Στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 3ης-12-2023 (στο ένθετο αυτής «Οικονομία», σελ.4) δημοσιεύεται πίνακας με τίτλο «Τι δηλώνουν στην εφορία τα 50 επαγγέλματα με τον μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμένων».
Από τον πίνακα αυτό, αλλά και από το άρθρο που τον συνοδεύει, προκύπτουν συνοπτικά τα εξής στοιχεία:
– Οι νομικές δραστηριότητες έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό φορολογουμένων (33.884). Επομένως και τη μεγαλύτερο φοροδοτική συνεισφορά στο Κράτος, καθώς κατά μέσο όρο δηλώνουν κέρδος ύψους 54%.
– Οι δικηγόροι είμαστε ανάμεσα στις επαγγελματικές κατηγορίες (από τις περισσότερες από 550 συνολικά!) που δηλώνουν άνω των 1.000 ευρώ κατά μ.ο. το μήνα κέρδος.
– Οι δικηγόροι δηλώνουμε μέσο όρο εσόδων 23.320 ευρώ και μέσο όρο κέρδους 12.582 ευρώ, ήτοι περιθώριο κέρδους 54%.
– Στα στοιχεία αυτά δεν υπολογίζονται τα έσοδα από τις δικηγορικές εταιρείες, οι οποίες ετησίως έχουν το 85% του τζίρου των δικηγορικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ. Επομένως το υπόλοιπο 15%του τζίρου που δηλώνεται από τους ασκούντες ατομική επιχείρηση επίσης παρουσιάζει κέρδος ύψους 54% κατά μέσο όρο, καταβάλλοντας τους αναλογούντες φόρους.
Από τα ως άνω στοιχεία, προκύπτουν αβίαστα τα εξής συμπεράσματα:
α) Η επιλογή της κυβέρνησης να «τσουβαλιάσει» αδιακρίτως όλους ήταν εξαρχής λάθος, όπως επανειλημμένα είχαμε επισημάνει. Πλέον αποδεικνύεται και από τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ότι το μόνιμο επιχείρημα της κυβέρνησης περί «φοροφυγάδων ελευθέρων επαγγελματιών» που «δηλώνουν λιγότερα από ό,τι ο μισθωτός που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό» ουδόλως αφορά και τους δικηγόρους, τους οποίους όμως συκοφάντησε ως «φοροφυγάδες».
β) Ως επαγγελματικός κλάδος συνολικά συνεισφέρουμε φοροδοτικά ετησίως πολύ πάνω από σχεδόν όλες τις άλλες 550 περίπου κατηγορίες επαγγελματιών. Το γεγονός ότι υφίστανται και συνάδελφοι μας, που για διαφορετικούς λόγους, δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη βασική εικόνα, που είναι αυτή που δηλώνουν τα ως άνω στοιχεία. Και για αυτούς ακριβώς τους συναδέλφους μας, που κάποιες χρονιές δεν τα καταφέρνουν, αγωνιζόμαστε.
γ) Αποδεικνύεται αυτό που εξαρχής υποστηρίζαμε, ήτοι ότι η λογική “του μέσου ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ” είναι απολύτως άδικη και αβάσιμη για τους δικηγόρους, αφού ούτε “ζημιές” μπορούμε να δηλώσουμε ούτε πολλά έξοδα. Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από το γεγονός ότι κατά μέσο όρο εμφανίζουμε 54% περιθώριο κέρδους ετησίως.
Συμπερασματικά, από τα δημοσιευθέντα στοιχεία αποδομείται πλήρως και οριστικώς η κυβερνητική επιχειρηματολογία εις βάρος των δικηγόρων. Κατόπιν αυτού, αναμένουμε έστω και την ύστατη στιγμή η κυβέρνηση να εισακούσει τις προτάσεις μας και να αποσύρει το κατατεθέν άδικο νομοσχέδιο.