Σοβαρές κατηγορίες για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών, με παράνομα κέρδη που υπερβαίνουν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, αντιμετωπίζουν τέσσερις αστυνομικοί. Μαζί με τρία ακόμη άτομα συνελήφθησαν στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, έπειτα από πολύμηνη έρευνα.
Η υπόθεση αποκαλύπτει, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, μια καλά οργανωμένη και δομημένη εγκληματική δράση, στην οποία οι ένστολοι φέρονται να είχαν ενεργό και καθοριστικό ρόλο, ακόμη και σε επίπεδο ηγεσίας.
Πώς ξεκίνησαν όλα:
Τέσσερις ένστολοι, που έπρεπε να υπηρετούν τον νόμο, βρέθηκαν στην… αντίπερα όχθη.
Μαζί με τρεις ακόμη συνεργούς τους, συνελήφθησαν από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, κατηγορούμενοι πως ήταν μέλη καλοστημένης εγκληματικής οργάνωσης διακίνησης ναρκωτικών, με «τζίρο» που ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια ευρώ.
Η αρχή του νήματος: Οι καταγγελίες που «ένωσαν τα κομμάτια»
Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από ξεχωριστές καταγγελίες σε βάρος δύο αστυνομικών – ο ένας μάλιστα υπηρετούσε σε τμήμα στο κέντρο της Αθήνας. Όσο προχωρούσαν οι έρευνες, αποκαλύφθηκε ότι δεν ήταν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά κομμάτια του ίδιου παζλ: οι δύο αυτοί ένστολοι ήταν κεντρικά στελέχη της σπείρας που «έσπρωχνε» ναρκωτικά σε χρήστες.
Από το «ελληνικό FBI» στην κόκα…
Ένας από τους συλληφθέντες είχε υπηρετήσει παλαιότερα σε κεντρική υπηρεσία του λεγόμενου «ελληνικού FBI». Εκεί, σύμφωνα με τις ενδείξεις, αφαιρούσε ποσότητες ναρκωτικών από τις κατασχέσεις και στη συνέχεια τις διοχέτευε στην αγορά. Η αποκάλυψη αυτή άνοιξε τον δρόμο για να ξετυλιχθεί ολόκληρη η υπόθεση.
Ο «αρχηγός με το γαλόνι»
Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο ηγέτης της οργάνωσης δεν ήταν κάποιος κοινός εγκληματίας, αλλά ένας από τους τέσσερις αστυνομικούς. Εκείνος είχε τον πρώτο λόγο στην εύρεση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών και στη διαπραγμάτευση τιμών – τόσο για την αγορά όσο και για την πώληση. Ήταν ο άνθρωπος-κλειδί, η «συγκολλητική ταινία» που ένωνε όλα τα μέλη.
Κώδικες σιωπής και «καμένα» μηνύματα
Για να μην αφήνουν ίχνη, τα μέλη του κυκλώματος επικοινωνούσαν αποκλειστικά μέσω κρυπτογραφημένων εφαρμογών, όπως Signal και Viber. Τα γραπτά μηνύματα διαγράφονταν αμέσως ή είχαν ρυθμίσει αυτόματη διαγραφή, ώστε να μην παραμείνει κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
Πέντε εκατομμύρια στην… τράπεζα
Η άρση τραπεζικού απορρήτου αποκάλυψε το μέγεθος του παράνομου κέρδους. Πάνω από 5.000.000 ευρώ διακινήθηκαν μέσω λογαριασμών των μελών της σπείρας.
Στον λογαριασμό του αρχηγικού μέλους, του αστυνομικού, βρέθηκαν 3 εκατομμύρια ευρώ σε πέντε χρόνια.
Στον λογαριασμό της συντρόφου του πιστώθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ.
Τα ποσά αυτά θεωρείται βέβαιο πως προέρχονται από την πώληση ναρκωτικών.
Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Οκτώ συλλήψεις, μεταξύ των οποίων τεσσάρων αστυνομικών, κατόπιν σχετικών ενταλμάτων, πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, 17 Ιουλίου 2025, μετά από επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Για τη διερεύνηση της υπόθεσης είχε προηγηθεί αξιολόγηση και συσχέτιση αυτοτελών καταγγελιών και προανακριτικών στοιχείων σχετικά με παράνομες δραστηριότητες Υπαξιωματικού [τελεί σε διαθεσιμότητα για έτερη υπόθεση] και Αξιωματικού της Ελληνικής Αστυνομίας, για την αποκάλυψη των οποίων, αξιοποιήθηκαν και στοιχεία που προέκυψαν από ειδικές ανακριτικές μεθόδους.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται -13- επιπλέον άτομα, μεταξύ των οποίων ένας ακόμη αστυνομικός, οι οποίοι κατηγορούνται για πράξεις εκτός πλαισίου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα για –κατά περίπτωση- δωροληψία, εμπορία επιρροής και παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
Ειδικότερα, ως προς τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, προέκυψε ότι αρχηγικό ρόλο είχε ο τελών σε διαθεσιμότητα αστυνομικός, ο οποίος μεσολαβούσε για την προμήθεια σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών και συντόνιζε τη διακίνησή τους, ενώ -6- μέλη της οργάνωσης αναλάμβαναν τη μεταφορά, την εκτίμηση ποιότητας και τη χρηματοδότηση των αγορών.
Μεταξύ των μελών χαρακτηριστική δράση είχαν δύο αστυνομικοί, οι οποίοι υπηρετούν στη Μύκονο και στην Αττική, αντίστοιχα. Ο πρώτος αναζητούσε, μαζί με το αρχηγικό μέλος, χρήματα για την αγορά ναρκωτικών προς περαιτέρω διακίνηση, ενώ ο δεύτερος προμήθευε το αρχηγικό μέλος με μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και παρείχε συμβουλές αναφορικά με τη διαχείριση των υπόλοιπων μελών της οργάνωσης.
Για την αποφυγή εντοπισμού τους, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν κρυπτογραφημένες εφαρμογές επικοινωνίας και άλλα μέσα απόκρυψης της δραστηριότητάς τους, ενώ χρησιμοποιούσαν και τραπεζικούς λογαριασμούς τρίτων για την απόκρυψη της ροής χρημάτων.
Ειδικότερα, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν συστηματικά σε πίστωση υπέρογκων χρηματικών ποσών σε τραπεζικούς λογαριασμούς του αρχηγικού μέλους ή άλλων συνεργών, είτε μέσω τραπεζικών μεταφορών είτε με καταθέσεις μετρητών, με σκοπό τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.
Πιο αναλυτικά, διαπιστώθηκε ότι την τελευταία πενταετία πιστώθηκαν στους λογαριασμούς του αρχηγικού μέλους συνολικά 3.837.943,34 ευρώ, ενώ στους λογαριασμούς της συντρόφου του –επίσης μέλους της οργάνωσης– 1.032.027,28 ευρώ.
Τέλος, όσον αφορά τον τελούντα σε διαθεσιμότητα αστυνομικό, διακριβώθηκε επίσης η εμπλοκή του καθώς και -13- ακόμη ατόμων, ανάμεσα στους οποίους και -1- επιπλέον αστυνομικός, σε τουλάχιστον -8- περιπτώσεις δωροληψίας, -5- περιπτώσεις εμπορίας – επιρροής και -13- περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σε περιοχές της Αττικής και της Μυκόνου, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Μυκόνου, διενεργήθηκαν έρευνες σε οικίες και οχήματα, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: -4,3- κιλά ναρκωτικής ουσίας, πιθανόν κοκαΐνης,
ζυγαριά ακριβείας,
-20.900- ευρώ,
-14- κινητά τηλέφωνα και -13- φυσίγγια.
Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.