Κάτοικοι της Θεσσαλονίκης προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας “πάγωμα” των εργασιών του Flyover.
Συγκεκριμένα ο Σύνδεσμος Κατοίκων Οικισμού Κωνσταντινουπολιτών κατέθεσε αίτημα αναστολής προόδου των εργασιών της Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου.
Ο Σύνδεσμος είχε νωρίτερα καταθέσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακύρωσης του έργου επισημαίνοντας την ταλαιπωρία που θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και κάνοντας λόγο για σοβαρές ελλείψεις της περιβαλλοντικής μελέτης και της μελέτης οδοποιίας.
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η κίνηση έχει διογκωθεί στον περιφερειακό και στον αστικό ιστό της πόλης, ενώ υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση στην υγεία. Παράλληλα διαπιστώνεται έλλειψη θέσεων στάθμευσης, επιβάλλονται πολυάριθμα πρόστιμα, η τροχαία αφαιρεί πινακίδες και εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου για τις απαγορεύσεις στάθμευσης εντός του κέντρου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κάτοικοι που αντιδρούν αναφέρουν ότι θα κοπούν χιλιάδες δέντρα και ότι θα καταστραφούν 82.000 τ.μ. περιαστικού δάσους, ότι θα επιδεινωθεί η ποιότητα του αέρα, ότι το έργο δεν θα λύσει το κυκλοφοριακό αλλά θα το αναπαραγάγει, ότι δεν υπάρχει κυκλοφοριακή μελέτη, ότι το έργο δεν έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και βαραίνει αποκλειστικά τον κρατικό προϋπολογισμό και ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαβούλευση με τους φορείς, τους δήμους και τους κατοίκους.
Στηρίζει το έργο η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης
Την υποστήριξή της στο έργο του Flyover έχει εκφράσει ήδη, με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης.
«H ΕΞΘ έχοντας πλήρη ενημέρωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών, Δικτύων της ΠΚΜ κ. Πάρι Μπίλλια για τις ωφέλειες που θα έχει η πόλη από το έργο του Flyover, το υποστηρίζει γνωρίζοντας ότι επαγγελματικά θα πληγούμε σοβαρά το μεσοπρόθεσμο διάστημα λόγω της πίεσης του κυκλοφοριακού, αλλά με την αποπεράτωση του θα αναπνεύσει το κέντρο της πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται» σημειώνει η ΕΞΘ και προσθέτει: «Η μοναδική μας επιφύλαξη είναι να μην ξαναζήσουμε στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος αλλά και στη χρηματοδότηση, το σχεδόν εικοσάχρονο ανέκδοτο με το μετρό, στο οποίο οι ευθύνες της πόλης ήταν πολύ μικρές μπροστά σε αυτές του κράτους».
«Η Θεσσαλονίκη σπάνια έχει την ευκαιρία να παίρνει έργα υποδομών, γιατί δυστυχώς δεν διεκδικούν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της αυτά που ποσοστιαία θα έπρεπε να της αναλογούν. Είναι λοιπόν υποχρεωμένη, όταν της προσφέρουν ένα έργο να μην απεμπολεί την ευκαιρία» λέει η ΕΞΘ.