Οι συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις βοηθούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως όσον αφορά την ανταπόκριση του δικαστικού συστήματος, επισημαίνει έκθεση του ΟΟΣΑ που εξέτασε, μεταξύ άλλων, την ελληνική οικονομία.
Ετσι, ο Οργανισμός ζητά βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νομικού συστήματος, απλοποιώντας τις διοικητικές διαδικασίες και ενημερώνοντας για τα οφέλη των εναλλακτικών μηχανισμών επίλυσης διαφορών.
Ευρύτερα, ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία κυριαρχείται από μικρές επιχειρήσεις με χαμηλή παραγωγικότητα και περιορισμένες δυνατότητες ανάπτυξης, παρασύροντας τη συνολική παραγωγικότητα. Ο ανταγωνισμός τιμών παραμένει χαμηλός σε πολλές αγορές, ενώ οι ρυθμιστικές επιβαρύνσεις για τη λειτουργία σε ορισμένους βασικούς τομείς εμποδίζουν τους νεοεισερχόμενους. Παράλληλα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να χρηματοδοτήσει επενδύσεις.
Οι εργαζόμενοι αλλάζουν δουλειά λιγότερο συχνά από ό,τι στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, ωστόσο η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσει από πολλούς εργαζόμενους και επιχειρήσεις να προσαρμόσουν τις δραστηριότητές τους, σημειώνει.
Εξετάζοντας τον δημόσιο τομέα, καταγράφει ότι οι υπηρεσίες ψηφιοποιούνται με ταχείς ρυθμούς, αλλά η πρόοδος στον ιδιωτικό τομέα είναι πιο αργή, λόγω των αδύναμων επενδύσεων σε εξοπλισμό, λογισμικό, κατάρτιση και οργάνωση, ιδίως μεταξύ των πολλών μικρών επιχειρήσεων.