Σε μια σειρά βαρυσήμαντων δηλώσεων, προχώρησε η μέχρι πρότινος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Delphi Economic Forum 2025. Στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση, υπογράμμισε κρίσιμα ζητήματα γύρω από τους θεσμούς, επισημαίνοντας με έμφαση ότι τα προβλήματα στη Δικαιοσύνη είναι πολυδιάστατα και δεν μπορούν να λυθούν μόνο με συνταγματική αναθεώρηση.

Η Κ. Σακελλαροπούλου ξεκίνησε τονίζοντας τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του Συντάγματος του 1975. Όπως ανέφερε, «είμαστε στα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση και το Σύνταγμά μας έχει αποδείξει την ανθεκτικότητά του μέσα στις κρίσεις». Υπογράμμισε ότι, παρά τις κρίσεις που έχει περάσει η χώρα, το Σύνταγμα συνεχίζει να διασφαλίζει τη δημοκρατική ομαλότητα, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η αναθεώρηση από μόνη της δεν αρκεί για να λύσει τα βαθύτερα προβλήματα της χώρας.

Ακολούθως, επισήμανε ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά οι παγιωμένες νοοτροπίες και η στάση της κοινωνίας απέναντι σε ευαίσθητα ζητήματα. «Το Σύνταγμα είναι εκεί και μας περιμένει να το διαβάσουμε σωστά. Εμείς δεν το διαβάζουμε σωστά», δήλωσε η Κ. Σακελλαροπούλου, παραθέτοντας τα λόγια του Σταύρου Τσακυράκη, επισημαίνοντας τη σημασία της εφαρμογής των υφιστάμενων διατάξεων.

Η πρώην Πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη και στη Δικαιοσύνη, τονίζοντας την απογοήτευσή της από τις συνεχείς κατηγορίες που επιρρίπτονται στο δικαστικό σύστημα σχετικά με τα προβλήματα στις επενδύσεις. Σύμφωνα με την Κ. Σακελλαροπούλου, το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο και δεν μπορεί να λυθεί με συνταγματικές αλλαγές. «Η Δικαιοσύνη έχει αρκετά προβλήματα. Όποια αναθεώρηση και όποια διάταξη από το κεφάλαιο της Δικαιοσύνης αναθεωρηθεί, δεν θα δούμε βελτίωση, διότι το πρόβλημα της Δικαιοσύνης στη χώρα είναι πολυπαραγοντικό», σημείωσε.

Αναφερόμενη στο 1986 και τη συρρίκνωση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Κ. Σακελλαροπούλου ανέφερε ότι η θητεία των Προέδρων της Δημοκρατίας από το 1975 μέχρι σήμερα δεν είχε σοβαρά προβλήματα. Παρά την ανάγκη αναζήτησης αντιβάρων στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας, επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να λειτουργεί ως θεσμικό αντίβαρο, επισημαίνοντας ότι αυτή η αναζήτηση αντιβάρων μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική σε άλλους τομείς.

Τέλος, η Κ. Σακελλαροπούλου εξέφρασε θετική στάση όσον αφορά τον προληπτικό έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης. Ωστόσο, τόνισε ότι, όπως είχε τονιστεί στην Ολομέλεια το 2001, η μετατροπή της Δικαιοσύνης σε ανεξάρτητη αρχή δεν αποτελεί σοφή λύση. Η δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου, όπως την φαντάζονταν αρκετοί τότε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολιτικές παρεμβάσεις, καθώς τα κόμματα θα τοποθετούσαν δικαστές, θέτοντας σε κίνδυνο την αμεροληψία του δικαστικού συστήματος.