Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την τραγωδία στο Μάτι.
Tο δικαστήριο έκρινε ένοχους 6 κατηγορούμενους, από τους συνολικά 21 και επέβαλε ποινές από τρία έως 15 χρόνια, με εκτιτέα μόνο τα πέντε έτη. Όρισε επίσης, ότι οι ποινές μετατρέπονται σε χρηματικές, με τα ποσά να κυμαίνονται γύρω στις 40.000 ευρώ στον καθένα.
Αίτημα προς την εισαγγελία Εφετών να ασκήσει έφεση στην απόφαση του τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων τόσο ως προς το σκέλος των ποινών που επιβληθήκαν στους καταδικασθέντες όσο και ως προς το σκέλος των αθωώσεων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι αναμένεται να υποβάλουν οι δικηγόροι των συγγενών των θυμάτων.
Πώς εξηγούνται οι ποινές-χάδι για τους ενόχους
Από το στάδιο της προδικασίας ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη απόφαση. Ασκήθηκαν διώξεις για πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα, καθώς έτσι έκρινε η Εισαγγελία.
Παρότι τρεις φορές ο ανακριτής ζήτησε αναβάθμιση του κατηγορητηρίου, η Εισαγγελία επέμεινε στη θέση της αφού, βάσει του θεσμικού πλαισίου που ίσχυε τότε, δεν μπορούσε να ασκηθεί δίωξη για κακούργημα.
Αν σε κάποια περίπτωση ασκούνταν δίωξη για κακούργημα, υπήρχε κίνδυνος να καταπέσει η υπόθεση αν έφτανε στο δικαστήριο, δηλαδή οι κατηγορούμενοι να μη λογοδοτούσαν ούτε καν για πλημμελήματα.
Σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ποινικός Κώδικας, οι καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι ως το Εφετείο, καθώς η έφεσή τους έχει αναστέλλουσα δύναμη. Μέχρι τότε, επίσης, δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα χρήματα της εγγύησης.