Την έντονη δυσφορία της για την πολιτική συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μεταναστευτικό και το Άσυλο εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία, η οποία κατακεραυνώνει τα κράτη μέλη καθώς όπως σημειώνει πως οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις «θα γυρίσουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο για δεκαετίες πίσω και θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο».
Εκφράζοντας την ανησυχία της η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε πως η Ε.Ε. θα γίνει ένα μέρος όπου τα βάσανα για πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και μετανάστες θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερα.
«Η συμφωνία αυτή θα γυρίσει πίσω δεκαετίες το ευρωπαϊκό δίκαιο για το άσυλο.
Το πιθανό αποτέλεσμά της είναι η αύξηση της ταλαιπωρίας σε κάθε βήμα του ταξιδιού ενός ατόμου για την αναζήτηση ασύλου στην ΕΕ. Από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται από τις χώρες εκτός ΕΕ, την πρόσβασή τους στο άσυλο και τη νομική υποστήριξη στα ευρωπαϊκά σύνορα, έως την υποδοχή τους εντός της ΕΕ, η συμφωνία αυτή έχει σχεδιαστεί για να καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση των ανθρώπων στην ασφάλεια», δήλωσε η Eve Geddie, διευθύντρια του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας και προσθέτει:
«Το Σύμφωνο είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη de facto κράτηση περισσότερων ανθρώπων στα σύνορα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων οικογενειών με παιδιά και ανθρώπων σε ευάλωτες καταστάσεις. Θα μειωθούν οι εγγυήσεις για τους ανθρώπους που ζητούν άσυλο στην ΕΕ, με περισσότερους ανθρώπους να διοχετεύονται μέσω υποβαθμισμένων συνοριακών διαδικασιών ασύλου, αντί να λαμβάνουν δίκαιη και πλήρη αξιολόγηση των αιτημάτων τους για άσυλο.
Το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση υπολείπεται επίσης της συγκεκριμένης στήριξης των κρατών όπου οι άνθρωποι φτάνουν για πρώτη φορά στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ισπανίας ή της Ελλάδας. Αντί να δοθεί προτεραιότητα στην αλληλεγγύη μέσω μετεγκαταστάσεων και ενίσχυσης των συστημάτων προστασίας, τα κράτη θα μπορούν απλώς να πληρώνουν για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων ή να χρηματοδοτούν χώρες εκτός ΕΕ για να εμποδίζουν τους ανθρώπους να φτάσουν στην Ευρώπη».
Ένα ακόμη μελανό σημείο όπως σημειώνει η Διεθνής Αμνηστία είναι «ενισχύει την εξάρτηση της ΕΕ από κράτη πέραν των συνόρων της για τη διαχείριση της μετανάστευσης, βασιζόμενη στις πρόσφατες συμφωνίες με την Αλβανία, τη Λιβύη, την Τυνησία και την Τουρκία». Και προσθέτει πως «αντί να επενδύσει στην αξιοπρεπή υποδοχή εντός της ΕΕ και να επεκτείνει τις ασφαλείς και κανονικές οδούς που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να φτάσουν στην προστασία στην Ευρώπη χωρίς να βασίζονται σε επικίνδυνα ταξίδια, αυτό ισοδυναμεί με ένα ακόμη βήμα προς την εξωτερίκευση του ελέγχου των συνόρων και την αποφυγή των ευθυνών της Ευρώπης για την προστασία των προσφύγων».
«Η Διεθνής Αμνηστία καλεί εδώ και καιρό τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα κράτη μέλη να θέσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για τις μεταρρυθμίσεις της ΕΕ στον τομέα του ασύλου. Ωστόσο, μετά από χρόνια πολύπλοκων διαπραγματεύσεων, η ΕΕ κινδυνεύει τώρα να υπνοβατήσει σε ένα σύστημα που χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από το σημερινό» προσθέτει.
«Το Σύμφωνο δεν θα επιλύσει τα πιεστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα ασύλου στην ΕΕ, όπως η υποεπένδυση στα συστήματα ασύλου και υποδοχής, τα παράνομα και συχνά βίαια pushbacks, οι πολιτικές που στερούν από τους ανθρώπους το δικαίωμα στο άσυλο και η ατιμωρησία στα σύνορα της ΕΕ. Χωρίς ανανεωμένη δέσμευση για την επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ και τη διασφάλιση της λογοδοσίας για τις επαναπροωθήσεις και άλλες παραβιάσεις, το Σύμφωνο δεν θα κάνει τίποτα για τη βελτίωση της προστασίας των αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη – ούτε για τη βελτίωση της κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Συνεχίζουμε να καλούμε την ΕΕ να αντιμετωπίσει αυτές τις καλά στοιχειοθετημένες παραβιάσεις και να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει μια συμβατή με τα ανθρώπινα δικαιώματα, βιώσιμη και με επαρκείς πόρους απάντηση στους ανθρώπους που φθάνουν στα σύνορα της Ευρώπης» αναφέρει καταληκτικά.