Νέες υποθέσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας που αφορούν την παράτυπη λειτουργία επιχειρήσεων λούνα παρκ, με την κατάσταση να είναι ανεξέλεγκτη στη χώρα μας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας επιχείρησης στα Βόρεια Προάστια της Αττικής που λειτουργούσε χωρίς άδεια επί 17 ολόκληρα χρόνια.
Πιο συγκεκριμενα, η αναπληρώτρια διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αλεξάνδρα Ρογκάκου μιλά στο OPEN και εξηγεί πως με νομικά παράθυρα η επιχείρηση κατάφερε να λειτουργήσει παρά τις σωρεία καταγγελιών και ξεγλιστρούσε από το 2006 λειτουργώντας κανονικά με ληγμένη άδεια αποτελώντας έναν ακόμα κίνδυνο για τους χιλιάδες επισκέπτες της.
«Είχε αρκετές πολεοδομικές παραβάσες, λειτουργούσε μέσα στον αστικό ιστό, είχε περισσότερα παιχνίδι από ότι επιτρέπονταν να έχει, δεν είχε πιστοποιητικό πυροπροστασίας, είχε καταγγελίες για ηχορύπανση. Με κάποιες δικαστικές ενέργειες κερδίζανε χρόνο. Άλλες φορές ο δήμος δεν έκανε αητό που έπρεπε να κάνει και να έχει προβεί στο κλείσιμο της επιχείρησης», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η κ. Ρογκάκου ανέφερε πως και η αστυνομία είχε διαπιστώσει από το 2011 ότι η επιχείρηση λειτουργούσε χωρίς άδεια ενώ κατάφεραν να της βάλουν λουκέτο το 2023:
«Από εκεί κα πέρα εναπόκειται στους φορείς που έχουν την ελεγκτική αρμοδιότητα έκδοσης της άδειας, να κάνουν ελέγχους για να δουν αν αυτά τα έγγραφα, τα απαραίτητα στοιχεία, τις προϋποθέσεις τις πληροί».
Αυστηροποιήθηκε η νομοθεσία
Το 2022 η νομοθεσία αυστηροποιήθηκε μετά από ατύχημα που έγινε σε λούνα παρκ στου Ρέντη που είχε το αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων.
Η Υπουργική Απόφαση του 2022 ξεκαθαρίζει: «Αρμόδια ή Αδειοδοτούσα Αρχή για την εφαρμογή της παρούσας απόφασης είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα».