Της Ελένης Τσιάβο
Παγκόσμιο… σεισμό προκαλεί το νέο οικονομικό σκάνδαλο που φέρει το όνομα Pandora Papers, μόλις πέντε χρόνια μετά τα Panama Papers.
Σήμερα, οι τριγμοί αναμένονται ισχυρότεροι… Τα Panama Papers είχαν βασιστεί μονάχα σε έναν υπεράκτιο «φορολογικό παράδεισο», ενώ τα Pandora σε 14. Πρόκειται για μια σειρά εταιρειών offshore, όπου η μία κρύβει κάποια άλλη και αυτή η άλλη, ακόμα πέντε.
Η έρευνα
H νέα δημοσιογραφική έρευνα φέρνει στο φως 11,9 εκατομμύρια έγγραφα, τα οποία αποτυπώνουν τον μυστικό πλούτο και τις σκοτεινές συναλλαγές των πλουσίων σε 117 χώρες. Τις αποκαλύψεις φέρνει στο φως η διεθνής κοινοπραξία ερευνητών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists) με έδρα στην Ουάσιγκτον.
Περισσότεροι από 650 δημοσιογράφοι από 117 χώρες και 150 δημοσιογραφικά Μέσα συμμετείχαν σε αυτή την αναζήτηση, η οποία διήρκησε δύο ολόκληρα χρόνια.
Αποτέλεσμα αυτής είναι οι 6.500.000 φάκελοι των «Pandora Papers» με τις 30.000 υπεράκτιες εταιρείες χρησιμοποιούνται από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους του πλανήτη, ώστε να αποκρύψουν τον πλούτο τους και να φοροδιαφύγουν. Μεταξύ αυτών, βρίσκονται 35 νυν και πρώην ηγέτες, περισσότεροι από 300 αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και διάφορες ακόμα «επιφανείς προσωπικότητες».
Pandora Papers: Ποιοι ηγέτες και διάσημοι βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός της Πακιστάν Ιμραν Χαν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ συγκαταλέγονται στους δεκάδες ηγέτες που εκτίθενται στο φως της έρευνας Pandora Papers της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με την Washington Post, στοιχεία παραπέμπουν στην περίπτωση της Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, Ρωσίδας που έγινε ιδιοκτήτρια διαμερίσματος στο Μονακό μέσω υπεράκτιας εταιρείας της νήσου Τορτόλα της Καραϊβικής τον Απρίλιο του 2003, λίγες εβδομάδες αφού γέννησε ένα κορίτσι.
Τότε, βρισκόταν σε μυστική πολυετή σχέση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρει η εφημερίδα που ανήκει στην Διεθνή Κοινοπραξία επικαλούμενη το ρωσικό ερευνητικό μέσον Proekt.
Η Σβετλάνα Κριβονόγκιχ, η 18χρονη σήμερα κόρη της και το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμραν Χαν εξελέγη με σημαία την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το όνομά του βρισκόταν και στην έρευνα Panama Papers.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Pandora Papers, μέλη της οικογενείας του και της κυβέρνησής του κατέχουν εκατομμύρια δολάρια σε υπεράκτιους λογαριασμούς. Στο Twitter ο Πακιστανός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα ερευνήσει» όλους τους πακιστανούς πολίτες που μνημονεύονται στα Pandora Papers.
Ανθρωποι του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ – ο οποίος κατηγορείται συστηματικά για διαφθορά – πραγματοποίησαν σκοτεινές συναλλαγές με ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ανάμεσά τους, η αγορά κτιρίου γραφείων στο όνομα του 11χρονου γιου του Χαϊντέρ, σύμφωνα με το BBC.
Η πριγκίπισσα Λάλλα Χάσνα του Μαρόκου αγόρασε μέσω υπεράκτιας εταιρείας μία κατοικία αξίας 11 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο, κοντά στο Kensington Palace.
Ο πρώην Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ απέφυγε να πληρώσει 580.000 δολάρια σε φόρους σύμφωνα με τα έγγραφα. Αγόρασε ένα αρχοντικό 11 εκατομμυρίων δολαρίων στο Λονδίνο αγοράζοντας το ακίνητο μέσω εταιρείας offshore στις βρετανικές Παρθένες Νήσους.
Ο εμίρης του Κατάρ Χαμάντ Μπιν Καλίφα Αλ Θάνι φαίνεται πως επίσης προτιμά να διακινεί τα πλούτη του με offshore. Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομά του εμπλέκεται με αυτές, καθώς φιγουράριζε και στα Panama Papers. Τότε είχε αποκαλυφθεί ότι μέσω υπεράκτιας εταιρείας είχε αγοράσει και το γιοτ του, αξίας 300 εκατ. δολαρίων.
Ο μαφιόζος αρχηγός Ραφαέλε Αμάτο, που ενέπνευσε την ταινία Gomorrah, χρησιμοποίησε επίσης εταιρεία βιτρίνα για να αγοράσει εκτάσεις στην Ισπανία. Συνδέεται με σειρά δολοφονιών και εκτίσει ποινή 20ετούς φυλάκισης.
Η Κολομβιανή τραγουδίστρια Shakira, η οποία αντιμετωπίζει ήδη φορολογικά προβλήματα στην Ισπανία, δημιούργησε υπεράκτιες εταιρείες στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους για να αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τα έγγραφα.
Pandora Papers: Διαψεύδει την εμπλοκή του ο Νίκος Αναστασιάδης
Tο νομικό γραφείο που ίδρυσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης εμπλέκεται στις αποκαλύψεις.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Guardian, που συμμετείχε στη μελέτη την εγγράφων, η νομική εταιρεία “Anastasiades & Partners” που ίδρυσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατηγορήθηκε για ψευδή δήλωση στοιχείων του ιδιοκτήτη τεσσάρων υπεράκτιων εταιρειών με σκοπό να κρατηθεί μυστική η ταυτότητα του πραγματικού ιδιοκτήτη, ενός «αμφιλεγόμενου Ρώσου γερουσιαστή.
Η κατηγορία αυτή απορρίπτεται από τη νομική εταιρεία, ενώ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δηλώνει άγνοια ως μη έχων σχέση με το νομικό γραφείο.«Δεν έχω γνώση και θα ήταν αδύνατο για μένα να γνωρίζω και να είμαι σε θέση να απαντήσω σε οποιαδήποτε κατηγορία αφορά το χειρισμό των υποθέσεων της πρώην εταιρείας μου» αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προς την εφημερίδα.