσεις φοροδιαφυγής από τις νέες ελίτ μονάδες της ΑΑΔΕ προβλέπει το επιχειρησιακό σχέδιο για το 2024 για την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ.
Για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού συστήνονται δυο νέες επιχειρησιακές μονάδες:
1. Το κέντρο ειδικών δυνάμεων φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων και ερευνών.
Αυτή η ειδικά σχεδιασμένη δομή θα χρησιμεύσει ως κεντρικός κόμβος συντονισμού, ενισχύοντας τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα μεταξύ των εξειδικευμένων ελεγκτικών δυνάμεων, επεμβαίνοντας στοχευμένα σε πραγματικό χρόνο στο πεδίο.
2. Η ειδική υπηρεσία μαζικών ψηφιακών διασταυρώσεων που θα διαθέτει καινοτόμα εργαλεία όπως ανάλυση μεγάλων δεδομένων, συγκριτική αξιολόγηση, διαδικτυακές έρευνες και έλεγχοι ψηφιακών συστημάτων τιμολόγησης.
Ψηφιακό δελτίο αποστολής
Παράλληλα η ΑΑΔΕ εκτός από τη διασύνδεση POS -Ταμειακών επιστρατεύει φέτος το ψηφιακό δελτίο αποστολής, την πιλοτική εφαρμογή του ψηφιακού πελατολογίου, το νέο πληροφοριακό σύστημα ελέγχου προσαύξησης περιουσίας (BANCAPP), την υποχρεωτικότητα του myDATA, το ΕΛΕΓΧΟΣlive, το σύστημα αξιοποίησης δεδομένων εισροών-εκροών και το πληροφοριακό σύστημα κέντρου λήψης σημάτων, που θα αξιοποιείται από την Αίθουσα Επιχειρήσεων.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα τη δημιουργία Μητρώου Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων και τη διασύνδεση της βάσης δεδομένων ακινήτων της ΑΑΔΕ με το Κτηματολόγιο.
Στο μέτωπο των διασταυρώσεων ξεχωρίζουν οι εξής δράσεις:
– Έλεγχος συμμόρφωσης προβλεπόμενου αριθμού καταχώρησης ακινήτου (ΑΜΑ) στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης για το 2023.
– Εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων από βραχυχρόνιες μισθώσεις φυσικών προσώπων χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα σχετική με τουριστικά καταλύματα, στο πλαίσιο του για τα φορολογικά έτη 2020-2021.
– Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών
– Ενέργειες παροχής στοιχείων από ιδρύματα υπηρεσιών πληρωμών αλλοδαπής για συναλλαγές κατοίκων Ελλάδας.
– Διενέργεια διασταύρωσης δηλωθέντων ακαθαρίστων εσόδων ξενοδοχείων με στοιχεία εσόδων από συναλλαγές τους με την πλατφόρμα Booking για το φορολογικό έτος 2022
– Εντοπισμός αδήλωτων αγοραπωλησιών ακινήτων έτους 2018
– Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.
– Σύστημα ελέγχου και έγκαιρης ειδοποίησης για απώλεια ρυθμίσεων
– Ψηφιοποίηση της βεβαίωσης οφειλής
– Αυτόματη ενημέρωση βάσης Μητρώου Φορολογουμένων μέσω Διασύνδεσης με το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) – Λοιπά ΝΠ και Οντότητες
– Έκδοση τιμολογίου και δελτίου αποστολής από κινητό (myDATAapp)
– Επέκταση της εφαρμογής ψηφιακής υποβολής δηλώσεων Φόρου Δωρεάς/ Γονικής Παροχής για τροποποιητικές δηλώσει
– Αυτόματη συμπλήρωση Ε9 σε δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων μέσω του myProperty
– Αυτοματοποίηση της έκδοσης πράξεων επιβολής προστίμου κατά την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και παρακρατούμενων και Ε1
– Ανάπτυξη και υλοποίηση στατιστικής μεθοδολογίας και αναλυτικών μεθόδων για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών
– Αξιοποίηση δεδομένων myDATA για μηδενικές δηλώσεις ΦΠΑ για το έτος 2022.
Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr